REUTERS/Kai Pfaffenbach
SVAKA ČAST, MAJSTORE

OVAJ PODATAK NAJVIŠE OTKRIVA KOLIKI JE ZAPRAVO USPJEH NIKE KOVAČA Samo je najveći velikan u povijesti Bayerna napravio isto što i legenda Vatrenih

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. svibanj 2019. 01:06

Možda su sve te emocije koje su vladale Allianz Arenom, način na koji je Bayern stigao do naslova prvaka, odnosno - kako su Nijemci to nazvali - savršenom utakmicom, pa i ovacije koje je doživio njegov trener nešto uspjeli promijeniti? Možda je to doista bila večer nakon koje se više neće pričati o odlasku Nike Kovača.

Naime, dok je slavlje još bilo u punom jeku, dok su dva junaka, Ribery i Robben, brisala suze i zaustavljala teške uzdahe, njemački Sky u eter je pustio informaciju da Niko Kovač ostaje trener Bayera i iduće sezone.

Ipak su glavne stupce i glavne komentare zaslužila dva velikana koja su na svojem oproštaju od Bayerna postigla pogotke, natjerala čak i Ulija Hoenessa da zaplače - Franck Ribery i Arjen Robben bili su, kako je napisao Kicker, “zadnji put vrući”.

- Činilo se da se vrijeme zaustavilo na trenutak u subotu popodne u Münchenu, na oproštajnom nastupu dvojice najvećih stranih igrača koji su ikada nastupali u Bundesligi, Francka Riberyja i Arjena Robbena - piše u tekstu Frankfurter Allgemeine Zeitunga pod naslovom “Vječiti prvak”. Da, Bayern je rekorder, Bayern je sedmi put zaredom prvi prošao kroz ciljnu ravninu.

Bili su nepobjedivi

- Kovačeva je momčad od prve minute pokazala koliko želi pobjedu i naslov prvaka. Neizvjesnost je trajala samo tri minute, toliko je Eintracht držao 1:1. Ali Bayern je, jednostavno, bio nepobjediv - istaknuli su i Bild, i Kicker, i ostali mediji, naglašavajući sjajnu partiju Bayerna na Allianz Areni.

- Borussia Dortmund je sanjala, ali Bayern joj je uništio snove - zaključili su njemački mediji, a i Bayernovi su igrači nakon utakmice bili oduševljeni načinom na koji su osvojili 29. naslov.

- Ovo je bilo senzacionalno! Situacija kad igraš zadnju utakmicu na svom stadionu i odlučuješ o naslovu, Franck uđe i zabije gol, pa Arjen uđe i zabije gol, nevjerojatno je što su njih dvojica sve napravila ovdje! Bila je ovo vrlo stresna godina, imali smo i puno problema, vratili smo se nakon devet bodova minusa u odnosu na Dortmund, napravili smo uistinu puno posla - rekao je euforično nakon utakmice Thomas Müller.

Arjen Robben smješkao se i slavio, potom se ispričao i suigračima.

- Možda će se dečki ljutiti što nisam zabio još jedan gol u onoj prilici, ali nisam više imao zraka, bio sam mrtav. Iako sam možda trebao to zabiti. Na kraju ipak mogu reći samo - nevjerojatno - poručio je Robben.

Naravno, oproštaj svog nogometnog velikana od Bayerna posebno je istaknuo i francuski L’Equipe.

- Kaiser? Franck. Posljednji je put istrčao na travnjak Allianz Arene i tu važnu večer zasladio pogotkom. Kolosalan oproštaj, baš kakav i zaslužuje. A onda mu se pridružio i Arjen Robben, također velik igrač. Ta su dva događaja bila pravi šlag na Bayernovu slavljeničku tortu - napisali su u L’Equipeu.

Za pamćenje

I svi se na kraju slažu - bila je to subota za pamćenje. Da, Bayern je navikao osvajati naslove, ali nikad ga nije osvojio na ovakav način. A Niko Kovač, zamislite, postao je tek drugi čovjek u povijesti Bayerna koji je osvojio naslov prvaka kao igrač i kao trener. Prvi i dosad jedini bio je veliki Franz Beckenbauer. Velika čast, veliki doseg. Svaka čast.

German soccer legend Franz Beckenbauer poses after being included into the Hall of Fame, a permanent exhibition honouring German soccer legends at the German Football Museum in Dortmund, Germany, April 1, 2019.   REUTERS/Ina Fassbender/Pool
REUTERS/Ina Fassbender/Pool

Lewandowski već četvrti put

Iako u zadnjem dvoboju sezone nije imao čast biti strijelcem, Robert Lewandowski ipak je zaslužio nagradu za najboljeg strijelca Bundeslige. Zabio je 22 pogotka, četiri više od Paca Alcacera iz dortmundske Borussije. Lewandowskom je ovo četvrti put da je osvojio ovaj prestižni trofej, ispred njega je sad samo još Gerd Müller, koji je nagradu uzimao čak sedam puta.

Soccer Football - Bundesliga - Borussia Dortmund v Bayern Munich - Signal Iduna Park, Dortmund, Germany - November 10, 2018  Bayern Munich's Robert Lewandowski celebrates scoring their second goal   REUTERS/Kai Pfaffenbach  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS

22 - Lewandowski (Bayern Munchen)

18 - Paco Alcacer (Borussia Dortmund)

17 - Havertz (Bayer Leverkusen), Jović (Eintracht Frankfurt), KRAMARIĆ (Hoffenheim), Reus (Borussia Dortmund), Weghorst (Wolfsburg)

16 - Belfodil (Hoffenheim), Werner (Leipzig)

15 - Haller (Eintracht Frankfurt), Poulsen (Leipzig)

14 - Mateta (Mainz 05), Volland (Bayer Leverkusen)

12 - Plea (Borussia Mönchengladbach), Sancho (Borussia Dortmund)...

Linker
26. travanj 2024 18:37