CROPIX
REPREZENTACIJA

'HEZONJA JE OBEĆAO, ALI DVA MJESECA KASNIJE JOŠ SE NIJE JAVIO' Hrvatski izbornik progovorio o planovima, ali i razočaranjima

Izbornik reprezentacije na koncu ljeta, nakon tri turnira i uoči početka SP-a na kojemu nema Hrvatske, koja će u veljači krenuti s kvalifikacijama za Eurobasket 2021.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 21:35

Veljko Mršić iza sebe je ostavio radno ljeto. Sjeo je na klupu reprezentacije, odveo je kandidate za prije svega kvalifikacije za Eurobasket, prvo u Las Vegas, onda i u Kinu, pa još nagledao u drugom odlasku u Kinu kako igra i kako se ponaša kombinirana vrsta igrača do 21 godine, koju je unazad dva ljeta vodio Damir Rajković.

Nakon što je to sve pogledao, vodio, trenirao, Veljko Mršić je sredio dojmove i sada, kao i svi mi, koji nismo na SP, gleda što se zbiva uoči početka svjetske smotre. Gledajući sve te pokuse, je li mu žao što Hrvatske nema na SP-u, ona bi se, u punom sastavu dakako, mogla uključiti u neku priču, barem oko četvrtfinala...

- Ma, ne razmišljam tako, jer nas nema na SP-u. I to je priča što bi bilo kad bi bilo. A da, pratim sve koliko stignem, gledao sam Akropolis kup, pa Amerikance i Australiju...

I dogodio se poraz Amerikanaca, prvi put nakon 13 godina i 78 odigranih utakmica od polufinala SP-a 2006. Aco Petrović, brazilski izbornik, misli kako Amerikanci neće biti zlatni, što misli Mršić?

- Pa, za mene su Amerikanci i dalje prvi favoriti. Čisto iz razloga jer niti jedna druga reprezentacija nema toliko moćnih 12 igrača. Ima ih nekoliko s odličnim petorkama, ali na toliki broj utakmica, važna će biti i širina neke od reprezentacija. Naravno, uvijek su iznenađenja moguća, ali opet, stavio bih i dalje Amerikance na prvo mjesto što se tiče favorita, jer sve te priče oko njih bit će tim igračima i ekstra motivacija kako bi dokazali da su unatoč izostanku NBA zvijezda i dalje sposobni biti najbolji.

Graditi karakter

Veljko Mršić sam je otvorio priču o otkazima, a upravo su otkazi, iako takve nisu bile najave i to se nije trebalo dogoditi, nešto što je obilježilo vrijeme ususret SP-a.

- Igrači u današnje vrijeme nemaju više toliko nacionalnog naboja, želje za dokazivanjem kroz dres reprezentacije, nisu sposobni sve ostaviti sa strane i posvetiti se reprezentaciji preko ljeta. Sezone su sve dulje i dulje, napornije, dolazi i do velikog broja ozljeda, a na sve to se lijepe priče o agentima, roditeljima, klubovima u kojima svi oni nagovaraju igrače da se posvete sebi, pripreme još bolje i zarade još veći novac. Dosta igrača nema tu osobnost za oduprijeti se takvim pričama, reći da žele igrati za reprezentacije. I to ne tako, a jedino je što se može po tom pitanju napraviti jest graditi karaktere igrača od najranijih selekcija i tu stvoriti osjećaj pripadnosti. Bolje je imati 12 igrača koji su spremni biti dio svega, nego nekoga moliti ili ucjenjivati kako bi se taj preko volje pojavio u nekoj reprezentaciji. Od toga nema koristi.

I Veljko Mršić se ovo ljeto suočio s nizom otkaza, i to ne od onih najvećih naših imena, jer ti i nisu bili u planu za ove turnire, nego od cijelog niza igrača koji se tek trebaju afirmirati?

- Bio sam razočaran s nekim izgovorima, sa spoznajom da neki od njih nisu dovoljno ambiciozni da prihvate program koji bi im, u konačnici, donio jako puno toga. Od osobne promocije, budućih ugovora, jer mogućnost igranja, recimo, Ljetne NBA lige, okršaji s budućim NBA zvijezdama, tu svakako mogu pomoći. I tu sam ostao razočaran, međutim, od starta sam postavio stvari po načelu, tko želi OK, tko ne...

U Las Vegasu se Mršić, a bilo je to ispred vašeg novinara, susreo i s Mariom Hezonjom, razmijenili su kontakte, a Hezonja, jedini naš potencijalni reprezentativac s kojim Mršić nije razgovarao, obećao se tada javiti izborniku. I kako je prošlo gotovo dva mjeseca od tog susreta, je li se Hezonja javio?

- Nismo se čuli nakon toga. Ali, ponavljam, i taj dio spada u ovu priču po kojoj nikoga ne treba moliti. Tko ima želju, igrat će. Evo, imamo primjer jednog Zupca, koji je zakasnio na avion iz Los Angelesa do Las Vegasa, pa je stigao automobilom do nas, bio s nama u svlačionici, na klupi i takve stvari treba potencirati, a ove ostale - marginalizirati.

Vrlo jasno. Nakon posljednjeg turnira u Kini Mršić je naznačio da bi u kvalifikacijama za Eurobasket u veljači moglo biti u sastavu Hrvatske i do 60 posto imena koja se provjerilo ovo ljeto. Možemo li konkretnije, koji su to ljudi?

- Sigurno je da smo kroz ove turnire puno toga dobili. Dosta se tu stvari iskristaliziralo, a nismo uspjeli provjeriti, jedno četiri, pet igrača koje smo željeli zbog gore objašnjenih stvari. Imam puno jasniju sliku nego što je to bila ranije, neki su igrači iskočili, pokazali dosta i ovo ljeto će nam puno pomoći. Slijedi sezona, do početka kvalifikacija u veljači ima dosta vremena, pratit ćemo sve kandidate, nadamo se i da će sa zdravljem, s ozljedama biti sve OK, ali, ponavljam, nekih šest, sedam igrača provjerenih ovo ljeto trebalo bi biti u 12 onih koji će igrati prvu utakmicu kvalifikacija u veljači.

Zahtjevan program

Usput, Mršić je i ovo je želio reći.

- Ovo ljeto je bilo financijski zahtjevno, ali osvajanjem turnira u Kini uspjeli smo zaraditi toliko da smo pokrili i financijski trošak puta u Las Vegas. Tako da smo cijelo ljeto imali zahtjevni program, ali on je ispao pokriven.

Kakav je plan za izbornika u sljedećem razdoblju?

- Nema mogućnosti za neka nova okupljanja, ali imam u glavi listu igraču, nekih 15-ak imena koje ću pobliže pratiti, putovati do njih, gledati njihove treninge, utakmice, razgovarati. Napravit ćemo i videomaterijale, koji će biti poslani svakom igraču, kako bi svatko od njih dočekao što je moguće spremniji okupljanje koje slijedi. Tada će nam, do prve utakmice ostati samo tri, četiri zajednička dana, pa je važno da uđemo što je moguće spremniji u te treninge.

Linker
03. svibanj 2024 12:12