Foto: Boris Kovacev / CROPIX
OD NJEGA SVE POLAZI

NOVI DINAMO ZA NOVI NAPAD NA EUROPU U Maksimiru se spremaju velike promjene, ostanak dvojice igrača bio bi pravo čudo, a ključ svega drži jedan čovjek

A VIDA VAI ILI ŽIVOT IDE DALJE Kakvu modru momčad možemo očekivati u idućoj europskoj sezoni
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. ožujak 2019. 17:07

Da parafraziramo onu o “golom caru”, uzviknut ćemo: “Zbogom Europo, živjela Europa!” Jer, budimo realni, naslov je već arhiviran, za Kup se još treba pomučiti, ali čak i da Rabuzinovo Sunce ne nađe mjesto u maksimirskim vitrinama, neće ostaviti neki dublji pečat na sezonu. Stoga, ako su jučer i imali dan odmora, u Maksimiru moraju već danas, ili sutra od utakmice s Goricom početi pripremati momčad za novi europski napad. Nakon prezimljavanja u kontinentalnom natjecanju, treba težiti da to postane normalno, niz i tradicija, zašto iduća europska ambicija ne bi bio prolazak skupine Lige prvaka. Makar u proljetni nastavak Europske lige.

Živi se od prodaje

Ključ te nove priče, odgovor na pitanje “a što sad?” drži - Nenad Bjelica. Ugovor ima još godinu dana, može se i produljiti, ali u ovom trenutku sve ovisi samo o njemu. Puno je energije potrošio u ovom razdoblju, dosegao razine kojima se nitko nije nadao, no vjerujemo kako zna da još nije odradio posao do kraja. Ima ova momčad još mjesta za napredak i iskorak, sad je na klupskim strukturama da sjednu s Bjelicom i dogovore strategiju za taj novi europski pohod. Iduće razdoblje, do kraja sezone, bit će možda i malo stresno za momčad, puno je igrača u svlačionici za tako malo utakmica, jasno je da neće svi moći igrati redovito kao sad. I da možda neće više svi biti zadovoljni. Zato je vrlo bitno što prije riješiti neka otvorena pitanja, složiti okvirnu sliku kako će Dinamo izgledati na ljeto. Ili barem, kako bi želio izgledati.

Ono što je sigurno, neki igrači će napustiti Dinamo, Modri moraju kapitalizirati ono što su napravili ove sezone, ne mogu sve niti zadržati. Živi se od prodaje igrača, to nije tajna, posebno ako zaživi i ta ideja izgradnje vlastitog stadiona, jasno je da će biti odlazaka.

Dani Olmo u ovom je trenutku sigurno najveća “mačka”, bilo bi veliko čudo da Španjolac ostane u Dinamu u novoj sezoni. Veliki klubovi znali su ga i otprije, gledajući ga u Europskoj ligi mogli su samo pojačati dojam, bit će čudo ako na ljeto ne sleti ponuda koja će zadovoljiti sve strane. Na njegov ostanak u Maksimiru trenutno je uistinu visok koeficijent.

Njegovim vjerojatnim odlaskom mogao bi “procvjetati” Lovro Majer. Još je uvijek enigma zašto ga Bjelica nije više koristio u Europi, ali, kako god, od ljeta bi LM 10 trebao preuzeti mnogo značajniju ulogu u Dinamovoj momčadi.

Sve polazi od Bjelice

Kako je Bjelica podigao Danija Olma, tako bi uz njega morao napredovati i Lovro Majer i postati ključna figura tog novog europskog Dinama. Pokazao je u nekim utakmicama da ima to u sebi, sad samo taj talent, taj plamičak treba rasplamsati. Na vratima bi također moglo biti promjene, Dominik Livaković na ljeto bi također mogao napustiti Maksimir. Ako se to dogodi, zamjene su već spremne, Danijel Zagorac i Dinko Horkaš ljudi su zbog kojih Dinamov trener može mirno spavati. Krucijalni dio obrane, u ovom trenu se čini, ne bi trebao doživjeti promjene.

Theophile i Dilaver ostat će Dinamov “stup”, Leovac također, najbliži odlasku od braniča je ipak Petar Stojanović. Štogod netko mislio nakon njegova crvenog kartona. Dinamo je za njega već imao ponude, Stojanović ima svoju cijenu i Modri bi na ljeto mogli tražiti i novog desnog beka.

U vezi? Ademi je prvi “pick” za odlazak, uz njega i Moro. Možda i Gojak, koji je i zimus imao ponuda, a što ako ode Šunjić koji je napravio veliki iskorak u ovoj sezoni? Neće otići svi, naravno, neki će sigurno ostati do zime, neki od kraja kvalifikacija za Ligu prvaka. Ali, da će biti promjena... Ipak, sve polazi od Bjelice i njegovih želja, navijački puk vjeruje treneru, ono što on misli bit će krucijalno na putu do “ponavljanja povijesti”.

NJIH ĆE BITI NAJTEŽE ZADRŽATI U MAKSIMIRU SLJEDEĆE SEZONE...

DANI OLMO

“Zicer” je da odlazi na ljeto iz Dinama. Kamo? Svijet je lopta šarena, njemu su otvoreni svi meridijani iz liga Petice. Najviše se u zadnje vrijeme spominje Milan, ali to ne mora ništa značiti. Nitko u Dinamu i ne krije da će Olma na ljeto pustiti i da će to biti rekordni Dinamov transfer. Dani bi trebao u blagajnu donijeti pozamašan iznos, koji bi bio dovoljan za dolazne transfere. Ili kao polog za stadion, ovisno što će biti prioritet. Ali s Olmovim transferom svi računaju kao temeljem klupskog napretka.

ARIJAN ADEMI

Kapetan je toliko puta dosad podmetnuo leđa, ostavio je kosti boreći se za Dinamo. Odgađao je odlazak, jer je to bilo u klupskom interesu. Red je, po ljudskoj strani, da ga Dinamo ovog ljeta pusti u inozemstvo. Čak i za manju odštetu od one koju je mogao dobiti prošlog ljeta. On bi u lige Petice, međutim sigurno će biti ponuda i iz ostalih prvenstava. Ademi izaziva zanimanje u dosta europskih i svjetskih liga. U Dinamu je napravio sve, logično je da potraži novu adresu.

DOMINIK LIVAKOVIĆ

Dio je Srebrnih, a nakon Mundijala ima odličnu klupsku sezonu. Profilirao se kao vratar koji ulijeva sigurnost, koji ne prima “pacerske” golove, recimo, teško ga je zamisliti da kiksa kao Buffon protiv Uniteda. A nije daleko ni od toga da postane reprezentativna “jedinica”. K tome Dinamo ima Zagorca i Horkaša, ne ovisi o Liviju, koji bi svoju klasu ovog ljeta mogao kapitalizirati. Igrač je s dugim stažem u HNL-u, ljeto je idealno za transfer, iako je golmana svugdje u svijetu najteže prodati.

NIKOLA MORO

Imamo pouzdane informacije da su skauti bogatih klubova, gledajući neke HNL utakmice, najdeblje podcrtali baš njega. Čak i prije Olma. Nije upitan, pitanje je tek kad će uhvatiti kontinuitet forme, s obzirom na ro da je izgubio gotovo čitavu 2018. Na Luzu nije bio u najboljem izdanju, ali to mu ne ruši cijenu, Moro je igrač koji će sigurno dobro proći na tržištu. Na ljeto ili na zimu, to je trenutno jedini upitnik, Moro je “must have” igrač, karakter kakvog žele mnogi klubovi.

IVAN ŠUNJIĆ

Ako Dinamo proda i njega i Ademija odjednom, bit će u velikom problemu. Šunjić je izazvao interes mnogih klubova, sigurno je Dinamov “kapitalac”, ako dođe kakva nemoralna ponuda već tijekom ljeta, kako je odbiti? Međutim, njega vidimo kao jednog od nositelja Dinama na jesen, barem u prvom dijelu europske sezone. Izgledniji je transfer na zimu, vidjelo se koliko je nedostajao u Lisabonu, a takvog je, ako ode Ademi, teško pronaći. Velika Dinamova vrijednost.

Linker
26. travanj 2024 13:55