OBITELJ MARUŠIĆ

‘U kući nas je 10, ali pola je koronu preboljelo pa možemo za isti stol. S prijateljima ćemo na otvorenom‘

Obitelj Marušić: Jasmina, Ivan, Matej, Antun i Ivano.
 
 Marko Todorov/Cropix
Bjelovarska obitelj Marušić otkrila je za Jutarnji list kako se pripremaju za posve drugačije blagdane

Kao djevojka nisam blagdane doživljavala niti blizu važnima kao sada. Više su me tada zanimali izlasci, društvo... Pripreme za Božić nisu mi bile ništa posebno. Mama bi mi rekla: 'Ajmo peći kolače', a ja bih samo uzvratila: 'Joj' - kroz smijeh priča Jasmina Marušić (32), mlada mama trojice sinova. Ona i suprug Ivan (34) otkad su postali roditelji jako se vesele blagdanskim danima u društvu svojih Ivana (6), Antuna (3) i 1,5-godišnjeg Mateja. Tradicionalno se tada okupljaju oko stola sa svojim roditeljima i ostalim članovima šire obitelji.

Ove će godine, unatoč pandemiji koronavirusa, opet biti svi na okupu jer je većina članova obitelji preboljela covid-19. Srećom, bez ikakvih zdravstvenih posljedica, na čemu su jako zahvalni i to im je razlog više za veselje.

Pripreme za blagdane

Duh blagdana u njihovu domu već se naveliko osjeća. Dječaci mami u svemu pomažu, a najdraže im je biti oko nje u kuhinji. Ako u svemu ne sudjeluju, onda je rat, govori ona.

"Pripreme u našoj kući počele su početkom adventa i svakog vikenda pečemo neke kolačiće. Jedino nam najčešće ne ostane baš puno za božićnu zalihu jer sve pojedemo već za koji dan", priča Jasmina, kojoj je draže da maleni ukućani sudjeluju u kućanskim poslovima pa makar nakon toga trebala duplo više čistiti.

"Možete zamisliti kako u našoj kuhinji izgleda s tri muška. To je urnebes. Mali vadi mikser, ostali vade zdjele, sad sam im nabavila tri valjka pa okolo vitlaju njima. Ponekad se i svi posvađaju. Ali sve je to normalno za tu dob", smije se ova Bjelovarčanka, koju sav taj kaos čak pomalo i veseli i s puno ljubavi uživa u svojoj velikoj obitelji.

Budući da imaju dva dnevna boravka u kući, u jednom su, koji je i igraonica, već okitili bor na njihov nagovor.

"Toliko su me molili da sam rekla, unatoč tome što nije običaj, 'baš me briga'. Neka uživaju u ugođaju što dulje kad je ionako sve oko nas posljednjih mjeseci teško i mračno. Na Badnjak ćemo kititi još jedan, 'pravi' bor", priča Jasmina, kojoj za njezine najdraže baš ništa nije teško.

Kaže da joj je posljednjih godina Božić sa svakim novim članom obitelji bio sve ljepši. Nakon rođenja prvog djeteta sve se vrtjelo oko njega, bio je prvo unuče, jedino u obitelji. Dobio je te godine jako puno darova. Nitko nije očekivao, priča Jasmina, da će roditi troje djece.

Bez straha od zaraze

"Iskreno, nisam se prije niti smatrala sposobnom za tako veliku obitelj. A sad sve ide dosta lako. Kažu mi da sam dobro organizirana, valjda je u tome stvar. Kuća mi je zadovoljavajuće uredna, iako sam u rujnu počela raditi. Djeca su u vrtiću sretna, a najbitnije je da smo svi složni i veseli", kaže mama, koja radi u Oružanim snagama. Srećom, nedavno je dobila premještaj bliže kući pa je sve lakše jer ne mora puno vremena gubiti na putovanje do posla. Kućanske poslove rješava u hodu, a dodaje da ionako "nije od onih koje glancaju". Počisti najvažnije u subotu ujutro uz djecu, a ostalo kad stigne usput.

image
Marko Todorov/Cropix

Suprug vozi kamion pa ga često nema doma, vozi po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji. Nekad ga nema i cijeli tjedan. Tada ode u ponedjeljak ujutro, a kod kuće je tek u petak navečer. Zato su im zajednički vikendi još slađi, a posebno se raduju predstojećim blagdanima.

Koronamjere, po kojima se preporučuje izbjegavanje velikih okupljanja i slavlja, neće im posebno pomrsiti planove jer su nekako uvijek i bili te dane najviše s obitelji. Prijatelji su oprezni, kao i oni, pa će se s njima naći negdje na otvorenom.

"Velika smo obitelj, tako da nas je samo u našoj kući desetak. Živimo sa svekrom i svekrvom u kući, suprug ima braću, a i moji roditelji su nam blizu. Stalno se svi družimo. Ni ove godine neće biti drugačije", govori Jasmina, koja je uz svekra i svoju mamu preboljela koronu, a vjeruje da su i ostali članovi prošli zarazu, samo bez simptoma. Zato se ne boje zaraze.

No, ipak paze na svoje najstarije članove obitelji, ali ne želi da se osjećaju izolirano. Prošlih godina je sa suprugom i sinovima išla na dječju polnoćku, a pretpostavlja da će tako i ove godine.

Na Badnjak već tradicionalno njezin otac peče šarana na rašljama u dvorištu, a svekar okrene prase na ražnju za Božić.

"Dolaze nam braća i šogorice pa ručamo, onda odemo k mojima pa tamo imamo još jedan kasniji ručak. Svi se lijepo slažemo pa su sve naše obitelji skupa", kaže.

Na njihovu stolu uz odojak je uvijek i nezaobilazna sarma, a često i kobasice i hladetina. Na te dane vole da ima svega.

Marušići su članovi udruge Obitelji 3plus, koja pomaže smanjenju troškova ove velike obitelji. Naime, njihova Obiteljska kartica, koju imaju, omogućuje im popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća/trgovina kojih je trenutačno 76. Preko udruge obitelj sudjeluje i u lijepoj blagdanskoj akciji.

Slučajnim odabirom odrede se dvije obitelji koje se međusobno daruju, iako se ne poznaju. Tako se na neki način ljudi povezuju, a i razvesele jedni druge.

Jedino Jasmina ne voli da se previše troši na darove jer njezini dječaci ionako imaju puno igračaka, a svaka nova im je interesantna doslovno nekoliko minuta.

image
Marko Todorov/Cropix

Objašnjava mi da misli da se trebamo vratiti starim običajima bez puno darova, iako je svjesna da smo sami krivi za materijalizam kojim smo okruženi.

Rođendani

"Suprug i ja ne želimo djecu učiti da podrazumijevaju da moraju nešto dobiti i očekuju neke ogromne stvari. Ne želim da nas mjesec dana unaprijed zapitkuju što smo im kupili i onda budu razočarani ako nije sve kako su zamislili", iskrena je.

Cijela obitelj skupila je novac i trojici braće odlučili su kupiti jedan dar - veliki autić koji svi mogu voziti.

"Svake godine govorimo da nećemo ništa kupovati, ali ipak pokleknemo. Bitno je da je to zajednički dar i da će ga dijeliti, tako se uče zajedništvu", naglašava Jasmina. Dodaje da je njenoj obitelji prosinac cijeli protkan rođendanima u obitelji pa se čini da stalno slave.

Ona je već svima starijima u obitelji dala sitne darove, više kao znak pažnje.

"U ovo turbulentno vrijeme nekako je ipak najvažnije da imamo zdravlje. Ostalo je sve nebitno", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:49