Real Madrid
 REUTERS/Miguel Vidal
BOGATI NOGOMETNI PROGRAM

DERBI DO DERBIJA ZA NOGOMETNI VIKEND IZ SNOVA! REBIĆ PROTIV BROZOVIĆA, KLOPP STIŽE NA STAMFORD BRIDGE Barcelona u lovu na prvu gostujuću pobjedu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. rujan 2019. 13:10

Sudar milanskih velikana stiže već u 4. kolu Serie A, dok se dvije momčadi još kadrovski preslaguju, kao uvod u seriju gradskih derbija ovog vikenda.

Visoki ulozi prate i dvoboje na Stamford Bridgeu i Philips stadionu, a pod povećalom će se na škakljivim gostovanjima naći Ernesto Valverde i Zinedine Zidane. Donosimo pregled najatraktivnijih subotnjih i nedjeljnih utakmica razbacanih diljem Europe...

1. Piątek ili Lukaku, Rebić ili Brozović? Derby della Madonnina

‘Rossoneri’ su na papiru domaćini, ali u milanskom gradskom derbiju ova papirnata prednost nikada nije igrala posebnu ulogu. U posljednje vrijeme ‘nerazzurri’ su iz kućnih okršaja na San Siru uglavnom izlazili kao pobjednici, profitirajući od nadahnutih predstava Maura Icardija koji je ovog ljeta promijenio adresu. Sada su pogledi usmjereni prema novim igračima, Milan puno očekuje od Piąteka i Rebića, a Inter od Lukakua, koji se navodno već našao u klinču s Marcelom Brozovićem zbog nekih taktičkih nesporazuma, a potom i od Sancheza koji je dvojicu suigrača razdvajao. Usput, bookmakeri više vjeruju Interu (2,40) nego Milanu (3,10).

Milan vs Inter (subota, 20.45)

MILAN, ITALY - JANUARY 29:  Krzysztof Piatek (R) of AC Milan celebrates after scoring the opening goal during the Coppa Italia match between AC Milan and SSC Napoli at Stadio Giuseppe Meazza on January 29, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images

1. a) Beogradski derbi “vječitih rivala”

Partizan je domaćin Crvenoj zvezdi na kraju tjedna iz kojeg su dvije momčadi izašle s ožiljcima eurokupova. Zvezda je glatko poražena u Münchenu, a Partizan se morao zadovoljiti samo bodom protiv AZ Alkmaara. Navedenu je utakmicu zbog Uefine kazne pratila zamjenska Partizanova publika - 20-ak tisuća dječaka i djevojčica koji su stvorili atmosferu kao na koncertu Justina Biebera - ali sada se na tribine vraćaju ultrasi što jamči poznatu naelektriziranu atmosferu.

Partizan vs. C. zvezda (nedjelja, 18.00)

1. b) Atenska majka svih bitaka

Derbi velikih socijalnih, klasnih i svakih drugih atensko-pirejskih razlika dugo već nije pravi derbi, jer Panathinaikos godinama tavori u krizi. U novu sezonu ‘zeleni’ su ušli s jednim remijem iz tri utakmice, dok je Olympiakos ubilježio već tri pobjede. Jedino zvučno domaćinovo ime jest Francesco Macheda, gosti su značajno jači, kako rosterom tako i utjecajem u savezu. Zbog čega derbi sudi njemački sudac Stegemann. U sjeni ovog okršaja, 500 km sjevernije, u solunskom derbiju aktualni prvak PAOK dočekuje Aris.

Panathinaikos vs Olympiakos (nedjelja, 19.30)

1. c) Praški derbi

Više od sto godina traje suparništvo Slavije i Sparte, tijekom tog razdoblja Sparta se izbrendirala kao perjanica i klub gladan uspjeha, dok je gradski rival pomalo slovio za simpatičnog autsajdera. Klatno se, međutim, okrenulo u posljednjih desetak godina, a posebno otkako su Kinezi ušli u Slaviju pa ona danas igra skupinu Lige prvaka i već poslije devet kola nacionalnog prvenstva uživa devet bodova prednosti pred Spartom.

Sparta vs. Slavia (nedjelja, 18.00)

2. Barça bez pobjede u gostima

Nakon skitanja po Engleskoj i Turskoj 34-godišnji napadač Roberto Soldado skrasio se u Granadi i danas je najveća zvijezda momčadi koja je u protekla dva kola s gostovanja kući donijela svih šest bodova (3-0 protiv Espanyola, 2-0 protiv Celte). Sada čekamo odgovor na pitanje - kakav je Granada domaćin? I je li nesiguran ulazak Barcelone u sezonu znak da se ‘blaugrana’ treba bojati i veterana Soldada? Momčad Ernesta Valverdea pred svojom publikom suparnike časti obilnim porcijama, ali u gostima grize mliječnim zubima i još čeka prvu pobjedu ove sezone.

Granada vs. Barcelona (subota, 21.00)

REUTERS/Albert Gea
REUTERS

3. Nizozemski derbi dviju filozofija

PSV Eindhoven je tradicionalno skloniji robusnijem nogometu, 4-2-3-1 formaciji, dok se Ajaxova filozofija desetljećima vrti oko lepršavih igrača i 4-3-3 rasporeda. Obje su momčadi furiozno uletjele u novu kampanju, dijele prvo mjesto na ljestvici i nastavljaju afirmirati mlade igrače. Jedan od najzanimljivijih zove se Donyell Malen, navršio je 20 godina, u posljednje dvije utakmice zabio je šest golova za PSV.

PSV vs. Ajax (nedjelja, 16.45)

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Ajax's Hakim Ziyech celebrates scoring their second goal with Dusan Tadic   Action Images via Reuters/Matthew Childs - RC16229485C0
Reuters

4. Lampard s klincima i na Kloppa?

Novi menadžer Chelseaja je odlučio istrpjeti val mladih talenata (Pulisic, Mount, Abraham) i zasad to čini s promjenjivim uspjehom. Jürgen Klopp ohrabruje kolegu, “podsjećaju me na moju prvu momčad u Dortmundu, ti dečki su bili mladi, ali igrali su zbog svojih kvaliteta”, ali se nada reprizi uspjeha koji je nedavno ostvario u dvoboju Uefina Superkupa. Ako želi ostati u borbi za vrh tablice, Lampard mora zaustaviti goropadne ‘redse’.

Chelsea vs. Liverpool (nedjelja, 17.30)

Reuters/Tony O'Brien
Action Images via Reuters

5. Zidaneu već mašu otpremninom pred nosom

I to rekordnom otpremninom u visini od 80 milijuna eura. Florentino Perez neće prezati od razvoda, makar i najskupljeg u povijesti nogometa, ako osjeti da Zidane ne vlada situacijom, a u Parizu je ovog tjedna glatko izgubio bez udarca u okvir suparnikova gola. Real Madrid se mora brzo konsolidirati, a Sanchez Pizjuan je vruć stadion.

Sevilla vs. Real Madrid (nedjelja, 21.00)

Getty Images

Linker
26. travanj 2024 08:22