Getty Images
ZA NJIH NEMA 'ZIME'

ČETIRI HRVATA U BORBI ZA NASLOV U DRŽAVI KOJA FUNKCIONIRA NORMALNO U DOBA KORONE U čitavom svijetu nogomet je stao, a kod njih borba za prvaka kreće

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. ožujak 2020. 13:23

Dok je diljem svijeta nogomet stao zbog koronavirusa, u Singapuru je liga tek počela. Tamošnja Premier League došla je do trećeg kola, a u natjecanju sudjeluju i četiri Hrvata.

Singapur je poznat kao država koja je od izbijanja koronavirusa donijela stroge mjere, ali i oštre kazne za kršanje pravila. Izolacija zaraženih osoba i svih s kojima su one bile u kontaktu je obavljena u najkraćem roku, zabranjen je ulazak turistima iz određenih zemalja, a život se pokušava odvijati normalno. Uz, naravno, neke restrikcije.

Tako se nogometno prvenstvo, koje je počelo krajem veljače, održava u gotovo pa redovnom ritmu. Odgođeno je nekoliko utakmica, ali govora o prekidu nema. Utakmice se igraju pred praznim tribinama, a nema nikakvog govora o eventualnoj suspenziji ili prekidu nogometa.

U takvom okruženju nogomet igraju i trojica Hrvata. Najpoznatiji među njima je Stipe Plazibat koji je u posljednjih nekoliko godina opčinio azijske zemlje svojim golovima u raznim ligama. On ove sezone igra za Hougang United, a sezonu je otvorio u svojem stilu - u prve dvije utakmice postigao je 3 gola.

Plazibat je iz Dugopolja 2012. otišao u makedonski Rabotnički, a onda je uslijedio Japan (Gifu, Nagasaki), Singapur (Hougang United, Home United), Tajland (Bangkok Glass) te povratak u Hougang u zimu 2019. U vremenima kada nije bio u Aziji, u Hrvatskoj je igrao za Dugopolje i Solin.

Druga dva hrvatska nogometaša igraju za Balestier Khalsu koju vodi četvrti Hrvat u singapurskom nogometu - Marko Kraljević. Ovaj nekadašnji nogometaš Osijeka igračku karijeru je oglavnom proveo na dalekom istoku, a tu se odmah i prebacio u trenerske vode. Zanimljivo je da su Šime Žužul i Kristijan Krajček bili u klubu prije nego ga je on preuzeo, a i njih dvojica su standardni u prvoj postavi ovog kluba.

Krajček je, inače, karijeru počeo u Zagrebu, a igrao je i za Hrvatski dragovoljac, Marsoniju, slovensko Brežice i BSK Bijelo Brdo dok je Žužul iz Hajdukok pomladka preko Splita, Imotskog, Gorica i Hrvatskog dragovoljca došao u Singapur.

Linker
27. travanj 2024 06:15