CROPIX
PONOVNO NA TOP RAZINI

'DAJ MU BOŽE ZDRAVLJA, SAMO NEKA IGRA...' Prvi napadač Bijelih ponovno oduševljava, ali Hajduk mu još uvijek nije ponudio novi ugovor!?

FRANCK OHANDZA Tamnoputi poljudski napadač nezadrživ je kad je zdrav i spreman
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. prosinac 2017. 09:35

Nema navijača Hajduka koji poslije nedjeljne utakmice u Maksimiru nije pomislio:

“Daj mu Bože zdravlja, samo neka igra…”

Jer, kada je zdrav i spreman, onda je prava “zvijer”. The Beast, kako ga tituliraju suigrači, ali i navijači.

Jasno je tko je tema, Franck Ohandza, po dalmatinski Frane Zolja. Igrač uz kojeg je od prvog treninga u dresu Hajduka stajalo samo jedno pitanje “kako je uopće došao do nas”. Međutim, odgovor je bio brutalan i, nažalost, stigao je i prije negoli su se pesimisti nadali. Francka Ohandzu limitira zdravstveni karton, njegove sposobnosti su velike i nesporne. Ali, samo kada igra u kontinuitetu, kada ozljede ne remete njegov radni ritam.

Ohandza
Damir Krajac/Hanza Media / Hanza Media

Na pragu top učinka

Upravo tako je živio Ohandza prve sezone kada je gotovo sedam mjeseci službeno bio izvan natjecateljskog pogona, ali može se reći da je odigrao tek dva mjeseca za Bijele te sezone. Jer na povratku, u proljeće 2016. tek je triput nastupio po 10-ak minuta. Simbolično, samo da se vidi koliko može izdržati njegovo bolno koljeno.

Prve je godine najviše izbivao, upisao je osam nastupa, ali čak je 204 dana bio potpuno izvan terena. Premijerne sezone nosio je europske ambicije Hajduka, ali u prvenstvu je imao manje od 25 % nastupa. Druge sezone je odigrao već 66 % utakmica (24 od 32) i postigao osam pogodaka u HNL-u s naglaskom da je u Europi ponovno bio glavni čovjek. Treću godinu u Hajduku Kamerunac je na pragu najboljeg učinka. Više nije samo “ljetni golgeter”, počeo je zabijati i zimi. Ima već osam pogodaka na osobnom kontu, nedostaju mu tri za poravnanje prošlogodišnjeg učinka.

Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Kako vrijeme prolazi, Ohandza je sve učinkovitiji, ali tu dolazimo do raskrižja na kojem se mimoilaze razmišljanja. Dakle, prije mjesec i pol dana nije se uopće raspravljalo o ugovoru Ohandze. Od sredine kolovoza do početka studenoga nije zabio Kamerunac. Dugih 85 dana. Ali, onda je okrenuo situaciju. Prvog je “smjestio” Rudešu u zadnjem dvoboju Carrilla na klupi Hajduka, a onda je pokrenuo Kopićevu bodovnu lavinu. I sve se okrenulo. Živnuo je Hajduk, živnuo je Ohandza i ponovno se postavilo pitanje što će biti s njegovim ugovorom. Činjenica je da istječe sljedećeg ljeta, a isto tako je činjenica kako nema naznake da će biti produžen. To znači da će Ohandza za 20 dana biti u mogućnosti legalno krenuti u pregovore s nekim klubom koji je zainteresiran za njegove usluge nakon isteka ugovora s Hajdukom u lipnju sljedeće godine.

Ne znaju se planovi

S Poljuda za sada nema odgovora na pitanje što se planira s Ohandzom. Ali, transparentni i otvoreni kakvi već jesu prema javnosti i medijskim zahtjevima, brzo će objasniti kakva je sudbina daljnje suradnje Hajduka i 26-godišnjeg Kamerunca.

Pritom se možemo podsjetiti kako je Hajduk prošle godine pregovore s Ohandzom započeo u listopadu, a već u studenome je zapela komunikacija na relaciji igračev zastupnik (menadžer Koenig) - sportski direktor Branco. Odbijen je Hajdukov prijedlog i Franck je prošao verbalnu i “papirnatu” kalvariju, navijači su ga svojim metodama i specifičnom terminologijom uvjeravali da pristane na produljenje. Ugovor je naposljetku produljen u siječnju ove godine neposredno prije odlaska na pripreme u Tursku, a pritom je Ohandza dobio fiksnu plaću (11.500 eura bruto) i bonuse za pogotke koji se počinju isplaćivati nakon pet zgoditaka. Ove sezone je Ohandza bolji nego prethodne, zabija i zimi, a ne samo ljeti. U konačnici, još ćemo ga do kraja sezone sigurno gledati u dresu Hajduka.

Linker
26. travanj 2024 17:50