Boris Kovacev / CROPIX
TEŠKA NOĆ U LISABONU

PROMAŠAJ KOJI NAŽALOST ULAZI U ANTOLOGIJU Dinamov veznjak imao je zicer za povratak Modrih u život, ali promašio je nemoguće

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. ožujak 2019. 18:35

Možda će netko kazati da je grubo reći kako Dinamovo ispadanje ima ime i prezime i zove se - Amer Gojak. Točno, ne bi to dalo kompletnu sliku jer Dinamo je u Lisabonu bio podređen, branio se bunkerom, a tako se rijetko prolazi i to mogu samo posebni majstori defenzive. Imao je, osim Gojaka i druge loše igrače poput Kadziora i ovaj put Oršića, i mnogo bi se toga moglo navesti poput Olmova, koji je još jednom potvrdio klasu, oklijevanja da ispuca loptu prije gola za 2:0, no Amer Gojak držao je ključ sudbine u rukama.

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Damir Kadzior, Amer Gojak.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Nakon prve utakmice razmišljali smo treba li napisati tekst "Gojak kao Vladimir Petrović“. Dinamo je prije osmine finale Europske lige s Benficom, zadnji put igrao u osmini finala Kupa UEFA prije 20 godina kad je tragičar maksimirskog ogleda s Atletico Madridom bio Vlado Petrović. Gojak je u prvoj utakmici s Portugalcima, na pas Petkovića, sam izašao pred Vlachodimosa i nije zabio. Suzdržali smo se tada od tog teksta jer Petrović je, zapravo, tada vrlo dobro igrao, iako nije bio točan u realizaciji.

No, Gojak, veznjak koji je tijekom cijele utakmice na Luzu djelovao prespor u reakcijama za takvu razinu nogometa, našao se na ziceru i u Lisabonu, u produžecima, kod rezultata 2:0. Da je zabio, da je tu šansu koja je bila bolja od penala pretvorio u pogodak s pet metara, Modri bi opet imali rezultat za prolaz. Dva Gojakova promašaja najupečatljivija su slika Dinamova ispadanja. Kako su se stvari razvijale, kako su utakmice tekle, da je bio strijelac sam jednom, neovisno u Zagrebu ili Lisabonu, možda bi Modri prošli. Imali bi velike šanse otići u četvrtfinale.

Dinamo s Benficom nije imao puno prilika, osim jedne Atiemwena na kraju, kad je Benfica već bila na pragu prolaza, i Gojakove su definitivno bile najbolje. Njemu svakako ide plus što se u tim šansama našao, međutim morao ih je zabiti. Kad se igraju tako važne utakmice i jedna lopta može odlučiti tko će dalje, to su ključne situacije koje rješavaju dvoboje. Zato je Gojak najveći Dinamov tragičar.

Na kraju vidjelo se koliko je Modrima nedostajalo nekoliko igrača kao što su Šunjić, Ademi i Hajrović. Gojakovi promašaji odlaze u antologiju Dinamovih europskih nastupa, koliko god je jasno da je Benfica, trudom i ofenzivom zaslužila prolaz. Kad dopustite da se igra pred vašim golom, nešto uvijek može ući, kao što se i dogodilo. A ako svoje rijetke mogućnosti za pogodak ne iskoristiš, nema ti prolaza u završnicu.

Linker
25. travanj 2024 03:34