Kruno Simon na tribinama stadiona u Budimpešti bodri Dinamio protiv Ferencvarosa u kolovozu ove godine
 Ronald Gorsic / CROPIX
'NE BOJIM SE ŠVABA, ACE I RUSA'

JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA NAJBOLJEG KLUBA IZVAN NBA LIGE 'Ta priča o velikom pojačanju za hrvatsku reprezentaciju nema veze sa zdravim razumom!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. prosinac 2019. 16:09

Izgledalo je to poput male rapsodije. Taman kad su Fenerbahče i Željko Obradović uhvatili pozitivan niz u Euroligi u goste im je, na drugu, onu azijsku stranu Istanbula stigao Efes. I Kruno Simon. Koji je isporučio 22 poena, skupio devet skokova, podijelio četiri asista i ukrao dvije lopte. I zabio deset od 22 u zadnjoj četvrtini. Željko Obradović je sjeo na klupu. Nije mogao ništa.

Efes je zadržao tako vodeće mjesto u Euroligi, Efes, iako ima ozljeda, djeluje kao najbolja oklada, barem za sada u Europi. Efes je najbolji klub izvan NBA lige trenutačno. Može i tako. I ne mora uvijek sve odlučiti Shane Larkin. Jer, evo, može i Kruno Simon.

- Ma, puno je utakmica, a iako je Larkin od svih igrača u Europi trenutačno u najboljoj formi, nije niti realno da stavlja svaku po 50 poena. Fener se koncentrirao na njega, udvajali su ga od samog početka, a na nama ostalima je bilo da tu situaciju iskoristimo na najbolji način.

Svi su nositelji ostali

Jesu li u pripremi utakmice u Efesu očekivali takav Obradovićev pristup?

- Nije lako procijeniti što će Obradović spremiti, jer milijun je utakmica iza nas, a uvijek se suočimo s nekom novom strategijom. Možeš nešto procijeniti, ali i velika je tu šansa da ćeš pogriješiti. Doduše, lako je s nama, imamo dosta talenta u momčadi, brzo smo se u stanju prilagoditi na sve zamke protivnika.

I Efes je trenutačno nedodirljiv, u nizu je od sedam uzastopnih pobjeda u Euroligi. I jedan od razloga možda leži i u tome kako je Efes od svih euroligaša uoči ove sezone najmanje mijenjao. Svi su nositelji ostali.

- Apsolutno, to je velika naša prednost. Recimo, kad smo se okupili prije godinu i pol dana, na prvim treninzima, bila je to nova momčad, nitko nikoga nije poznavao, a nismo bili niti svjesni snage koju posjedujemo. Na kraju sezone, kad smo dospjeli na Final Four, kad smo na koncu i igrali to finale protiv CSKA za naslov, postali smo svjesni koliko smo dobri, kakvu širinu imamo. Sada smo i jači, jer su i tu i neke nove snage.

A neki se tek vraćaju, poput Adriena Moermana, koji nije igrao od starta sezone, a trebao bi biti na parketu sljedećeg tjedna.

- Trebat će mu sigurno nešto vremena, ali on je za nas iznimno važan igrač. Singleton nam je strašno puno donio u ovom razdoblju bez Moermana, a kad se i on potpuno vrati bit će to adut više na našoj strani.

Imamo širinu i ugođaj

I još nema Dunstona.

- Ima on specifičnu ozljedu, po nekim pričama mogao bi već sljedećeg tjedna biti na parketu, po nekim ne, ali ja se nadam da će to biti što skorije. Mi bekovi možda i najbolje znamo koliko nam znači Dunston, možda se to ne vidi izvana, ali Dunston je srce ove momčadi, rekao bih da smo s njim 50 posto jači.

Efes je vodeći, ali ovo je sezona sa 34 kola, neki dobar niz s jedne strane ili neki lošiji s druge strane, stvari može promijeniti...

- Sve se tu može promijeniti, jer iza nas je tek trećina sezone. Puno je ozljeda, bit će ih još, nakupi se puno putovanja, pa sve to treba uzeti u obzir. Najbolje je ići utakmicu po utakmicu, ne dozvoliti da te ponesu neke pobjede, niti da te deprimiraju neki porazi. Pa do kuda nas to dovede.

U Efesu se nadaju do Final Foura, do Kölna?

- Pa svi vjerujemo u to, jer šansa je tu. Imamo širinu, imamo ugođaj u momčadi, prilika je tu. No, treba, kažem, ići polako, ima dosta toga za odigrati, neće niti play-off biti lagan...

Usput, u veljači stiže i reprezentativno okupljanje, a Kruno Simon bi, ukoliko mu Efes dopusti, mogao igrati početak kvalifikacija za Eurobasket.

- Prva utakmica je na rasporedu 23. veljače, a ja taj isti dan igram u Münchenu protiv Bayerna. Međutim, za onu drugu utakmicu, a to je gostovanje kod Nizozemske, 26. veljače, stvari bi bile izvedive, a ja bih doista volio kad bi bih bio u mogućnosti odigrati barem tu jednu utakmicu.

Ne treba sumnjati da će Savez komunicirati s Efesom, a i Simon je o tome pričao s Veljkom Mršićem.

- Pričali smo i nakon ždrijeba za splitske kvalifikacije. Svatko od nas zna što su Olimpijske igre, svatko od nas je svjestan i da postoji šansa, a ona je tim veća jer igramo kod kuće, u Splitu. Ovisimo sami o sebi, pa nam ostaje samo da se za to dobro spremimo, a ako to tako bude, ne bojim se nikoga. Niti Švaba, niti Rusa, niti Brazila.

Dobro, ali, pošto ga zna dobro, je li Kruni Simonu neobično što je Aco Petrović, izbornik Brazila ostao nijem za hrvatske medije - kaže, po naputku predsjednika Saveza - i neće govoriti do deset dana uoči početka splitskog turnira.

- Iskreno, pošto to dolazi od Ace Petrovića, i nisam iznenađen. Aco je osebujan lik, uvijek je zanimljiv, igra on uvijek neke svoje igrice i sasvim sam siguran i da za Split sprema nešto.

Pepsijeva dvorana

I tako, već u subotu opet će igrati protiv Fenerbahčea, sada je domaćin Efes, a igra se tursko prvenstvo. Nedjelja je slobodna, a u ponedjeljak će u Kaunas, jer sljedeći tjedan je dvostruki euroligaški program. Da nije u ponedjeljak u Kaunasu, bio bi u Trnskom. Jer tada će dvorana, i njegova dvorana, dobiti ime Boško Pepsi Božić.

- Znam i na žalost ne mogu doći, ali zamijenit će me Stari. Ionako je on bio povezaniji s Pepsijem, više su radili zajedno. Da imam slobodno, da nisam u Kauansu, sigurno bih došao do Zagreba i bio na tom događaju. Kad sam dolazio kao klinac u Zagreb, Pepsi je još bio u klubu, ali ja sam tada bio stvarno dijete. Stari i on su puno više toga zajedno prošli.

'Priča o Larkinu u hrvatskom dresu veze nema sa zdravim razumom...'

Kruno Simon zajedno je sa Shaneom Larkinom svaki dan. Amerikancem za kojega su neki u Hrvatskoj uvjereni da mu je želja igranja za Hrvatsku jača od osvajanja Eurolige. Kako su o tome, nemojte dvojiti, razgovarali, najbolje je čuti od Simona koliko za tako što ima šanse?

- Ma, to je čista glupost! Poteklo je to od nekih hrvatskih novinara, ali ta priča doista nema veze sa zdravim razumom. Opet, što se generalno tiče stranaca u reprezentaciji, mislim da ja nisam taj, jer sam igrač, koji bi o tome trebao govoriti. Ljudi u Savezu, koji su odgovorni za taj dio posla trebaju se izjasniti o tome, a na nama igračima je da igramo. Nema se tu drugo što reći.

Linker
26. travanj 2024 15:51