Foto: Ante Čizmić / CROPIX
SOUDANI GA JE NAJVIŠE NAMUČIO

ALBANAC NA POLJUDU NAPOKON PROGOVORIO ZA SN 'Hajduku nisam mogao reći ne, a Dinamo i Rijeka nisu bolji'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. studeni 2016. 22:31

Za nekoliko dana bit će pet mjeseci otkad je Hysen Memolla u Hajduku. U hrvatskim medijima još nije izašla nijedna njegova rečenica. Za premijeru smo sačekali prvenstvenu stanku, da pobliže vidimo tko je Memolla i kako je uopće došao do Hajduka. Pušnikovo rješenje na lijevom beku igrač je koji je stasao u Italiji.

- Počeo sam u Monopoliju, u trećoj ligi. Nastavio u Martina Franci gdje sam se zadržao četiri sezone. Tri kao igrač kluba, a posljednju na posudbi iz Verone. Vratili su me iz Verone na posudbu, jer nisam imao talijansku putovnicu, bio sam stranac. U Hajduk sam došao nakon što sam godinu dana posudbe odradio u Koperu. Verona mi je ponudila mogućnost novog dokazivanja izvan kluba, a ja sam htio internacionalno iskustvo, zato sam izabrao Koper. Danas sam u Hajduku, a imam i talijansku putovnicu. Dvostruko državljanstvo.

Hajduk mi je suđen

Da je u Koper došao 15-ak dana ranije, možda bi se već susreo s Hajdukom, jer Bijeli su prošle godine igrali na koperskoj Bonifiki u kvalifikacijama za Europsku ligu.

- Nisam znao za te dvoboje, ali očito mi je susret s Hajdukom bio suđen.

Dogodilo se ovog ljeta, Memolla je postao igrač Hajduk nakon što je prethodno raskinuo ugovor s Veronom. Zašto baš Hajduk?

- A zašto ne? - odgovorit će na perfektnom talijanskom 24-godišnjak rođen u albanskom Kavajeu.

- Nisam mogao Hajduku reći ‘ne’. To vam je kao da vas u Italiji pozovu Milan, Juve, Inter... Za Hajduk sam znao da je veliki klub, da svake godine igra europske utakmice, da se bori za vrh hrvatske lige. Kako ne bih prihvatio takav izazov.

Prihvatio i potpisao na godinu dana. Hajdukov je do ljeta sljedeće godine. Hoće li se suradnja produljiti?

- Što se mene tiče, nema problema. Ja sam ‘za’. Grad je odličan za život, klima vrhunska, a momčad nudi veliku mogućnost napretka. Za mene je Hajduk idealna sredina, ali jasno je da ćemo o tome razgovarati kada u klubu odluče da je pravi trenutak. Moj je jedini zadatak što bolje igrati, pružiti maksimum i opravdati povjerenje. Sretan sam što mogu igrati za Hajduk. I opet ću ponoviti: tko može Hajduku reći ne?

Split, 091116.
Nogometas Hajduka Hysen Memolla.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Dinamo i Rijeka nisu bolji

Nisu Memolline rečenice skupina običnih fraza, tako razmišlja gotovo svaki stranac koji dođe u Hajduk. Logično, jer za Memollu je Hajduk najveći klub u karijeri. S godinu dana preselio je iz rodnog Kavaje, gradića udaljeneg 20 minuta vožnje od Tirane, na drugu obalu Jadrana. I smjestio se u provinciiji Puglia, na jugu Italije. I njegova djevojka je Talijanka. Memolla je Albanac talijanskog mentaliteta.

- Može se tako reći, jer odrastao sam u Italiji, 23 godine sam stanovnik te zemlje.

U Splitu živi sam, iako ponekad iz Monte Albana pored Brindisija dođe i Annalisa.

- Annalisa je moja zaručnica, osam godina smo zajedno. Dođe u Split, pa se vrati kući i tako još neko vrijeme.

Život je ugodan za Memollu u Splitu, međutim, da bi bio još ljepši, trebat će i bolji rezultati momčadi. Navijače boli “minus 13” u odnosu na prvoplasiranu Rijeku.

- Nevjerojatno je da je Rijeka izgubila samo četiri boda u prvih 15 utakmica prvenstva. To se zaista rijetko viđa u prvoligaškim natjecanjima. Ali, bez obzira što su u ovom trenutku daleko ispred nas, što žive u nekom zlatnom razdoblju, uvjeren sam da neće izdržati taj ritam. Morat će pasti, posustati. Nitko ne može držati tako visoku razinu skupljanja bodova.

Dinamo je na “plus sedam” u odnosu na Hajduk pa se Bijeli, eto, bore za treće mjesto.

- Dinamo me nije iznenadio, znao sam da su kvalitetni. Međutim, u susretima s Dinamom i Rijekom sam se uvjerio da nismo ništa lošiji od te dvije momčadi. Dapače, čak bih rekao da smo pojedinačno i bolji, međutim, nova smo momčad, mlada ekipa, i trebat će nam još vremena za uigravanje. Upoznajemo se, došli smo iz različitih klubova i vjerujem da ćemo u drugom dijelu sezone biti puno bolji. Ako ništa drugo, bit ćemo iskusniji i jači za jednu polusezonu zajedničkog igranja. Rijeka i Dinamo su nam pobjegli, ali dugo je prvenstvo, nismo još niti na polovici.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Hysen Memolla.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srđan Vrancic / CROPIX

Hajduk je u dvobojima s vodećim dvojcem ispustio puno bodova, ali bilo je i drugih susreta gdje su se prosipali bodovi.

- Istina, bilo je. Utakmice s Interom i Istrom na gostovanjima naše su najveće pogreške. Tu smo izgubili četiri dragocjena boda. Istru i Inter držim najvećim “kiksevima”. S četiri boda koja smo u tim dvobojima ispustili, bili bismo u puno ugodnijoj situaciji.

Ovako je naglašen imperativ u svakoj sljedećoj. Prvo s Lokomotivom za 10 dana na Poljudu. Bit će to prva utakmica koju će nakon dva mjeseca propustiti Memolla.

- Vidjet ću kako je s tribina gledati utakmicu. To su najteži dvoboji za igrača. Ali, vjerujem u moje suigrače i novu pobjedu. Znam da navijači puno očekuju od nas u svakoj utakmici.

Koji je općenito nogometni san Hysena Memolle?

- A što pitate, igrati za Real Madrid! Šalim se. Svatko želi igrati u velikom klubu, ali bitno je da imaš dobar život. Da ti je obitelj zdrava. Prvi mi je cilj da Hajduk pobijedi Lokomotivu, to je temelj za uspješan kraj jeseni. Jedan od ciljeva mi je da jednog dana zaigram za Albaniju. Imam dvostruko državljanstvo, ali čast bi mi bila zaigrati za reprezentaciju mojih roditelja.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Hysen Memolla.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Memolla se Hajduku priključio sredinom lipnja, ali ugovor s Bijelima potpisao je tek mjesec dana kasnije, pa je debitantsku utakmicu za Bijele odigrao posljednjeg dana srpnja u Parku mladeži kontra Splita. Zanimljivo je da je u kolovozu propustio oba poljudska derbija kontra Dinama i Rijeke. Od uzvrata s Maccabijem na Poljudu standardni je prvotimac u izboru Marijana Pušnika. Od Maccabija je odigrao sve utakmice osim kup-susreta u Jalžabetu. Upisao je 11 susreta u seriji, ali protiv Lokomotive 19. studenoga odmara zbog tri žuta kartona.

Soudani me najviše namučio od suparničkih igrača

Koji je klub u Italiji prirastao srcu Hysena Memolle? Odgovor je ispalio kao iz topa “Milan”.

- Andrij Ševčenko je igrač zbog kojeg sam se kao dijete priklonio Milanu. Ševčenko je bio moj idol. Igrao sam u trećoj ligi, a Ševčenko je bio nenadmašan.

Kako se slažete sa Saidom s obzirom da je “zakleti” navijač Intera?

- Odlično. Logično je da u Italiji navija za Inter kada je nekoć igrao u tom klubu. Ali, nema između nas trzavica. Zna se tko je bolji. Prijatelji? Said, Ismajli i Savvas.

A tko je najbolji lijevi bek u izboru Memolle?

- Marcelo, pa možda Jordi Alba.

Tko vas je najviše namučio u HNL-u?

- Soudani iz Dinama, od suparničkih igrača on mi je ostavio najbolji dojam.

Linker
20. travanj 2024 04:55