Goran Mehkek / CROPIX CROPIX
POMAKNULI GRANICE

BILA JE TO MODRA GODINA PREPUNA EUFORIJE, SLAVLJA I PONEKOG RAZOČARANJA Pamtit će se Viktoria, Atalanta i Rujevica, a jedna utakmica zauvijek

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 19. prosinac 2019. 23:16

Bila je to sinoć već 58. Dinamova službena natjecateljska utakmica u 2019. godina. I posljednja. Intenzivna godina, koja je donijela Modrima puno velikih utakmica, euforije, slavlja i ponešto razočaranja. Ali i godina u kojoj su Dinamovi nogometaši i Nenad Bjelica pomaknuli još neke granice.

Dakle, devet puta je do jučer Dinamo izgubio u 2019. godini, Manchester City uspio je Modre svladati dvaput, svi ostali samo jednom. Viktoria Plzen, Benfica, Atalanta, Hajduk, Rijeka, Osijek i Varaždin. To su momčadi koje su se upisale na Dinamovu “listu dužnika”, nekima će vratiti prije, nekima možda - jednom.

Igrala 34 nogometaša

Ukupno je minutažu upisalo 34 igrača, neki su u međuvremenu otišli poput Rrahmanija ili Šunjića, neki su još mladi pa igraju za juniore ili drugu momčad u Drugoj HNL. Neki će igrači još posebnije pamtiti godinu na isteku, osim što su briljirali u Dinamu, postali su i reprezentativci. Petković, Oršić i Perić debitirali su za Hrvatsku, Petković pritom postao i ključan igrač, a Livaković je od Lovre Kalinića preuzeo reprezentativnu “jedinicu”.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

Dani Olmo osvojio je Europu sa Španjolskom U-21 i postao A reprezentativac, Damian Kadzior sad je već standardni dio poljskog rostera, kao što je i Amer Gojak neupitan u BiH selekciji. U koju se vratio i Izet Hajrović. Apsolutno posebna godina bila je i po kontinuitetu momčadi, naime, vrlo je malo važnih igrača otišlo iz Dinama, možemo u tom kontekstu spomenuti tek Ivana Šunjića i Amira Rrahmanija. Kosovskog reprezentativca ipak su Modri lakše nadoknadili, Šunjić bi, sjetili smo ga se više puta, dobro došao u ovim važnim utakmicama u Ligi prvaka da zamijeni načetog Ademija, ili da s njim tvori čvrst blok u sredini terena.

A utakmice? One koje će uvijek ostati u pamćenju i prepričavati se godinama zasigurno su one protiv Viktorije Plzen u Zagrebu (3:0), zatim Benfice (1:0), sigurno i ona protiv Atalante, tih 4:0 na startu Lige prvaka. Dinamo je kao nikad prije prohujao Rujevicom (5:0), gotovo jednako prošao i na Groupama Areni (4:0)... Naravno, od razočaranja, u kolektivnu svijest Dinamovih navijača zauvijek će se urezati 3:3 sa Šahtarom i ona sudačka nadoknada u kojoj su Modri “prosuli” europsko proljeće.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Bit će teško u 2020. ponoviti ovu 2019. Između ostaloga i zato što Dinamo ne igra europsko proljeće, uskraćen je za neke velike utakmice, ali i zato što će teško Bjelica opet zadržati momčad i sve najbolje igrače. Očekuje se naslov prvaka, pa dvostruka kruna, želja je i još jedan ulazak u Ligu prvaka pa iz nje i u drugi krug toga natjecanja. Ili barem novo proljeće u Europskoj ligi. Ali, to će trebati napraviti i uz slaganje nov(ij)e momčadi, a nikad nije lagano te ciljeve ispunjavati paralelno. Ipak, dolaze i mladi igrači iz Dinamove škole, ne ode li netko od njih već na zimu, Marin, Đira, Gvardiol, Šutalo, Franjić, možda i Horkaš, mogli bi u 2020. postati važne karike tog novog Dinama. Uz neka iskusna i kvalitetna pojačanja izvana, u Maksimiru vjeruju da će stvoriti još jednu respektabilnu momčad.

U iščekivanju srpnja

Ono gdje Dinamo već na proljeće može nadmašiti neke stvari iz 2019. jesu derbiji s Hajdukom. Istina, ona dva proljetna Modri su dobili (1:0 na Poljudu i 3:1 u Maksimiru), ali su ove jeseni protiv najvećeg rivala uzeli tek bod u dvije utakmice (0:1 i 1:1), iako su ukupno gledajući u obje utakmice bili puno bolji takmac. Posebno u Maksimiru gdje su već u prvom dijelu promašili četiri, pet velikih prilika, na kraju primili gol s bijele točke. Derbiji s Hajdukom bit će, uz nadmetanje u Kupu u kojemu nema popravnog, glavne Dinamove preokupacije i izazovi. Uz iščekivanje srpnja kad će nakon Eura krenuti novi lov na rušenje europskih barijera.

Linker
27. travanj 2024 02:13