Trener i igrači Wetzlara

 Nordphoto Gmbh/freund/Imago Sportfotodienst/Profimedia
MOGUĆ DOMINO-EFEKT

Bundesligaški klub tuži državu, natjerali ih da im vraćaju novac koji su dobili zbog korone

I drugi profesionalni klubovi iz različitih sportova sa zanimanjem prate Wetzlarovu tužbu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. siječanj 2024. 19:38

Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela brojna ograničenja i zabrane. Između ostalog, sportaši su neko vrijeme morali igrati svoje utakmice bez gledatelja, a sve je to u velikoj mjeri utjecalo i na poslovanje klubova kojima su prihodi od ulaznica važna stavka u prihodovnoj strani proračuna.

Njemačka savezna vlada tako je pokrenula program pomoći za premošćivanje korone profesionalnim sportovima.

‘‘Služe za ublažavanje financijskih gubitaka u prihodima od ulaznica i drugih gubitaka nastalih zbog izbijanja covida-19", obrazloženje je koje se i danas može pronaći na stranici Saveznog ureda za upravu, da bi sada nastao spor zbog - povratne naplate.

Rukometni prvoligaš HSG Wetzlar podnio je tužbu Upravnom sudu u Kölnu zbog više od 300.000 eura koje Savezni ured za upravu potražuje za 2020. godinu, izvijestio je Sport Bild.

- Zamjene za ulaznice bile su osigurane kada gledatelji nisu smjeli doći, ali morali smo igrati i imali smo troškove koje nismo mogli pokriti - rekao je Björn Seipp, direktor Wetzlara.

Kaže kako su u klubu tada shvatili da se pomoć za ulaznice ne mora vratiti ako nije ostvarena dobit.

- Danas se sporimo i sa saveznom vladom oko drugačije formulacije smjernica o kapitalu, čija je regulativa, po mišljenju naših stručnih konzultanata, čak i u suprotnosti s računovodstvenim načelima. To nam je neshvatljivo i to zašto poduzimamo pravne radnje.

Wetzlar je državi već otplatio oko 400.000 eura.

- Mi smo već vratili ‘corona pomoć‘ državi u nekoliko aspekata, uključujući visoki šesteroznamenkasti iznos za usluge zamjene karata primljene u kalendarskoj godini 2021., u kojoj smo na kraju ostvarili pozitivan rezultat. To je sasvim u redu, ipak je to novac poreznih obveznika - dodao je Seipp.

I drugi profesionalni klubovi iz različitih sportova sa zanimanjem prate Wetzlarovu tužbu. Zahtjeve za povrat sredstava dobili su rukometni prvoligaši Hannover, Leipzig, Eisenach te drugoligaš Nordhorn. Uspije li Wetzlar na sudu, moguće su nove tužbe u košarci i hokeju na ledu...

Linker
25. travanj 2024 03:29