Screenshot: Youtube
DOBRO KOTIRA NA DRAFTU

PRVI SLJEDEĆI HRVATSKI NBA IGRAČ ODBIO JE BARCELONU Uskoro bi ga mogli gledati na hrvatskim parketima: Love ga dva hrvatska i jedan slovenski klub

LUKA ŠAMANIĆ Prvi sljedeći hrvatski NBA igrač, 211 cm visoki 18-godišnjak, odbio katalonskog diva Barcelonu i potpisat će za slovenski ili hrvatski klub
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. svibanj 2018. 11:50

Luka Šamanić trebao bi postati prvi sljedeći hrvatski košarkaš u NBA ligi. Zagrebački klinac koji se otisnuo put Barcelone i tamo se razvijao, pri tome bio najbolji igrač svoje generacije u U-16, a lani je na EP B divizije bio i MVP, po projekcijama NBA drafta 2019. godine nalazi se na 26. mjestu.

On je u siječnju napunio 18 godina i igrat će u A diviziju EP-a U-18 za Hrvatsku, ali na to natjecanje neće otići kao igrač Barcelone. Naime, Luka Šamanić, a tako je rezonirao i tata Marko, nije želio potpisati dugoročni ugovor kakav mu je nudio katalonski div Barcelona jer sljedeću sezonu on bi trebao eksplodirati, čak i podebljati svoje mjesto na draftu i preseliti od jeseni 2019. u NBA ligu.

Kad je netko talentiran poput Luke Šamanića, kad je narastao do 211 cm, a može kreirati s vanjskih pozicija, barem je to radio u mlađim kategorijama, te je vjerojatno nešto najatletičnije što se pojavilo na visokim pozicijama u hrvatskoj košarci - Mario Hezonja je vanjski igrač - onda je jasno da je ovaj 18-godišnjak igrač na kojega cijeli svijet obraća pažnju.

Marko Šamanić, srećom, prošao je dosta toga u košarci. Barcelona je, vjerojatno, nudila Luki razvoj u nekom klubu ACB lige, bez potpune kontrole, a Šamanići su to željeli izbjeći. Kao i višegodišnji ugovor, s velikim odštetama prema NBA ligi, koji bi Barcelona rado ponudila jer njoj NBA odšteta od milijun dolara, ili tu negdje, što je nekom drugom velik novac, ionako nije neka ozbiljna lova na prihodovnoj strani.

I tražilo se, zapravo još uvijek se traži, neko bliže rješenje. U miksu oko Luke Šamanića pojavilo se mnogo toga. Pa i informacija plasirana po Europi da sve dogovorio s ljubljanskom Olimpijom i da se samo čeka završetak slovenskog finala Olimpija i Krke ne bi li se objavio potpis hrvatskog talenta.

No, to nije točna informacija, kako se može saznati. Luka Šamanić još nije ništa potpisao, iako je Olimpija vrlo visoko na listi mogućih odabira. A u igri su i barem dva hrvatska kluba.

Jedan je Cedevita, koja sklapa drugu momčad od mladih igrača i ona će pod ravnanjem Slavena Rimca igrati Premijer ligu (možda trokružno?), a tu bi se Luka Šamanić, i kvalitetnim treningom, ali i mogućnošću prebacivanja u prvu momčad, koja će igrati ABA ligu i Eurokup, mogao kaliti.

I Split u igri

Druga opcija, koja se potiho spominje, jest Split, koji bi trebao preuzeti Vladimir Anzulović, a Marko Šamanić je s mlađim Zulom u kumskim vezama, a i sjajno su Luka i on surađivali u reprezentaciji U-18 lani. I ovo će ljeto opet raditi zajedno.

Nisu to jedine opcije, ali vjerojatno su najozbiljnije u ovom trenutku.

Da, u ovom miksu nema Cibone. Što dovoljno govori samo za sebe na temu gdje je to danas Cibona. Do prije nekoliko godina to nikako ne bi bio slučaj...

Olimpija je prva ušla u ozbiljnu priču oko Šamanića, ona će sljedeće godine igrati usporedo na tri kolosijeka, (Eurokup, ABA liga, slovensko prvenstvo), igrat će s jednom momčadi i tri utakmice tjedno. Što se tiče utakmica, tu će za Šamanića biti jako puno prilika za dokazivanje. Olimpija je spremna i dobro platiti, postaviti Šamaniću prihvatljive izlaze za NBA svako ljeto, od sljedećeg nadalje, jer računica je tu jasna. Dovesti Šamanića znači imati cijelu plejadu NBA skauta na gotovo svakoj utakmici sljedeće sezone jer on će biti u izlogu. A time će se i imidž samog kluba popravljati.

Ono što je kod Olimpije loše u mogućem izboru Šamanića, jest što će zbog ritma od tri utakmice tjedno biti malo prostora za treninge. A klincu, koji je početkom godine napunio 18 godina, treninzi su neophodni.

Što je, pak, Cedevitina prednost u ovom miksu.

Luka Šamanić je, osim za juniorsku momčad Barcelone, gdje je bio MVP na svakom turniru na kojemu se pojavio, igrao ove sezone i Drugu španjolsku ligu za Barcelonu II. Za prosječno 12 minuta postizao je pet poena i imao dva skoka te 0,7 asista. No, on ima samo 18 godina, nemojte to zaboraviti. I tek slijedi sezona u kojoj će eksplodirati. A NBA skauti debelo su podcrtali njegovo ime.

Odluka sljedeći tjedan

Odluka će se dogoditi sljedeći tjedan. Kako sada stoje stvari, bit će to Olimpija ili Cedevita.

Bilo bi dobro Luku Šamanića imati ovdje. A stvar još nije izgubljena... I to je, u konačnici, posao na kojemu se ne može izgubiti. Čak i da se ne zaradi ništa. A zaradit će se. I “mali” od 211 cm će dovesti nešto ljudi na tribine jer Luka Šamanić je prvi visoki Hrvat koji igra - iznad obruča...

A Cedevita, nakon što je propustila dovesti Darija Šarića i Marija Hezonju, možda ne bi trebala propustiti novu priliku. Olimpija je ozbiljno bacila pipke...

Linker
26. travanj 2024 18:30