REUTERS/Michael Dalder
KRAJ JEDNE ERE

OD DANAS U BAYERNU VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO! NAKON NIKE KOVAČA OTIŠAO I NJEGOV VELIKI PRIJATELJ Svađao se s Klinsmannom, nije podnosio Van Gaala...

OD DANAS U BAYERNU VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO! NAKON NIKE KOVAČA OTIŠAO I NJEGOV VELIKI PRIJATELJ Svađao se s Klinsmannom, nije podnosio Van Gaala... KRAJ JEDNE ERE Jučer je Bayern nakon 49 godina napustio najmoćniji čovjek njemačkog nogometa, utemeljitelj modernog kluba koji spada među pet najboljih svih vremena
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 16. studeni 2019. 16:17

Uli Hoeness jučer se posljednji put probudio kao predsjednik Bayerna. Nakon skoro pet desetljeća najmoćniji čovjek njemačkog nogometa odlazi iz kluba u kojem je slavu stekao prvo kao igrač, a potom i kao dužnosnik, mnogi upravo njega smatraju ocem modernog Bayerna.

Sve je počelo ljeta 1970. godine, tada je 18-godišnji napadač stigao u Bayern iz Ulma. Veliki talent nije mogao ostati nezamijećen, Hoeness je u prekratkoj igračkoj karijeri ovojio deset trofeja. S reprezentacijom je bio prvak Europe i svijeta, a s Bayernom je osvojio tri Kupa prvaka u nizu, tri Bundeslige, te po jedan domaći kup i klupsko prvenstvo svijeta. Najveća mrlja u bogatoj mu karijeri je promašeni jedanaesterac u finalu Eura, kada je Njemačka poražena od Češke. Nakon njegova promašaja odlučujući penal zabio je čuveni Antonin Panenka. Ubrzo je zbog ozljede koljena morao prekinuti igračku karijeru, imao je tek 27 godina. No, ubrzo se pokazalo da je to bio blagoslov za klub.

Ancelotti i Rummenigge
REUTERS/Alexandra Beier / REUTERS

Zatvor nije naudio

Premda je Bayern već u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća postao veliko ime svjetskog nogometa, u sljedeća četiri desetljeća, Bavarci su postali više od kluba. Preuzeo je Hoeness ulogu sportskog direktora i tu je dužnost obnašao 30 godina, a 2009. godine postao je predsjednik kluba. Nije mu naudila ni afera utaje poreza, zbog koje je 2014. odstupio s mjesta čelnog čovjeka kluba. Nakon odslužene zatvorske kazne, 2016. ponovo je izabran za predsjednika, njegov mandat je trebao trajati do 2021. godine, međutim, odlučio se na odlazak.

- Kada se probudim u subotu ujutro, prvi put nakon dugo vremena neću znati što ću raditi i veselim se tome - rekao je jučer Hoeness rano ujutro jednoj radijskoj postaji.

Teško je povjerovati da se sam odlučio na ovako veliki korak, ali očito je shvatio da u ovom novom vremenu, u kojem je vrhunski nogomet postao biznis ogromnih razmjera, nije spreman za korak koji je potreban Bayernu za držati priključak s najjačima. I to u vremenima kada klub bilježi rekordne prihode.

REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS

- Ne mogu se jednostavno složiti s tezom da je ozljeda nekog nogometaša od iste važnosti kao, primjerice ostavka Vladimira Putina - objasnio je između redaka jedan od najvećih razloga odlaska.

Nogomet više nije samo igra, to je tvornica novca, Bavarci se odlično snalaze u svoj toj priči, no Hoeness se više ne vidi u toj priči.

- Mene više brine kako stariji ljudi s malim mirovinama preživljavaju u Münchenu - otkrio je još jedan sloj svog kompleksnog karaktera.

Naime, Hoeness je bio nemilosrdan prema onima koji bi mu se zamjerili, no često je znao pomagati ne samo potrebitima, nego je s Bayernom spašavao klubove, pristavši puno puta odigrati prijateljske utakmice kako bi posrnuli klubovi napunili svoje prazne blagajne. Primjerice 2003. Bayern je gostovao kod St. Paulija, kultni klub iz Hamburga bio je na rubu propasti, a ruku spasa pružio je upravo Hoeness premda su ga navijači St. Paulija svakom prigodom vrijeđali, no na kraju su mu poklonili majicu s natpisom “Spasitelj”. Na sličan način spašavao je Union Berlin, Darmstadt, Alemanniju Aachen, Hansu Rostock, Dynamo Dresden, Offenbach i ove godine Kaiserslautern. Poznata je priča kako je Bayern pomogao i Borussiji D. posudivši im 2 milijuna eura za tekuće poslovanje. Slučaj bez presedana u modernom nogometu.

No, imao je Hoeness i tamniju stranu. Na stranu utaja poreza koja je stigla kao posljedica ovisnosti o kocki tržištu dionica. Jednom je priliko opisao da se u to vrijeme osjećao kao hipnotiziran. Njegova stalna potreba za Bayernovom dominacijom stvorila je i čitav niz neprijatelja. Od Willia Lemkea, prvog čovjeka Werdera s kojim je bio u odličnim odnosima, a nakon svađe 1986. godine, sve do 2015. bili su zakleti neprijatelji. Jedan od najvećih sukoba tijekom ova četiri desetljeća 67-godišnjak imao je s legendom Bayerna Lotharom Matthäusom. Nakon što je potonji javno kritizirao igre i stanje u klubu, Hoeness je dao jednu od legendarnijih izjava.

Gomila sukoba

- Kada slušate njegove izjave imate osjećaj kao da je dobio sve utakmice u životu i da nikada nije izgubio. Znam da mu je cilj nešto raditi u Bayernu, ali dok god smo Rummenigge i ja u klubu, gospodin Matthäus neće raditi ni na održavanju trave novog stadiona!

Svađao se s Klinsmannom, nije se podnosio s Van Gaalom, Cristopha Dauma je onemogućio da postane izbornikom Njemačke.

Uli Hoeness, dakle, silazi s velike scene, od danas u Bayernu neće biti ništa isto, no njegovi postulati ostat će temeljem kluba koji je, slučajno ili ne, postao velikim upravo nakon njegova dolaska prije 49 godina...

Linker
26. travanj 2024 13:04