Foto: Vojko Basic / CROPIX
PRVO IME 'BIJELIH' NA PROLJEĆE

ADAM GYURSCO ZA SPORTSKE NOVOSTI NAJAVIO VRUĆI OKRŠAJ PROTIV DINAMA 'Nikad nisam igrao derbi s toliko nabija, a veći pritisak je na Modrima'

ADAM GYURCSO ZA SN Mađar s pet golova i tri asistencije prvo ime Hajdukova proljeća
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. travanj 2018. 16:37

Adam Gyurcso briljira u posljednjih mjesec i pol dana. Golovi, asistencije... Rekao bi čovjek “taj može što poželi”. S lakoćom bježi po lijevom krilu, ulazi u sredinu, poentira, dodaje... Cibaliji je zabio dva komada, a prvi pogodak bio je velemajstorski uradak. Poput engleskog centarfora. Glavom je loptu spustio Futacs i onda volej. Ma što volej, udarac koji je Gyurcso sa 12 metara zakucao u mrežu. Neobranjivo! Začudio se i Gyurcso kakav je pogodak zabio.

- Moram priznati, na terenu nisam osjećao veličinu pogotka. Činio mi se kao jedan običan gol. Međutim, kada sam pogledao snimku, osjetio sam da je poseban, drukčiji od ostalih - iskreno je priznao Adam Gyurcso.

MVP Hajduka ovog proljeća je Adam Gyurcso. U HNL-u pet pogodaka i tri asistencije. Može li se reći da je ovo najbolje razdoblje karijere 27-godišnjeg Mađara?

- Nije teško reći da igram najbolji nogomet karijere. Iza mene je nekoliko intenzivnih mjeseci. Puno je novih iskustava, ali najvažnije je da uživam u nogometu. Jer ako uživaš, sve je lakše napraviti.

Od posljednjih osam utakmica Hajduka, u sedam je Gyurcso sudjelovao pogotkom i asistencijom. S Cibalijom je prvi put od početka zaigrao u društvu sa sunarodnjakom Futacsem.

- Nismo do sada imali posebnu relaciju. Znali smo se odranije, ali nismo zajedno igrali, niti su naše karijere imale dodirnih točaka. Jedna ili dvije utakmice u reprezentaciji i to je sve. Ali danas smo u odličnom odnosu.

Hajduk pleše čardaš. Mađari su obilježili pobjedu Bijelih protiv Cibalije i puno se u bliskoj budućnosti očekuje od Gyurcsa i Futacsa.

- Za Futacsa treba vremena nakon duge stanke, ali sada je najvažnije da se svi što bolje pripremo za nedjelju.

Koja je tajna odličnih izdanja Adama Gyurcsa?

- Uživam. U životu i nogometu.

Kako objasniti pozitivnu transformaciju u Hajduku nakon lošeg kraja jeseni u poljskom Pogonu?

- U karijeri imaš dobra i loša razdoblja. U jednom trenutku poželiš neke stvari promijeniti, a to je ono u što ja vjerujem cijelo vrijeme. Kada sam dobio priliku za tu promjenu, došao sam u Hajduk i bio sam siguran da će sve biti puno bolje, pozitivnije. Ali uvijek sam vjerovao u sebe i to je najvažnije kada si u lošem razdoblju.

Što se dogodilo u Pogonu? Bilo je velikih amplituda u dvije godine, od četiri pogotka Wisli u pobjedi 6:2 do prelaska na tribine prošle jeseni.

- Do ljeta 2016. pola sezone sam se adaptirao, zatim sam sljedeću sezonu imao šest golova i 12 asistencija. Prošle jeseni s novim trenerom sam pokušavao, trudio se, ali ponekad u životu ne ide kako zamislite. Radite sve najbolje, a rezultata nema. Ne mogu reći je li problem trener, igrači... Htjeli smo, a nismo napravili. Nema tu konkretnog odgovora. Jednostavno nije išlo...

Generalno je pitanje zašto Gyurcso nije napravio nogometašku karijeru sukladnu sposobnostima i potencijalu. Sjajan dribler, reprezentativac Mađarske u 21. godini, ali karijera daleko od velike i blistave...

- To je dobro pitanje. Kada sam imao 21 godinu, mogao sam ići u Poljsku, ali ostao sam u Videotonu i sljedeće godine smo igrali grupnu fazu Europa lige. Počeo sam u to vrijeme igrati i za reprezentaciju, u debiju protiv Češke sa 21 godinom postigao pogodak. Bio sam mlad, ustvari, mislio sam da sam mlad, jer imam 21-22 godine. Ali, mladi su sa 19.

U Mađarskoj je Adam igrao do siječnja 2016.

- Ono što primarno želim u nogometu jesu trofeji, zato sam dugo bio u Videotonu. Dva naslova smo osvojili, u prvom sam skromno sudjelovao, samo nekoliko nastupa, ali u drugom koji smo uzeli 2015. godine bio sam jedan od ključnih igrača sa šest pogodaka i 18 asistencija. Osjećao sam se dobro, jer za igrača je najvažnije da se bori za visoki cilj.

Kako je došlo do angažman u Poljskoj?

- Bio sam spreman otići izvan Mađarske, napraviti nešto u karijeri. Danas mogu reći da sam skupio određeno iskustvo, bolji sam igrač nego li sam bio prije odlaska u Poljsku. I svakako jači u glavi.

Pogon nije Hajduk

Je li motivacija bio problem tijekom nedavnog boravka u Pogonu?

- Nikad nisam imao problem s motivacijom, ali ne može se Pogon uspoređivati s Hajdukom. Pogon može napraviti i transfer, može biti blizu klubova iz vrha, ali Hajduk je u vrhu i uvijek se bori za naslov prvaka. Zato je jednostavno objasniti zašto je Hajduk u ovom trenutku bolji izbor za mene.

U nedjelju je najveća utakmica hrvatskog nogometa. Osjećate li pritisak pobjede?

- Nema pritiska u našoj svlačionici. Veći je pritisak na Dinamu, ali i mi moramo biti pametni. I mudri. Navijači će nas gurati prema pobjedi, međutim, strpljivost i pamet moraju nas dovesti do uspjeha. Jer utakmica se igra 90 minuta.

Tri pobjede u nizu kreirale su golemo samopouzdanje hajdukovaca uoči derbija.

- Nismo samo dobivali utakmice, već smo imali igru. Kada se sjetim da je prošle zime bilo 12 bodova, a sada je pet, onda je valjda jasno zašto je veći pritisak na Dinamu. Tko se tome mogao nadati da ćemo krajem travnja doći u situaciju da pobjedom stignemo na dva boda zaostatka? Jasno, nitko!

I kada sve dobro ide, nije teško razmišljati o ostanku. Posudba Gyurcsa je s opcijom otkupa ugovora.

- Borim se za trofej, imam odlične suigrače, nevjerojatne navijače i zašto ne ostati u Hajduku?

Sa 27 godina nije zadnji vlak za oživljavanje igračke karijere, ali...

- Na pravom sam mjestu, u pravo vrijeme. Najvažnije je osvojiti trofej. Jer onda i brojke osobnog učinka dobivaju na vrijednosti. Međutim, ne želim se zamarati budućnošću. Želim uživati u svakoj utakmici i dati maksimum, ali moja je želja ostati u Hajduku.

Koji rezultat predviđate u nedjelju?

- Najvažnije je sasvim sigurno pobijediti. I to nije bitno u kojoj minuti - kazat će Gyurcso i dodati za kraj:

- U igri smo za prvenstvo i Kup, blizu smo nečeg velikoga. Istina, razlika je golema, nije isto biti blizu i napraviti nešto. Nije dovoljno biti u prilici, nego osvojiti. I to je ono što dijeli momčadi. Osvojiš ili samo ostaneš u ulozi izazivača. Nadam se da ćemo mi osvojiti.

Što znači hrvatski derbi za Adama Gyurcsa?

- Nikada u karijeri nisam igrao takav derbi. Utakmicu s toliko naboja. Igrao sam za Videoton protiv Ferencvarosa, ali nije to utakmica takvog naboja. Zato će za mene nedjeljna utakmica biti posebna. Najveća utakmica po atmosferi, iako moram reći da sam u Videoton imao zanimljive dvoboje u Europa ligi. Znam da se u nedjelju očekuje 30.000 ljudi, ali atmosfera će biti kao da je 50.000 ljudi na stadionu.
I svi sanjaju da se u ponedjeljak probude sa zaostatkom od dva boda....
- I mi igrači sanjamo. Najvažnije je da se dobro odmorimo, da vratimo energiju i u nedjelju dobijemo što želimo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:57