TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?

Splićanin otvorio pitanje za 125.000 kuna. Svemirski pothvat iz 2005. ipak je bio nepremostiva prepreka

Ivica Žuro
 HTV
U večerašnjem izdanju popularnog kviza jedan je natjecatelj otvorio pitanje za 125.000 kuna

Dva su natjecatelja u večerašnjem izdanju popularnoga game-showa "Tko želi biti milijunaš?" imala priliku sjesti u vrući stolac nasuprot Tarikovu. No, uspješniji je bio prvi, Ivica Žuro iz Splita, koji je otvorio pitanje za 125.000 kuna, piše HTV.

Na tom je putu 44-godišnji diplomirani ekonomist iz Splita prvoga džokera, znalce, upitao zove li se sjevernomakedonska, kosovska, slovenska ili crnogorska državna himna "Europa".

Javila su se sva trojica, a izabrani Ivan Jurić rekao je kako je riječ o kosovskoj himni. Bilo je to 7. pitanje za 4000 kuna.

Preostale džokere natjecatelj je potom iskoristio na filmskom pitanju za prelazak drugoga praga. Tko započinje "jedno divno prijateljstvo" u posljednjim sekundama slavne "Casablance", glasilo je pitanje vezano za romantičnu dramu Michaela Curtiza iz 1942. godine. Ponuđeni odgovori bili su Amerikanac i Francuz, Amerikanac i Čeh, Amerikanac i Marokanac te Amerikanac i Norvežanka.

Ivica je isključio Marokanca te je pozvao džokera čije je mišljenje bilo kako je riječ o Amerikancu i Francuzu. Uslijedila je zatim i upotreba posljednje pomoći. Nakon džokerom sužena izbora na Amerikanca i Francuza te Amerikanca i Norvežanke, Ivičin konačan odgovor bio je istovjetan onomu džokera "zovi" te mu je omogućio otvaranje pitanja za 64.000 kuna.

Tko je kao dvanaestogodišnji dječak prekinuo školovanje i krenuo svojim putem? Je li riječ o Henryju Fordu, Samuelu Morseu, Nikoli Tesli ili Thomasu Alvi Edisonu? Natjecatelj nije previše dvojio te je rekavši kako ga vuče na ime Thomasa Alve Edisona stigao do pitanja za 125.000 kuna.

- Ne svijetli mi nikakva žarulja, istaknuo je čuvši ga, a za spomenuti iznos trebao je točno odgovoriti ili pogoditi je li Triton, Ganimed, Fobos ili pak Titan prirodni satelit na koji se 2005. uspješno spustila svemirska letjelica.

Ivica je zatim odustao, a diplomirani inženjer kemije, Marijan Komesarović iz Zagreba, sljedeći je dobio priliku krenuti u pohod na milijun.

No, Marijan je zapeo već na pitanju za 4000 kuna ne znavši krije li se biografija Arsena Dedića u knjizi Zlatka Galla iza (pod)naslova Južnjačka utjeha, Tajna vještina, Trag u beskraju ili Čovjek kao on.

Njegov džoker "zovi" točno je rekao – (pod)naslov knjige glasi Čovjek kao on.

Pomoć znalaca natjecatelj je iskoristio na pitanju za 16.000 kuna upitavši ih na koju je državu invaziju izvela Koalicija voljnih. Je li riječ o Libiji, Izraelu, Iraku ili Vijetnamu?

Od podignutih ruku znalaca odabrao je onu Brune Roberta Kirinića. Bruno je rekao Irak, a natjecatelj ga je poslušao te osvojio spomenuti iznos. S njime je ujedno i napustio kviz, odustavši na pitanju za prelazak drugoga praga.

Nije znao što se pjevalo prije "re" prije nego što je "do" postao "do". Ponuđeni odgovori bili su et, it, ot i ut. Iskoristio je i džoker "pola-pola" s kojim su otpali et i ot, no kako ga ni na što nije vuklo odlučio je ne riskirati te kući ponijeti iznos osvojen na prethodnom pitanju.

Naposljetku je ustvrdio kako bi pogađavši rekao ut. I - pogodio bi. Naime, riječ je o tonovima solmizacije nazvane po slogovima stihova srednjovjekovne himne svetom Ivanu Krstitelju, piše HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:42