Foto: Boris Kovacev / CROPIX
NE ŽELI BITI PROLAZNIK

IZ DINAMA SE OGLASILI NAKON NEODREĐENIH BJELIČINIH IZJAVA KOJE SU UZNEMIRILE MODRO OKRUŽENJE Evo kako je klub komentirao budućnost svog trenera

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. ožujak 2019. 10:07

Kad smo nakon svega Nenada Bjelicu u Lisabonu pitali kakav Dinamo možemo očekivati sljedeće sezone, a usput postavili i ono klasično pitanje koje uvijek morate postaviti u današnjim vremenima - Hoćete li i nakon ljeta ostati na klupi? - dobili smo ovakav odgovor:

- Ne znam hoću li ostati trener, vidjet ćemo na kraju sezone.

Naravno da je takav odgovor zabrinuo Dinamove navijače, a mora itekako zabrinuti sve u maksimirskom klubu. Bjelica je tvorac ove momčadi, čovjek koji je ostvario povijesni uspjeh, najjača karika maksimirskog kluba. Ostati bez takvog trenera bio bi ogroman hendikep, ali definitivno i šok za Dinamo.

Zagreb, 150319.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Tamburasi docekali igrace Dinama na povratku iz Portugala.
Na fotografiji: Nenad Bjelica daje izjavu za medije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Mnoge je začudila Bjeličina rečenica, međutim ona, zapravo, ne treba čuditi. Trenerske su sudbine uvijek neizvjesne, treneri nemaju kredita, vrlo se brzo zaboravi ono što su napravili. Pa zar Bjelica primjerice u poljskom Lechu nije bio čudotvorac kao i u Dinamu? Smatrali su ga kraljem, a onda je nakon nekoliko slabijih rezultata dobio otkaz. Zar slično nije bilo i u Speziji? Sve je bilo super, a onda opet neki mršaviji rezultati i - “šimecki”. Tako da je sasvim logična Bjeličina rečenica, jer kako bilo koji trener može tvrditi da će u budućnosti ostati na klupi nekog kluba?

Dinamo će osvojiti hrvatsko prvenstvo, to uopće nije sporno, ali ako stignu neki lošiji rezultati, slabije igre, tko može predvidjeti kako će reagirati klupska uprava. Konačno, zar treba ponavljati koliko je trenera u Dinamu dobilo otkaz, a bili su prvaci, a neki su izletjeli i nakon što su se plasirali u Ligu prvaka. Istina, nitko nije napravio rezultat kakav je napravio Bjelica, ali znate, kod klupskih su uprava ponekad “čudni putevi nebeski”.

Zanimljiv mnogima

Nadalje, sasvim je logično da će Nenad Bjelica nakon ovog rezultata s Dinamom dobiti itekako bogate inozemne ponude; on se etablirao kao jedan od najboljih hrvatskih trenera, a biti vrhunska trenerska klasa u zemlji koja je doprvak svijeta izniman jer status. Bjelicu već danas žele mnogi klubovi, a on je na tržištu jednako kao i Dinamovi igrači. Treneri nemaju istaknute cijene na Transfermarktu, ali da imaju, njegova bi naglo skočila. Ako stigne sjajna ponuda nekog kluba, tko bi mu mogao zamjeriti da aktivira izlaznu klauzulu i ode? U Dinamu je napravio velike, povijesne stvari, svi mu mogu samo skinuti kapu i duboko se nakloniti. Takve se prilike, jednostavno, moraju iskoristiti, jer dobro znamo da svi treneri uglavnom na kraju dobiju otkaz, trenerska nikad nije gorjela do zore. Konačno, cijena trenera uvijek je veća kad ga jedan klub “otima” drugom nego kad se zapošljava s “burze”.

Na kraju, na njegov ostanak ili možebitni odlazak sigurno bi mogla utjecati i klupska politika. Bjelica je sjajno selektirao ovu momčad, što se vidi iz priloženih rezultata. To će željeti raditi i u budućnosti, kazao je da Dinamu treba nova snaga, osvježenje u momčadi, želi još jaču momčad od ove koju je imao dosad.

GNK DINAMO Bjelica ima ugovor s Dinamom do ljeta 2020. godine, a namjera je da u klubu ostane i puno duže

Jučer su se iz Maksimira oglasili glede izjave trenera Nenada Bjelice u jučerašnjem broju SN.

- Pitanje ostanka ili odlaska gospodina Bjelice zapravo je deplasirano. Nenad Bjelica ima ugovor s Dinamom koji traje još sljedeću sezonu, a namjera je da u klubu ostane i puno duže. Sljedeće će sezone na raspolaganju imati jaču i iskusniju momčad i već se sada svi skupa veselimo nastavku europskih uspjeha koje smo imali u ovoj sezoni s Bjelicom na čelu stručnog stožera. Ovime zaključujemo tu priču - kazao je glasnogovornik Dinama Alen Lesički.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ne želi biti prolaznik

Bjelica sljedeće sezone želi jurišati na Ligu prvaka, a u tom natjecanju ne želi biti prolaznik, dapače, u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu također želi hvatati europsko proljeće. Klub mu to mora omogućiti dovođenjem adekvatnih pojačanja po njegovu izboru; nikako mu ne smije nikoga nametati te mu mora ostaviti maksimalnu slobodu u radu i izboru. Naravno da će nekoliko igrača otići​ naljeto, to je kazao i sam Bjelica, ali opet, ne smije doći do totalne rasprodaje, momčad se ne smije bitno oslabiti. Sve su to stvari o kojima Bjelica razmišlja, zato je normalno da ne može unaprijed govoriti o bezuvjetnom ostanku i sljedeće sezone.

Naravno, zagrebački je klub stigao do visoke razine organizacije i poslovanja, pametno vodi stručnu, kadrovsku i sportsku politiku, te je za vjerovati da će Bjeličine želje biti ispunjene. Konačno, nakon svih tih silnih milijuna eura koje je sa svojim dečkima donio u blagajnu, ako zatreba, može im se i povisiti plaća.

Budimo realni, svi koji vole Dinamo željeli bi da Bjelica ostane i sljedeće sezone, da ih sa svojim dečkima opet razveseljava. Pustiti takvog trenera bez borbe bio bi smrtni grijeh.

DVA NAJBOLJE PLAĆENA STRUČNJAKA U HRVATSKOJ

⊲ trener nogometaša Dinama od svibnja 2018. godine

⊲ vodio je klub u 45 utakmica uz rezultatski skor 33-8-4

⊲ s Dinamom je osvojio HNL, Kup i izborio osminu finala EL-a

⊲ 1,2 milijuna eura njegova je godišnja plaća u bruto iznosu

⊲ 720.000 eura njegova je godišnja plaća u neto iznosu

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

⊲ izbornik hrvatske selekcije od listopada 2017. godine

⊲ vodio je A vrstu u 20 utakmica uz rezultatski skor 12-3-5

⊲ s reprezentacijom je osvojio drugo mjesto na SP-u u Rusiji

⊲ 1,0 milijuna eura godišnja mu je plaća u bruto iznosu

⊲ 600.000 eura njegova je godišnja plaća u neto iznosu

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Linker
30. travanj 2024 22:24