REUTERS/Osman Orsal
VELIKI KOMPLIMENT

TRENER SLJEDEĆEG DINAMOVOG SUPARNIKA EKSKLUZIVNO ZA SN 'Modri nisu favoriti samo u Trnavi, mislim da su favoriti skupine'

Trener slovačkog Spartaka o izgledima s hrvatskim prvakom u Europskoj ligi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. listopad 2018. 10:04

Radoslav Latal (48) češki je trener na klupi Spartaka iz Trnave, Dinamova sljedećeg protivnika u Europskoj ligi. Do sada je radio u Češkoj, Poljskoj i Bjelorusiji, a jednom je već bio trener u Slovačkoj, sjedio na je na klupi Košica.

Spartak je preuzeo početkom srpnja ove godine, nakon što je klub osvojio povijesni naslov prvaka, zamijenio je srpskog trenera s britanskom putovnicom, Nestora El Maestra. Latal je bio sjajan igrač koji je u Bundesligi za Schalke odigrao čak 187 utakmica, a igrao je još za Sigmu iz Olomouca, Duklu iz Praga, a karijeru je završio u Baniku iz Ostrave, prije 13 godina. Najveći dio karijere igrao je na poziciji defenzivnog veznog, ali i dosta utakmica odigrao je kao desni bek.

Izmijenila se momčad

Svojedobno je bio jedan od boljih igrača Češkoslovačke za koju je odigrao 11 utakmica, s podjelom države na Češku i Slovačku, 47 puta je odijevao dres Češke. Preferira defenzivni nogomet, Spartak je najjači baš u tom segmentu igre.

Do razgovora s Radoslavom Latalom, koji ne govori engleski, već samo češki i njemački, došli smo zahvaljujući našem Filipu Dangubiću, nogometašu Spartaka koji je bio naš domaćin za vrijeme boravka u Trnavi.

Na početku razgovara pitali smo češkog trenera je li jača ova momčad Spartaka ili ona koja je prošle sezone osvojila naslov prvaka?

- Jako je teško uspoređivati prošlogodišnju sezonu s ovom. U Trnavi sam tek nešto manje od pola godine. Nisam poznavao momčad koja je osvojila naslov prošle godine, ali činjenica da su to uradili nakon 45 godina govori o tome koliko su naporno i tvrdo radili kroz cijelu sezonu. Prije početka ove sezone ekipa se malo izmijenila, ali smatram da su i naslov prvaka i ulazak u grupnu fazu Europske lige veliki uspjesi.

Koje su najjače strane vaše momčadi?

- U momčadi nemamo skupo plaćenih velikih zvijezda. Uzdamo se ponajviše u dobro ozračje unutar momčadi i zajedništvo. Na terenu ovisimo o dobroj igri svakog pojedinca. To je ono što zahtijevam od svakoga u svlačionici. Mislim da u tome leži naša najveća moć, ali ne smijemo zaboraviti ni naše navijače koji su nam vjetar u leđa.

Kako će biti igrati bez navijača? Koliko navijači znače Spartaku?

- Nešto slično doživjeli smo u prvom pretkolu Lige prvaka kad smo igrali s mostarskim Zrinjskim. Jako je teško igrati bez njih, a da budem iskren, mislim da to ima i negativan utjecaj na nogomet. Za koga igraš nogomet ako navijači nisu na tribini? Ali, nažalost, nema nam druge nego prihvatiti to.Tužni smo jer će to biti utakmica bez emocija. Naši navijači su veliki dio kluba i s atmosferom koju stvaraju djeluju na momčad. Sjajni su, od prvog dana uz nas i bez njih bi bilo nemoguće biti ovdje gdje jesmo.

Kako vam izgleda Dinamo?

- Još uvijek ima dovoljno vremena do utakmice, do sada smo se pripremali za Senicu s kojom smo igrali u subotu. Nakon prva dva kola Dinamo je favorit, ako me već to pitate. Pobijedili su Anderlecht u gostima, na jako teškom i neugodnom terenu. Mislim da su najjača ekipa u skupini i opravdano su na prvom mjestu. Gledao sam i utakmicu s Fenerbačheom, bili su agresivni, kompaktni i dobro kontrolirali loptu u sredini terena.

Jesu li vas iznenadile Dinamove pobjede nad Anderlechtom i Fenerbahčeom?

- Svaka pobjeda u ovoj fazi natjecanja jako je vrijedna. U utakmici s Fenerbahčeom sam vidio dosta promašenih prilika s obje strane, ali za mene to nije bilo iznenađenje. Dinamo ima puno kvalitetnih pojedinaca u momčadi. Kad sam radio u Poljskoj, igrali smo prijateljsku utakmicu s njima. Čak i onda sam vidio veliki broj mladih potencijala koji čekaju svoju priliku. Mislim da je svijetla budućnost pred njima. Iz onoga što znam o klubu, stilu igre i rosteru igrača mislim da su na pravom putu.

Je li vam neki igrač Dinama ostao u posebnom sjećanju iz te dvije utakmice?

- Naravno, nakon utakmice sa Senicom prezentirat ćemo igračima pojedince Dinama na koje treba obratiti pozornost. No Dinamo ima stvarno široki kadar i moramo biti spremni na sve. Čeka nas jako teška utakmica. No mi zapravo nemamo ništa za izgubiti u ovoj skupini, možemo samo dobiti. Tako da smo spremni pokazati svoj maksimum.

Tko je favorit na utakmici u Trnavi u četvrtak? Spartak ili Dinamo?

- Ne samo na utakmici u Trnavi, mislim da je Dinamo favorit skupine. U ovome trenutku imaju šest bodova, a uz kvalitetu i ofenzivni stil igre, te dobru kontrolu lopte i kombinatoriku, mislim da su favoriti u svakoj utakmici.

Može li Spartak ponoviti ono sto je napravio protiv Anderlechta, moguće pobijediti Dinamo?

- Sve je moguće u nogometu, ali moramo ići od utakmice do utakmice. Kao i za svaku utakmicu dobro ćemo se pripremiti za sudar s Dinamom. Za nas su ove utakmice od velikog značaja. Svaki je igrač strašno motiviran kad igra protiv velikih klubova i ne sumnjam da će svaki dati svoj maksimum.

Može li se dogoditi senzacija pa da Dinamo i Spartak prođu iz ove skupine? Svi su mislili da su favoriti Anderlecht i Fenerbahče?

- Mislim da rijetko tko očekuje da mi možemo proći iz ove skupine. Prije početka ove faze pred nama je bio težak zadatak. Sada je bitno da ostanemo na zemlji i uđemo maksimalno u svaku utakmicu. Favoriti su Dinamo i Fenerbahče, Anderlecht je također moćna momčad, ali nema još nijedan bod. Mi također imamo teoretske šanse za prolaz, ali bit će jako teško, vidjet ćemo - zaključio je Radoslav Latal.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Na SP-u sam navijao za Hrvatsku

Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskom nogometu?

- Hrvatski nogometaši pokazuju svoju kvalitetu na terenu. Igrali su u finalu Svjetskog prvenstva. Puno igrača sa Svjetskog prvenstva igra u velikim europskim klubovima. Dinamo radi s mladim igračima i vidio sam da imaju veliku perspektivu. Hrvatska nogometna reprezentacija jedna je od najjačih u svijetu trenutačno, svijetla je budućnost pred njima.

Za koga ste navijali u finalu u Rusiji?

- Francuska ima jako kvalitetne pojedince, ali ja sam ipak više simpatizirao Hrvatsku zbog ofenzivnog stila igre koji su prikazali. Puno individualnih kvaliteta, pas igra, to je ono što volim. Kroz prošlost Francuska je bila puno uspješnija tako da sam navijao ipak za Hrvatsku.

Mislite li da je Luka Modrić najbolji nogometaš na svijetu?

- To je teško pitanje. Postoji puno kvalitetnih igrača koji postižu golove gotovo svaku utakmicu kao što su Messi i Ronaldo. Modrić je drukčiji tip igrača, no o njegovoj kvaliteti govori činjenica da je ključni igrač Real Madrida. Dosta toga ovisi i o uspjehu momčadi, a Modrić je osvojio Ligu prvaka i igrao finale Svjetskog prvenstva.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 17:16