Ronald Goršić / CROPIX
NEOBIČNA REPREZENTACIJA

LJETO BEZ NATJECANJA SU NAŠI NAJBOLJI KOŠARKAŠI ISKORISTILI ZA ODMOR Hrvatski izbornik dobio je jasniju sliku na koga može računati

Na ljetnoj ligi u Las Vegasu i turniru u Šenženu je Veljko Mršić testirao 18 igrača, a u Šangaju će iz prve ruke vidjeti još osmoricu.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 13:13

Veljko Mršić prvi je put u svom izborničkom mandatu košarkašku reprezentaciju okupio 20. lipnja, desetak dana poslije otputovali su u Las Vegas na Ljetnu NBA ligu, a nakon dva američka tjedna, već su 18. srpnja u izmijenjenom sastavu (šestorica novih) počeli trenirati za turnir u Kini, da bi to kulminiralo osvajanjem Kupa "Borislav Stanković" u Šenženu.

Otad je prošlo desetak dana, a Hrvatska se i treći put ovo ljeto okupila u Zagrebu. Ovaj put nema nijednog igrača iz Las Vegasa, nego su tu četvorica iz Šenžena i osam novih iz U-20 selekcija prošlo i ovo ljeto. I zato je na ovoj akciji Mršić samo "supervizor" jer glavninu treninga vodi Damir Rajković, posljednje dvije godine izbornik U-20 reprezentacije, koji će na turniru u Šangaju od 10. do 12. kolovoza posao prvog trenera odrađivati i s klupe protiv - redom - Portorika, Kine i Angole.

- Od četvorice igrača s prošle akcije u Kini, Perković i Barnjak su već tamo imali solidnu minutažu, dok su Uljarević i Barnjak igrali manje, a sada bi svi oni trebali preuzeti uloge nositelja. Pridodani igrači su svi također '98. i '99. godište, a tu su da vidimo što od toga možemo koristiti na višoj razini. Ovo ljeto je glavni cilj probati što više igrača - objasnio je Mršić novu selekciju.

Petorica su tražila odmor

Kao i na početku, odnosno prije puta u Las Vegas, ponovno je Mršić imao velikih problema u slaganju reprezentacije. Koliko ga ljute brojni otkazi s obzirom na to da ni u ovoj akciji neće biti četiri-pet igrača na koje je računao?

- Ono na što ne mogu utjecati me ne nervira, niti ljuti. Žao mi je što ne možemo računati na sve igrače koje smo zamislili, ali i to je dobar pokazatelj. Neki su ovo ljeto dobili plus zbog dolaska, a onima koji nisu došli upisan je minus. Otkazi su mi pokazali i manjak ambicije kod nekih pojedinaca.

Zagreb, 030819.
KC Drazen Petrovic.
Trening hrvatske kosarkaske reprezentacije u sklopu priprema za turnir Sangaju koji ce se odrzati od 10. do 12. kolovoza. 
Na fotografiji: Damir Rajkovic, Veljko Mrsic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX
Veljko Mršić će u Kini ovaj put biti samo 'supervizor', a reprezentaciju će s klupe voditi U-20 izbornik Damir Rajković (lijevo)

Konkretno, izbornik je u Šangaj htio povesti pet igrača s ovogodišnjeg Europskog prvenstva U-20, ali oni su zatražili da ih se oslobodi jer nisu imali ni dva tjedna odmora nakon uspješno odrađenog posla u Tel Avivu gdje je Hrvatska igrala četvrtfinale i na kraju zauzela sedmo mjesto.

- Sve razloge respektiram, a većina igrača s kojima sam razgovarao nema upitnika što se tiče igranja za reprezentaciju. Od početka svog mandata razgovarao sam s 40-ak igrača, ne znam točan broj, i nijedan od njih nije mi rekao da ne želi igrati za reprezentaciju, nego samo u određenim okolnostima imaju drukčije prioritete. Da igramo na Svjetskom prvenstvu, svi bi se odazvali. Uostalom, pogledajte američku reprezentaciju, osim dvadesetak najvećih zvijezda na koje se nije niti računalo, njima je ovo ljeto otkazalo još 14 igrača.

Ego ne smije biti ispred reprezentacije

Veljko Mršić o svemu tome ima prilično jasan stav:

- Iz razgovora s igračima koji su otkazali također sam dobio neka saznanja na koga mogu računati. Ako bilo koji od igrača, koji se nije odazvao ovo ljeto, bude imao odličnu sezonu, te želi igrati za reprezentaciju i prihvatiti pravila ponašanja, ne postoji nijedan razlog da ga ne pozovem.

Najvažnije mu je da nakon ovog ljeta ima puno jasniju sliku s kim će u veljači krenuti u kvalifikacije za Eurobasket 2021., ali razmišlja i o ljetu 2020. godine.

- Ove godine nismo mogli složiti najjaču reprezentaciju jer su iskusniji igrači nakon dugo vremena dobili slobodno ljeto. Kako nas dogodine najvjerojatnije čekaju kvalifikacije za OI, tu priliku za odmor neće imati. Mi moramo okupiti najjaču reprezentaciju čak i ako ne budemo igrali kvalifikacije jer bi u suprotnom to značilo da naši najbolji igrači ne bi bili zajedno pune tri godine, a to se ne smije dogoditi.

Linker
26. travanj 2024 19:03