Bjelica
 REUTERS/Osman Orsal / REUTERS
TRENER GOSPODIN

NENAD BJELICA ZA SN: 'Ovaj uspjeh s Dinamom na razini je onoga što sam napravio s Austrijom! A priče s kim bismo mogli igrati stvarno nemaju smisla..'

NENAD BJELICA Dinamov trener uoči današnje utakmice s Goricom (15.00), rezimira dosadašanji učinak na klupi Modrih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. prosinac 2018. 11:55

Dinamo danas... Prvenstvo, prvi, riješeno! Europsko proljeće, riješeno! Prvi u skupini Europske lige, riješeno! Juniori u europskom proljeću Lige prvaka - riješeno! Promocija praktički dvije seniorske momčadi, riješeno! Napredak mladih igrača, riješeno! Dinamo je veliki i moćan klub, potvrđeno!

Sviđa vam se, gospodo, koji volite Dinamo ovakva slika? Najzaslužniji čovjek za sve ove modre nogometne divote svakako je Nenad Bjelica, kako bi rekli stari Zagrepčani, “gospon trener”. Slavonac koji je tako dobro posložio “purgeraj”. I koji će nakon svega ovoga što ispunjava plava srca kao prva ljubav kazati...

- To još nije to! Želimo pobijediti u svih pet utakmica do kraja sezone. Velika su iskušenja još pred nama. Imamo još prvenstvenih utakmica, pa Kup, zadnju utakmicu Europske lige s Anderlechtom. Sve želimo dobiti kako bi jesen bila kompletna. Imamo dovoljno snage za to, pokazali smo to i protiv Fenera. Momčad još ima i mentalnu i tjelesnu svježinu za borbu protiv svakoga - kaže uspješni Dinamov trener.

Velika Gorica, 281118.
MZLZ Franjo Tudjman.
Odlazak momcadi GNK Dinamo u Istanbul na utakmicu 5. kola UEFA Europa lige protiv turskog Fenerbahcea.
Na fotografiji: trener Nenad Bjelica.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Samo Gorica u glavi

Iako je priča još dosta daleka i seže u sljedeću, 2019. godinu, pitali smo ga razmišlja li o suparniku koji bi Modre mogao zapasti u ždrijebu koji se 17. prosinca održava u Nyonu?

- Ma ne... Nakon Istanbula samo razmišljam o nedjeljnoj utakmici s Goricom. To me sad jedino zanima. Ove priče s kim bismo mogli igrati realno nemaju smisla, jer se još ne znaju sigurni drugi, a niti sigurni treći u Ligi prvaka. Ima dosta momčadi koje bi mogle biti opcija. Ne, ne zamaram se time, kao što se nikad ne zamaramo suparnicima, gledamo samo sebe i uvijek pokušavamo biti bolji. Bolji sutra nego što smo bili danas.

Dobro, bez obzira na ime protivnika koji će stići u ždrijebu, koliko ova momčad može na proljeće u Europskoj ligi?

- Mnogo! Imamo ljudskog potencijala, ali i onog koji dolazi s radom. Ova momčad Dinama može još puno napredovati u nekim taktičko-tehničkim zamislima. Pogotovo u ofenzivnom dijelu, jer defenzivu je mnogo lakše posložiti. Da bih stvorio automatizme u ofenzivnom dijelu, potrebno je više vremena. A mi smo u ovom razdoblju imali jako malo vremena za rad, u zadnjih pet mjeseci nije ga bilo dovoljno. Eto, u posljednje dvije utakmice nismo zabili pogodak, ali bitno je da smo stvarali šanse. Vjerujem da ćemo zabiti u nedjelju protiv Gorice. Inače, zimske pripreme želimo iskoristiti da popravimo taj segment. U tim utakmicama nema pritiska rezultata, pa se može riskirati u nekim stvarima, može se pokušati napraviti nešto novo, iskušati B ili C opciju. Pa ćemo na proljeće vidjeti kako će sve to skupa izgledati. Definitivno, pet tjedana priprema želimo iskoristiti kako bismo unaprijedili našu igru.

Nenad Bjelica je protiv Fenera imao jubilej. Kao trener vodio je 400. utakmicu...

- Baš sam gledao analizu tih svojih jubileja... Kad se radi o stotoj, dvjestotoj, tristotoj i ovoj 400. utakmici, imam jednu pobjedu, jedan poraz i dva neodlučena rezultata. Ali pustimo moj jubilej, najvažnije jest da je Dinamo prošao, uzeo prvo mjesto u skupini. Ove brojke su za mene statistika, najvažniji je Dinamo.

Pitamo ga je li očekivao ovakve sjajne rezultate kad je počela Europska liga?

- Očekivao sam europsko proljeće! Rekao sam već na početku da je skupina prolazna, ali, iskreno, nisam očekivao da ćemo ovako suvereno proći skupinu. No, momčad je rasla iz utakmice u utakmicu, mislim da smo zasluženo prezimili u Europi.

Ispada na kraju da je bilo dobro što je Young Boys u Maksimiru zabio dva pogotka, pa niste igrali Ligu prvaka?

- Bilo bi teško u Ligi prvaka. Da, biti treći i osigurati proljeće u Europi bio bi jako zahtjevan zadatak. Svakako teže nego kroz Europsku ligu, makar moramo ustvrditi da su Fener i Anderlecht momčadi koje su prošlih godina igrale u Ligi prvaka. Dakle, mi smo dvije momčadi s razinom Lige prvaka ostavili iz nas. Međutim, u utakmicama protiv nekog Manchestera ili Juventusa mogao bi stići kakav ružan poraz koji bi možda srušio ovu atmosferu koju smo stvarali mjesecima. Zaključujem da je za našu momčad koja je u razvoju ova Europska liga perfektna.

Uživam u svemu

Kad smo Bjelicu pitali bi li istaknuo kojeg igrača u svoj toj sjajnoj europskoj priči, samo se nasmijao...

- Istaknuo bih momčad! Svatko je u određenom dijelu sezone odigrao svoju ulogu, na vrhunski način. I dalje je igraju. Stalno koristimo kompletni kadar koji je uvijek važan. Ne mogu zato istaknuti nikoga, nego sve. Svi koji su igrali za Dinamo ove polusezone su napredovali. Kad momčad igra ovako, onda napreduju pojedinci.

Je li mu ovo do sada s Dinamom najljepši dio trenerske karijere?

- Svagdje mi je bilo lijepo, ali sada zaista uživam u svakom trenutku. Uživam i veselim se ovim uspjesima i pokušavam momčad svakodnevno unaprijediti. No, svuda gdje sam radio imao sam dobru atmosferu i dobre rezultate. Ovo možda jest najveći uspjeh, ali i ono što sam postigao s Austrijom je na razini ovoga - zaključio je Bjelica.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 08:13