Mario Hezonja
 Profimedia, SIPA USA
RITAM SPORTA

PIŠE TVRTKO PULJIĆ Magic je tragic! Još uvijek ne znaju tko je Hezonja, nemaju pojma što im je cilj danas, što su radili jučer, a još manje kamo idu..

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. veljača 2018. 19:23

Bio je to veliki četvrtak. U devet navečer po hrvatskom vremenu isticao je rok za zamjene igrača u NBA ligi, a Koby Altman, GM Cavsa, igrao je najveću utakmicu karijere. Pravnik, s magisterijem sportskog menadžmenta i skromnom košarkaškom karijerom, vukao je poteze koji ga mogu pretvoriti u čovjeka s reputacijom u NBA ligi. A ne tipom koji provodi ideje LeBrona Jamesa u djelo. Koby, nakon što se odrekao šest igrača Clevelanda i doveo četvoricu, sve ljude koji ne moraju biti na lopti i davati, jer na lopti je LeBron, mogao bi postati Kobe Altman. Ne Koby. Ali pričekajmo. I kraj sezone, i doigravanje, svakako ljeto koje dolazi da bismo vidjeli gdje su Cavsi.

Četvrtak je bio čisto ludilo. Trebalo je samo otvoriti Twitter i pratiti. Adrian Wojnarowski bacao je bombe svako malo, ali ni ostatak društva nije bio besposlen. Recimo, iako je Kemba Walker bio jedno od spominjanijih imena za trade, negdje u posljednjim satima uoči deadlinea saznali smo da je na šuterskom treningu s Hornetsima.

Nemaju pojma

Ili, mogli smo doznati da je drugo vruće ime tradea Tyrekea Evansa Memphis nastojao zamijeniti sa Sixersima. I to za Darija Šarića. Ali u Phili su taj prijedlog glatko odbili. Cijela je liga tražila Eveansa, ovo je bilo nešto konkretno, ali Sixersi su jasno pokazali da im je Dario Šarić silno važan. Baš važan.

I svi su Hrvati nakon deadlinea ostali tamo gdje su i bili.

Pa i Mario Hezonja. Iako je bilo vrlo izgledno da će otići iz notornog Magica, koji je jedna od najtragičnijih organizacija u NBA ligi. Pazite samo ovo. Magic je poslao Elfrida Paytona u Sunse za pick druge runde drafta, nakon što je u draft-noći 2014. za Paytona mijenjao prava sa Sixersima za Darija Šarića. Nije to sve, Magic je u međuvremenu praktički nizašto pustio Victora Oladipa i Tobiasa Harrisa, a prvi je čisti All-Star, oko drugog se danas rade ozbiljni tradeovi.

U tom je Magicu i Mario Hezonja, a koliko se tu radi o organizaciji u kojoj nemaju pojma ni što im je cilj danas, niti što su radili jučer, a još manje u kojemu smjeru idu sutra, najbolje će pokazati baš slučaj Hezonja. Nakon što Hezonju nisu potvrdili za četvrtu godinu ugovora, on će na ljeto biti slobodan igrač, a baš od tada, od trenutka kad Dubrovčanin nije dobio potvrdu četvrte godine, počeo je igrati najbolju košarku u karijeri. Kad biste danas pitali, nakon što je u Orlandu proveo gotovo tri sezone, što je i kakvu će NBA karijeru imati Mario Hezonja, teško je da bi vam odgovorili.

Šanse za play-off

Magic ima trenutačno 18 pobjeda u sezoni, a isto toliko imaju i Phoenix Sunsi. Za razliku od Magica, tamo jako dobro znaju što im činiti. Oni kod sebe imaju Dragana Bendera, četvrti pick drafta 2016. (Hezonja je bio peti pick 2015). Lani su ga uvodili u biznis, a ove sezone odlučili su mu davati, bez obzira na to gubili trideset, igrali egal ili upisivali koju rijetku pobjedu, po 25 minuta na parketu. Nakon odigrane 82 utakmice ove sezone, budite sigurni, Sunsi će točno znati što će s Benderom. I to je razlika od organizacije koja je ozbiljna, bez obzira na trenutne rezultate, i od organizacije koja ne zna što radi. Poput Magica...

Naravno, u ovoj NBA priči za Hrvate će do konca sezone biti važno hoće li Bojan Bogdanović (Indiana) i Dario Šarić (Philadelphia) dospjeti u doigravanje. Obojica imaju realne šanse, za Darija bi to bilo prvo doigravanje u karijeri, a Bojan bi igrao svoje treće u četvrtoj NBA sezoni.

Bojan Bogdanović pri tome je u siječnju upao u ozbiljnu šutersku krizu. Štoviše, kad je ostao bez poena protiv Hornetsa, Nate McMillan, njegov trener, mu je kazao, “ne želim te vidjeti 48 sati, nema treninga, nema sastanka, samo dođi na utakmicu s Memphisom”.

I kad se pojavio nakon što je 48 sati bio daleko od košarke, Bogdanovića je čekala petorka. Kao i svaki puta ove sezone. Pa je stavio 21, Hornestima je ubacio 18, Philadelphiji 19, pa Washingtonu 29...

Pokušavam samo zamisliti lokalne doktore. Oni bi šutersku krizu, koja je uvijek i mentalna kriza i zasićenje, rješavali dodatnim treninzima jer klin se klinom izbija.

Kako da ne. Kad nema mozga.

Linker
08. svibanj 2024 02:28