Foto: Goran Mehkek / CROPIX
POGLED IKONE

'TEŠKO ĆE ČESI PREŽIVJETI U MAKSIMIRSKOM VULKANU' Legenda i autor pogotka o kojem se puno pričalo nakon Olmove predstave: 'Ima tu neke simbolike'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. veljača 2019. 15:00

Do Danija Olma u Plzenu, strijelac posljednjeg Dinamova proljetnog gola bio je Marijan Čerček (70), zabio ga je 4. ožujka 1970. u Zagrebu, u 1:3 porazu Plavih protiv Schalkea. A onda ga je, na Valentinovo, 14. veljače, 49 godina kasnije, ‘skinuo’ Olmo...

- Ima tu neke simbolike, možda i sudbine, valjda to Netko odozgora prati i kreira - reći će zagonetno Čerček, potom i pojasniti:

- Kad sam zabio taj gol Schalkeu, na leđima sam imao broj sedam! I Olmo je nosio sedmicu u Plzenu, to je naša ‘zlatna sedmica’! Bio sam vrlo sretan kad je ‘mali’ zabio taj gol, ‘sedmica je skinula sedmicu’!

Zagreb, 061115.
Krematorij, Mirogoj.
Pogreb bivseg vaterpolista Miroslava Poljaka.
Na fotografiji: Slaven Zambata, Marijan Cercek.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Marijan Čerček

Kako ste vidjeli okršaj u Plzenu?

- Dinamo je igrao dobro, posebno u prvom dijelu, a ja sam bio zadovoljan i izvedbom u nastavku, iako su dojam i rezultat pokvarile pojedinačne pogreške, koje se na ovoj razini natjecanja odmah kažnjavaju, nema tu oprosta. Oba smo gola primili nakon tih pogrešaka, ali Dinamo je ostavio dojam ozbiljne i opasne momčadi. Dečki su bili hrabri i agresivni i šteta što nisu ostvarili bolji rezultat, iako je i ovaj 1:2 poraz zapravo aktivan rezultat za Dinamo.

Je li Viktoria bila u skladu s vašim očekivanjima?

- Ne, vjerovao sam da je to jača momčad. Nemojte me pogrešno shvatiti, nisu Česi slabi, štoviše, oni su dobri! Ali kad netko godinama igra u skupinama Lige prvaka, kad u posljednjih osam godina čak pet puta prezimi u Europi, onda ipak očekujem više nego što sam vidio. Imam dojam da je u ovom trenutku Dinamo bolji od češkog prvaka i da će proći u osminu finala Europske lige.

Kako bi Dinamo trebao igrati na uzvratu - odmah jurnuti prema naprijed po taj gol, ili je možda ključ uspjeha u strpljenju?

- Ne smije se bezglavo srljati, ali se mora od prve minute pokazati tko je gazda u Maksimiru. Očekujem da će se Viktoria braniti i orijentirati na kontre, stoga Dinamo mora biti pametan i strpljiv. Veliki je motiv pred našim dečkima, imat će potporu 30.000 navijača i teško će Česi preživjeti u tom vulkanu.

Želite li nešto poručiti dinamovcima? Možda Olmu?

- Ma ne, ne bih nikoga pojedinačno dodatno opterećivao. Vjerujem da će im trener Nenad Bjelica reći kako moraju igrati, odličan je stručnjak i zna kako se treba sučeliti češkom prvaku. Nek’ plavi dečki budu strpljivi i pobjeda će doći - smatra Čerček.

Linker
26. travanj 2024 09:35