Veljko Mršić

 ALEX CAMARA Nurphoto Via Afp
BIVŠI IZBORNIK ZA SN

‘Mario Hezonja može biti najbolji, a Ante Tomić ovdje ima tretman košarkaškog - Luke Modrića‘

Veljko Mršić s Breoganom danas starta sezonu u najboljem košarkaškom prvenstvu u Europi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. rujan 2023. 19:19

Usubotu kreće španjolsko košarkaško prvenstvo u kojem je a među 18 klubova svoje mjesto pronašao trener Breogana Veljko Mršić, uz igrače Mateja Rudana i za sada ozlijeđenog Tonija Nakića, Mario Hezonja je u Real Madridu, Ante Tomić u Joventutu, Roko Prkačin u Gran Canariji, dok se Dragan Bender oporavlja od ozljede i čeka nastup u Obradoiru.

Veljko Mršić je trener Breogana već sezonu i pol, u međuvremenu je klub iz Luga doveo do Lige prvaka u kojoj će ova momčad nastupati ove sezone. Ipak, primarni cilj je za Breogan ostati u ACB ligi, jer to neće biti lak posao kad se radi o najboljoj ligi Europe.
- Nema diskusije o tome kako je ovo najbolja europska liga, to se najbolje vidi po rezultatima. Lanjske sezone je Real Madrid postao prvak Europe, na Final Fouru Eurolige igrala je i Barcelona, kasniji prvak Španjolske, zatim je Gran Canaria osvojila Eurokup, dok su dva su španjolska kluba zaigrala na Final Fouru Lige prvaka, s time da ih je četiri bilo među osam najboljih, ali su igrali međusobno u četvrtfinalu, pa su samo dva stigla do Final Foura. Ti rezultati sve govore, tome u prilog ide i broj gledatelja po dvoranama, veličina tih dvorana, pa nas čeka još jedna velika sezona.

Rudan stigao iz Mege

Sezona koja će i za Breogan biti izazovna, jer će igrati na dva fronta.
- Jednom je u svojoj povijesti Breogan igrao europska natjecanja, ali u toj sezoni nije ostvario niti jednu pobjedu, pa se sada čeka europski prvijenac. Međutim, naš primarni cilj u nastupajućoj sezoni bit će ostanak u društvu najboljih u Španjolskoj. Postoje neki primjeri iz proteklih sezona koji govore o tome koliko je ova liga jaka, poput onoga kad je Burgos ispao, iako je dva puta osvajao Ligu prvaka, zatim primjer Andorre koja je igrala polufinale Eurokupa, pa je ispala iz ACB lige.

Kakvu Mršić ima momčad u odnosu na lani?
- Zbog financijskih razloga mi smo prisiljeni na tržištu tražiti mlađe igrače, koji kroz naš klub odlaze prema većoj razni. Musa je prije dvije sezone za tako što najbolji primjer. I sada imamo takvu situaciju, jer je Hollatz završio u Efesu. Imamo osam novih igrača i uigravamo se. Veliki je problem ozljeda Tonija Nakića, koji je morao na operaciju i neće ga biti na terenu tri mjeseca. On je za nas važan igrač, uzimite samo podatak da nam je lani nedostajao u pet utakmica i sve smo te utakmice izgubili. Doveli smo kao zamjenu za Nakića na žeton Grka Agravanisa, ali on je van forme i ima sitniju ozljedu, pa ćemo morati i bez njega krenuti u sezonu. Naš je cilj ostanak u ligi, ali misli nam idu i prema nečemu višem. Prije dvije sezone smo igrali Kup Kralja, bili smo i pobjedu daleko od doigravanja, lani smo bili pobjedu daleko od Kupa Kralja, ali smo uspjeli direktno stići do Lige prvaka. Lani je osam momčadi iz doigravanja bilo značajno bolje od nas ostalih, sada se tu još priključila Murcia. Tako da ćemo imati dvije lige, onu s devet momčadi iz gornjeg doma i nas devet iz donjeg doma.

Iako će morati bez Tonija Nakića otvoriti sezonu, Veljko Mršić ipak će u novu sezonu krenuti s jednim Hrvatom, jer je u Breogan stigao ovo ljeto Matej Rudan.
- U nekim pripremnim utakmicama je izgledao jako dobro. Igra na poziciji četiri i ta će prilagodna za njega biti najzahtjevnija. Većina protivnika na koje će naići u ligi igraju na toj poziciji s igračima koji su praktički vanjski igrači, odličnog šuta. Rudan će, stoga, morati bolje braniti taj šut s perimetra, ali on posjeduje kapacitet za odraditi taj posao. Sve će, pak, ovisiti o njemu samom. Već je u godinama kad talent tu više nije važan, sada se mora dokazivati, napredovati, imati veću razinu koncentracije i radne etike. Za sve to ima potencijal.

Dodirnimo se malo ostalih Hrvata u ACB ligi. Krenimo s Rokom Prkačinom, koji je ovo ljeto zamijenio Gironu s Gran Canarijom.
- Pričao sam na trenerskom seminaru s Jakom Lakovičem, trenerom Gran Canarije i on mi je kazao kako je jako zadovoljan s Rokom. Vidio sam da je većinu pokusnih utakmica počinjao u petorci i očekujem shodno tome da u ovoj sezoni napravi iskorak. Igra na poziciji četiri, gdje mu je konkurencija Shurna, koji je drugačiji profil igrača od Prkačina, dok su na petici pokretljiviji centri poput Happa koji je lani bio kod nas u Breoganu ili Lammersa koji je stigao iz Albe. Gran Canaria je lani osvojila Eurokup, time se plasirala u Euroligu, ali je od nje odustala zbog teških putovanja i financijskog troška. U odnosu na Gironu ovo je momčad na puno većoj razini, pa ako se Prkačin izborio za minutažu, to je dosta važno.

image

Ante Tomić

RUBEN LUCIA Nurphoto Via Afp

Tučnjava je sve okrenulo

U Joventutu je i dalje Ante Tomić. Ljudi u Hrvatskoj - barem ako ne govorimo isključivo o košarkaškim fanovima - nisu svjesni kakva je sportska veličina ovaj, sad već 36-godišnji Dubrovčanin...
- Treba samo pogledati tu karijeru koju je u Španjolskoj proveo u tri kluba. U Realu, Barceloni i sada u Joventutu, koji je povijesno gledajući treći ili četvrti klub svih vremena. Klub koji izbacivao velike igrače od Villacampe, Rudyja Fernandeza, Rickyja Rubija ili sada Parre, novog igrača Barcelone. A Ante Tomić je u deset najboljih svih vremena u svim statističkim kategorijama u povijesti ACB lige. Od broja nastupa, broja poena, broja skokova, broja asista. Otkako je stigao u Joventut, ta je momčad sigurna za doigravanje, kao i što daleko dolazi u europskim natjecanjima. Ne treba o Anti previše trošiti riječi. Uostalom on ovdje ima tretman košarkaškog Modrića, time sam sve rekao.

Dolazimo do Marija Hezonje, koji je već osvojio prvi trofej u sezoni, Superkup, gdje je u finalu ubacio 17 poena.
- Lani se okrenula sezona i njemu i Realu nakon one tučnjave u četvrtfinalu Eurolige na utakmici s Partizanom. Yabusele je bio kažnjen, Deck se ozlijedio, dok je Hezonja na poziciji četvorke dobio tridesetak minuta na terenu. Manje je ispalo više, jer Real Madrid je tu krenuo igrati stvarno dobro. Hezonji i dalje nedostaje konstanta, jer i dalje su to vrhunske utakmice, ali i one u kojima ga se ne vidi. Ako uhvati konstantu u ovoj sezoni, on neće više biti među najboljim igračima, on će biti najbolji, jer takav potencijal ima.

Barcelona napravila redizajn

Lani je, dakle, Real postao europski prvak, Barcelona španjolski. Ove sezone je u polufinalu Superkupa Real glatko svladao Barcelonu i kasnije s trofejom ušao u novu sezonu. Kako će se taj okršaj razvijati ove sezone?
- Real ima kontinuitet, iako ima u svom sastavu dosta starijih igrača. Barcelona je, pak, napravila redizajn, dovela nekoliko mladih igrača, tu je i novi trener Roger Grimau. Dugoročno će Barca biti u prednosti, ali pitanje je kako će se to razvijati ove sezone. Sada je u Barci nekolicina španjolskih reprezentativaca poput Brizuele, Abrinesa, Willyja Hernangomeza, Parre, tu je stiago i Jabari Parker, ali pitanje je u kakvom je stanju. Iskustvo im daju Satoransky, Vesely, Kalinić, Laprovittola. Iskreno, očekivao sam više od Barcelone na Superkupu, jer ih je Real glatko dobio u polufinalu. Ove dvije momčadi su prvi favoriti, no tu bih dodao i Unicaju, koja je zadržala cijelu momčad u odnosu na lani, a doveli su Kamerona Taylora iz Girone. Imaju problem s peticama, koje su ozlijeđene. Tu je i Baskonia, koja je lani u jednom dijelu sezone bila fantastična. I oni su se promijenili, nema tu više na playu Dariusa Thompsona, ali stigli su Nico Mannion i Codi Miller-McIntyre. Baš u nedjelju otvaramo sezonu protiv Baskonije.

Nema dvojbe, čeka nas još jedna uzbudljiva sezona na španjolskim parketima. A ako ne želite ništa propustiti iz ove lige, možete kompletnu ACB ligu pratiti na programima SportKluba ove sezone.

Momčadi u ACB ligi

Andorra

Barcelona

Baskonia

Bilbao

Breogan

(Mršić; Rudan,

Nakić)

Girona

Granada

Gran Canaria

Joventut

(Tomić)

Manresa

Murcia

Obradoiro

(Bender)

Palencia

Real Madrid

(Hezonja)

Tenerife

Unicaja

Valencia

Zaragoza

Veljko Mršić, uz igrače Mateja Rudana i za sada ozlijeđenog Tonija Nakića, Mario Hezonja je u Real Madridu, Ante Tomić u Joventutu, Roko Prkačin u Gran Canariji, dok se Dragan Bender oporavlja od ozljede i čeka nastup u Obradoiru

Linker
30. travanj 2024 10:26