REUTERS/Osman Orsal
'GUŠT JE BITI IGRAČ DINAMA'

DINAMOV NOVI REPREZENTATIVAC SE U PAR MJESECI PROMETNUO OD TALENTA DO ULTRAMODERNOG IGRAČA: 'Tražili bi pobjede i protiv Barce i Reala'

DINAMO Amer Gojak, mladi nogometaš koji je, po mnogima, ove sezone napravio najveći igrački iskorak
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2018. 15:25

Kad mislite da ste vidjeli sve, brzo shvatite da niste. Vaš reporter prati Dinamo već 22 godine, prošlo je za to vrijeme kroz klub stotine igrača, desetine trenera, mijenjale su se uprave, ljudi koji rade u Maksimiru... Bilo je u tom Dinamovu životu svega i svačega, teških i dobrih dana, pobjeda, poraza, tuge, radosti, smijeha, plača... Ali jučer smo doživjeli nešto što nikada nismo: plavi su momci jučer prijepodne na trening uoči utakmice s Anderlechtom i Hajdukom izlazili uz - pjesmu! Iz svlačionice je treštala glazba, a dečki su pjevali; imali smo osjećaj kao da smo stigli na neki koncert. Pjevaju momci Nenada Bjelice, pjevaju i odlaze na travnjak. Raspoloženje “na najjače”, atmosfera prekrasna.

Sjajno su se družili i večer prije, na Dinamovu božićnom domjenku, svi su bili skupa, zezali se, šalili... Kad je predsjednik Mirko Barišić kazao da će Dinamo graditi novi stadion, Izet Hajrović je najavio:

- Ako bude novi stadion, ostat ću u Dinamu do kraja karijere.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Veselje se, eto, nastavilo i sljedećeg jutra. Atmosfera u Maksimiru apsolutno je savršena. Nakon treninga odlučili smo porazgovarati s momkom koji je dobri duh svlačionice, mladićem koji u sebi ima nevjerojatno pozitivnu energiju. O Ameru Gojaku se radi, tom beskrajno simpatičnom momku i sjajnom nogometašu. Držimo da je upravo on ove polusezone napravio najveći iskorak - od talentiranog igrača postao je ultramoderan nogometaš.

Kako se osjeća na kraju jedne od najboljih godina u Dinamovoj povijesti?

- Sjajno! Ma ne samo ja, cijela je momčad u odličnom raspoloženju. Jeste vidjeli, jutros smo na trening izašli uz pjesmu, ne pamtim da je toga bilo prijašnjih sezona. U ponedjeljak smo imali domjenak u organizaciji kluba i svi su nam čestitali na onome što smo napravili u ovoj sezoni. Sada i mi polako postajemo svjesni da smo napravili nešto posebno i veliko. Gušt je biti igrač Dinama ovih dana - govori Gojak.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Je li se sva ta priča dogodila slučajno, je li to bila tek puka sreća ili je sve posljedica rada Nenada Bjelice?

Plod strategije

- Mislim da se tu poklopilo puno stvari - od kvalitete koju smo imali, nadogradnje karakternim i kvalitetnim igračima pa do dolaska gospodina Bjelice, koji je to sve povezao i napravio cjelinu. Ne bih rekao da je to slučajno, već da je plod neke dugoročne strategije kluba.

Visoko ste podigli ljestvicu, imate li snage takvi biti i iduće godine?

- Moramo biti bolji. Iskusniji ćemo biti svakako, a vjerujem, i puno bolji. Znate što je naša velika prednost? Igrat ćemo rasterećeni proljeće u Europi. Ciljeve smo ostvarili i nemamo opterećenje da nešto moramo, a takvi smo jako opasni.

Je li vama osobno ovo najbolja sezona u karijeri?

- Da. Igram ozbiljan nogomet, imam minutažu i mogu pokazati sve što znam. U Dinamu sam standardan, u mladoj sam reprezentaciji zaključio kvalifikacije, a dobio sam poziv za A reprezentaciju.

Po našem mišljenju, upravo ste vi ove polusezone napravili najveći iskorak. Kako vam je to uspjelo, tko je najzaslužniji?

- Sve lijepo što mi se u životu događa dugujem svojoj obitelji. Oni su ti koji su uvijek bili uz mene, koji su žrtvovali svoje vrijeme da bih mogao igrati nogomet, i ne postoje riječi kojima bih im zahvalio. Svatko mora imati oslonac u životu, a ja sam ga pronašao u obitelji. Izvan toga, moram istaknuti trenera Bjelicu i njegov stručni stožer, koji su mi dali priliku u kontinuitetu i nadam se da sam im to vratio kako su očekivali. Bjelica je izvukao najbolje iz mene i ovim mu putem zahvaljujem na tome.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Koliko još možete napredovati, što biste još željeli popraviti u svojoj igri?

Upijanje novih znanja

- Puno je prostora. Pa i igrači koji uđu u veteranske godine moraju se prilagođavati i upijati nova znanja, kako ne bih onda ja koji sam na početku karijere. Svakom utakmicom, treningom i analizom učim i postajem bolji.

Koju biste utakmicu izdvojili kao svoju najbolju ove polusezone, a koju kao Dinamovu najbolju?

- Uvijek treba staviti momčad ispred pojedinca. Činjenica je da smo odigrali nekoliko strašnih utakmica, od Astane kod kuće, Fenera na Maksimiru, pa Anderlechta vani... Teško mi je neku posebno izdvojiti jer nam je svaka puno značila i donijela dobroga.

Postali ste standardni reprezentativac BiH. Prate li kod vas Dinamo, ima li Dinamovih navijača?

- Bilo ih je i prije, sada ih je još više. Nadam se sam svojim igrama zainteresirao svoje u Bosni za Dinamo i potaknuo ih da prate naš klub.

Hoće li Dinamo dobiti Anderlecht i Hajduk i tako još trijumfalnije završiti ovu godinu?

- I da u četvrtak igramo protiv Barcelone, a u nedjelju protiv Reala, moj bi odgovor bio isti: da, idemo po dvije pobjede. To je jedini stav koji priznajem i jedini koji nikada neću mijenjati. Kada istrčim na travnjak, samo me pobjeda zanima.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Koja bi vam pobjeda bila draža, nad Anderlechtom ili nad Hajdukom?

- Svaka nosi svoje. Protiv Anderlechta bi značilo da grupnu fazu završavamo bez poraza i to je nešto što navijači Dinama nisu ni sanjali. S druge strane, bodovi protiv Hajduka su važniji. Hajduk je prema tradiciji naš najveći suparnik i poseban je osjećaj slaviti protiv njega.

Je li vam u ovom trenutku Hajduk uopće konkurencija? Je li to derbi po kvaliteti ili ipak samo po tradiciji?

- Hajduk će uvijek biti konkurencija Dinamu u nekom smislu tradicije i suparništva. Međutim, oni već godinama nisu na istoj razini s nama po kvaliteti. Uostalom, pogledajte ljestvicu HNL-a. Respektiram Hajduk, ali po pitanju kvalitete nismo u istoj rečenici.

Jeste li si postavili neki imperativ do kraja sezone? Recimo, Dinamo u četvrtfinalu Europske lige, ili broj vaši pogodaka, asistencija?

- Samo nam je nebo granica. A ako dođemo tamo, bit će manje bitno je li deset zabio Gojak ili Gavro, Hajrović, Olmo, Oršić ili Livaković... Ovamo nas je dovela kvaliteta i dobra atmosfera u kojoj se svatko od nas raduje i veseli tuđim golovima i asistencijama i to je odraz onoga o čemu sam govorio na početku. Pa mi dva dana prije utakmice s Anderlechtom izlazimo na trening s pjesmom koja trešti iz zvučnika svlačionice! Da mi je to netko rekao prije godinu dana, mislio bih da nije normalan. Ovo je neki novi Dinamo u kojem je gušt igrati, a onda se i osvajaju bodovi - zaključio je Gojak.

Utakmicu Dinama i Anderlechta (četvrtak, 21.00) te veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru (nedjelja, 15.00) pratite na Arenasportu 3, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Koliko dugo još mislite ostati u Dinamu?

- Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje jer ne odlučujem sam o svojoj sudbini, već sve radim u dogovoru s klubom. Ugovor imam, redovito igram i na klubu je da odluči što, kada i kako. Sretan sam u Dinamu, ali isto sam tako svjestan da klub živi od prodaje. Kada dođe nešto konkretno, sjest ćemo i vidjeti zadovoljava li to klub i mene. Ma, ne želim uopće razmišljati o tome.

Je li vas razveselila vijest da će Dinamo sam graditi novi stadion?

- Malo me iznenadila jer nisam imao pojma da se radi na tome. Ne znam puno detalja, ali odavno sam rekao da Dinamo treba imati stadion dostojan njegovih navijača, veličine kluba i grada Zagreba. Siguran sam da bi tada i atmosfera bila nogometnija i da bismo mi bili bolji.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 05:46