Bruno Petković predvodit će Dinamov napad, u boljoj je formi od Gavranovića
 Foto: Boris Kovacev / CROPIX
'SOLOMONSKA PRIČA'

KAKO JE SUĐENJE AYETKINA IZGLEDALO IZ SUDAČKOG KUTA? Hrvatski ekspert: 'Odluka iz 22. minute je neprihvatljiva i čudi me'

MARIJO STRAHONJA Ekspert HTV-a i nekadašnji međunarodni arbitar o ‘solomonskom’ suđenju Deniza Aytekina u uzvratnoj utakmici Benfice i Dinama
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 16. ožujak 2019. 16:03

Kako je suđenje Deniza Aytekina izgledalo iz sudačkog kuta? Marijo Strahonja, ekspert HTV-a i negdašnji međunarodni sudac, kaže:

- Moj je sud da je Aytekin sudio solomonski i te solomonske odluke potkrijepio dobrim pozicioniranjem te nekakvim slobodnim sudačkim uvjerenjem. Kao što sam i najavljivao, radi se o sucu koji dosta oscilira. Pokazao je da ne spada u sam svjetski vrh suđenja, već u samo u kategoriju vrlo dobrih. Što se tiče starta na Petkoviću u 22. minuti, mislim da ima elemenata za kazneni udarac. Razlog je taj što se napadač Dinama ispravno postavio na loptu koja je u igračevu prostoru, a potom mu je došao obrambeni igrač s leđa te ga je udario po nozi, želeći igrati tom loptom, i srušio ga na tlo. Dakle, apsolutno ima elemenata za kazneni udarac. Međutim, mene je baš jako zasmetao žuti karton Petkoviću u završnici prvog poluvremena. Dosudio mu je da simulira, a nije se radilo o simuliranju. To je bila izolirana situacija, sve je mogao dobro vidjeti i nije mu trebalo predstavljati neki problem da ispravno presudi.

Mario Strahonja
Foto: Vladimir Ivanov / CROPIX
Mario Strahonja

Najneobičnije kod događaja iz 22. minute je odluka da svira prekršaj u napadu. Mogao je, ako nije smatrao da je jedanaesterac, samo pustiti igru. Ali kako prekršaj u napadu?

- To me čudi, to je apsolutno neprihvatljivo. Nešto je vidio, potegnuo zviždaljku i onda to pretvorio u solomonsku priču. Nije bio uvjerljiv - konstatirao je Strahonja te istaknuo:

- Aytekin nije tipičan njemački sudac koje inače krasi dosljednost i uniformiranost odluka, poput Brycha i Zwayera. Ima previše oscilacija, pogotovo na europskim utakmicama. Kod Nijemca, kad se radi o Brychu ili Zwayeru on je dosljedan, u ovakvim situacijama neće birati solomonska rješenja nego će ići glavom. Ovaj kazneni udarac spada u nepopularnu odluku. Njega nije lako svirati. Vrlo dobri suci opravdavaju se kroz slobodno sudačko uvjerenje. Ali upravo je to razlika između vrlo dobrog i izvrsnog. Imamo suce koji bi ovakve situacije sigurno okarakterizirali kao kazneni udarac poput Brycha, Orsata ili Kuipersa. To je ta razlika - rekao je.

Soccer Football - Europa League - Round of 16 Second Leg - Benfica v GNK Dinamo Zagreb - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - March 14, 2019  General view of merchandise for sale outside the stadium before the match   REUTERS/Rafael Marchante - RC118324A6B0
Screenshot

Činjenica je da je lopta već izlazila iz kaznenog prostora, da nije bila izravna opasnost za gol, no start se dogodio unutar šesnaesterca.

- Opet je prekršaj. I morate ga tako okarakterizirati. Tu je pitanje i obrambenog igrača koji je bio neoprezan. Išao je raditi prekršaj, umjesto da uđe u blok te samo tjera suparnika izvan kaznenog prostora - zaključio je Strahonja.

Linker
17. travanj 2024 08:59