Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SVJEDOK VREMENA

ČOVJEK KOJI JE IMAO VELIKU ULOGU U DOVOĐENJU JEDNOG OD NAJBOLJIH DINAMOVIH STRANACA IKAD 'On je potpisao na običnom A4 papiru bez memoranduma'

SVJEDOK VREMENA Danko Đikić, čovjek koji je imao važnu ulogu u dolasku Alžirca u Maksimir
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. veljača 2018. 11:48

U nedjelju se očekuje da Mr. Derby opet bude u prvom planu. Ne samo zato što je najbolji igrač Modrih, već zato jer se igra - derbi! Nadimak El Arabija Hilala Soudanija sve govori, zar ne? Vratimo se ipak na početak, u vrijeme da se još nije znalo da ćemo u HNL-u dobiti takav nadimak.

Znao je to zapravo samo jedan čovjek, nogometni menadžer Danko Đikić (51), koji se ovim poslom bavi već 22 godine, a zgotovio je u karijeri točno 230 transfera. Upoznali kad je Ivicu Olića transferirao u Herthu, a popločio je put mnogim većim ili manjim nogometnim zvijezdama poput Igora Bišćana, Nikice Jelavića, Ante Rebića, Mihaela Mikića, Zorana Mamića, Mate Jajala...

Strpao ga u automobil

Priča o dolasku Soudanija u Dinamo ima obrise SF-a...

- Soudani je stigao u Dinamo u ljeto 2013. godine. Deset dana prije finala portugalskog Kupa između Vitorije Guimaraes i Benfice bio sam u Guimaraesu. Već sam prije bio zapazio Soudanija i kazao Zdravku Mamiću da bi bilo sjajno uzeti tog igrača. Usput sam dodao: “Ako ga ne uzmemo ovaj vikend, nećemo ga moći dovesti, ima drugih ponuda”, priča nam Đikić

Vitoria je osvojila Kup, Soudani je zabio, ali to nema veze s ovom pričom.

- Nisam želio čekati finale Kupa, nego odmah uhvatiti njegov potpis. Našli smo se prve večeri, nagovarao sam ga, nagovarao... Nije pristao. Onda smo se našli druge večeri, negdje oko 23 sata je - pristao! Međutim, tad sam zvao Zdravka Mamića da iz Dinama faksiraju ugovor koji treba potpisati, a k’o za vraga, baš se tada nije javio. Uvijek se javlja, a tad nije.

Onda se Đikić sjetio jedne salvete i - Igora Cvitanovića. Tu priču vjerojatno znate.

- Uzeo sam tada jedan obični papir, formata A4. Na njemu sam napisao - “predugovor”. I postavio ga pred Soudanija. Počeo se smijati i gledati u bijeli papir bez memoranduma, bez ičega. Rekao sam samo potpiši i sve će biti u redu. Potpisao je... Vitoria je bila u financijskim problemima, tako da tu nije bilo problema, imao je najveću plaću u klubu, oni su također pomogli.

Pitamo Đikića kako ga je uvjerio da potpiše ugovor?

- Kako? Pa spominjao sam transfere Modrića, Bobana, Eduarda, svih ostalih koji su iz Dinama napravili vrhunske transfere u inozemstvo. Kazao sam mu: “Tvoj sljedeći transfer iz Dinama bit će u neki jako veliki europski klub.” Još sam dodao: “Ako zabiješ 18 do 20 golova, eto te u ligama Petice.” Ništa nisam lagao. Kao što vidite, ipak se nije dogodilo. Imao je sjajnih ponuda, ali Mamić ga nikad nije želio prodati. Bio je u pravu, jer Soudani je postao prvo ime Dinama. Praktički, od kada je došao u Maksimir, riješio je svako prvenstvo.

Međutim, nije sve išlo glatko. U tom razdoblju je izbornik reprezentacije Alžira bio Vahid Halilhodžić. Nakon što je Vitoria osvojila Portugalski kup, 200 tisuća ljudi čekalo je Soudanija i njegove suigrače na velikom slavlju.

- A mi smo odmah morali za Zagreb, da bi drugi dan odmah Soudani morao na pripreme Alžira. Jer Vaha nije imao milosti, rekao je da se Soudani mora pojaviti točno u minutu. Cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak Soudani i momčad su slavili, nisam mu mogao dopustiti da ujutro spava, odmah sam ga strpao u automobil i na avion za Zagreb. U ponedjeljak smo sletjeli u Zagreb, sve je trebalo napraviti do utorka poslijepodne, jer je Vaha čekao u srijedu ujutro.

Pomogao i Halilhodžić

Na koncu, Đikić kaže...

- Bio sam već tada maksimalno uvjeren da će Soudani u Dinamu biti ponajbolji igrač. Vidio sam da je dodatna vrijednost, ekstra klasa. Rekao sam Mamiću: “Ne možeš pogriješiti, Soudani je igrač koji rješava utakmice.” Tako je i bilo, zar ne? I da... Nitko u Dinamu tada nije baš bio previše oduševljen tim transferom, osim Zdravka Mamića i moje malenkosti, naravno. Svakako moram kazati da se u priču uključio Vahid Halilhodžić koji je također kazao Soudaniju da potpiše za Dinamo - zaključio je Đikić koji je u modri klub doveo i Tonela, Pinta te Machada.

Linker
21. travanj 2024 17:28