Foto: Goran Mehkek / CROPIX
HALO, ISTANBUL!

DINAMO STIGAO U GOSTE, A TAMO TOTALNI RASPAD SISTEMA! INSAJDER OTKRIVA Ništa se ne zna, trener mi kaže da nema pojma hoće li ostati sljedeću utakmicu

DEFETIZAM NA BOSPORU Koeman kaže da se u Feneru ništa ne zna, čak niti hoće li ostati i za sljedeću utakmicu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2018. 12:20

Fenerbahče pobjedom nad Dinamom osigurava europsko proljeće. No to u istanbulskom klubu nije mantra kao u Maksimiru.

Naš suradnik iz grada na Bosporu Vedat Vatansever, i sam fan Fenera, kaže:

- Kao što sam rekao prije zagrebačke utakmice, kazat ću i sada: Dinamo će pobijediti. Fenerbahče nema šanse.

Vedat je konkretan i jasan, udara izravno. Znao se pokazati dobrim prognozerom, na na čemu zasniva ovu tvrdnju? Modri su osigurali prolaz, a Turci hodaju po žeravici.

SOUTHAMPTON, ENGLAND - DECEMBER 02:  Erwin Koeman assistant manager of Southampton looks on during the Capital One Cup Quarter Final match between Southampton and Liverpool at St Mary's Stadium on December 2, 2015 in Southampton, England.  (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Michael Steele/Getty Images

- U Fenerbahčeu vlada defetizam, pogotovo među navijačima. Iako će oni doći na stadion i bodriti svoj klub, dojam je da su zaronili u malodušje, da ih baš briga za rezultat, pobijedili ili izgubili, nitko se neće previše uzbuditi. Jedino čega se plaše je da ne ispadnu u drugu ligu. Ni to, kako im ide, nije za zanemariti, koliko god je naoko nemoguće zamisliti da bi Fener pao na tako niske grane.

Nije im svejedno

U odnosu na zagrebački ogled na klupi nema Phillipa Cocua, on je naglavce izašao kroz vrata nakon domaćeg poraza od Ankaragücüa 3:1, ekipu vodi Erwin Koeman, također Nizozemac, isto negda reprezentativac, koji je Cocuu bio desna ruka. Koeman je stariji brat poznatijeg Ronalda, i on je kao igrač 1988. bio europski prvak s Oranjem. Braća Koeman bili su jedna od prepoznajnica momčadi koja je imala asove poput Van Bastena, Gullita, Rijkaarda...

- Slušao sam Koemana, kaže da se u Fenerbahčeu ništa ne zna, da nema pojma hoće li ostati trener i za sljedeću utakmicu. Odradio je četiri, počeo remijem s Galatasarayem, dobio potom dvije, tako i Anderlecht, ali i izgubio posljednju od Trabzonspora. Premda navijači ne grizu previše za rezultat u četvrtak, čelnicima kluba nije svejedno i mislim, ako ih Dinamo još jednom matira, maknut će i sportskog direktora Daniela Comollija - dodaje Vatansever.

Comolli na zubu

Ali Koc, čovjek koji je “cijeli život” u Feneru od ljeta je preuzeo funkciju predsjednika. Mislili su mnogi da će poteći med i mlijeko, a krenule su suze. No, predsjednik nije selekcionirao ekipu, sve je to napravio Francuz Comolli.

- Danas mnogi u klubu kažu da su svi igrači koje je doveo prevara i zato se Fener nalazi na tako niskim pozicijama.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - GNK Dinamo Zagreb v Fenerbahce - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - September 20, 2018  Fenerbahce's Sener Ozbayrakli in action with Dinamo Zagreb's Dani Olmo        REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

U Turskoj ligi u 13 kola imaju 13 bodova, na tablici su na 15. mjestu, samo bod iznad zone ispadanja. Čudna su neke vremena kad su dva najbolje plasirana klub na ljestvici Istanbul i Kasimpasa, također klubovi iz istoga grada iz kojeg tradicionalno dominiraju Fenerbahče, Galatasaray i Bešiktaš. Upravo im je Kasimpasa sljedeći rival.

No, u rosteru Fenerbahčea i dalje su vrlo poznata imena, njihova je cijena ne međunarodnom tržištu i dalje značajna, dobivši Anderlecht stekli su šanse da barem u Europskoj ligi naprave nešto zapaženo i za očekivati je da je će imati motiv. Druga je stvar što inače djeluju kao heterogeno društvo koje se u Istanbulu nalazi samo kako bi pobralo lovu. Međutim, to je već pitanje za klupsku struku i buduće poteze.

Berke, Kameni, Dirar, Mehmet Ekici, Ferdi, Soldado i Tolga Cigerci igrači su na koje ne računa za Dinamo, od prije, a ozlijedio se i Andre Ayew, mora pauzirati tri tjedna. Ali tu su i dalje Valbuena, Slimani, Frey, Benzia...

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - RSC Anderlecht v Fenerbahce - Constant Vanden Stock Stadium, Anderlecht, Belgium - October 25, 2018  Fenerbahce's Martin Skrtel reacts as he is shown a yellow card by referee Georgi Kabakov  REUTERS/Francois Walschaerts
REUTERS/Francois Walschaerts

- Fener je klub koji priznaje samo najbolje. Nije u idealnoj financijskoj situaciji, ali i dalje ima skupu momčad u odnosu na većinu rivala u turskoj ligi. Ovo je sezona koju treba nekako preživjeti, no nisam siguran da ovog časa znaju što im je najbolje činiti. Toliko loše rezultata ipak nitko nije očekivao - konstatirao je Vedat.

Europa bi im pomogla

Ogled s Modrima može im pomoći da se konsolidiraju, ali i da naprave nove rezove. Ovisi što će donijeti četvrtak. Dinamo je u Zagrebu bio dominantan i prezentirao jednu od svojih najboljih partija zadnjih godina u Europi. U tom ogledu Cocu je čak nešto kalkulirao jer čuvao je pojedine igrača za derbi s Bešiktašem, koji je potom završio 1:1. Sad nemaju što skrivati niti špekulirati. Na utakmici s Anderlechtom stadion je bio napola pun, na tribinama se našlo nešto više od 32 tisuće gledatelja. Barem toliko trebalo bi ih doći i na Modre. Iako im Vatansever ne daje šanse, ipak su oni klub koje se nipošto ne smije podcijeniti. Dobar europski rezultat bi im pomogao.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 08:22