Goran Mehkek / CROPIX
NA PREKRETNICI KARIJERE

TRAŽE GA VELIKANI, A ON S 22 GODINE ODGOVARA: 'NISAM OPTEREĆEN TRANSFEROM' Na Maksimir donio Ligu prvaka, a onda ga Bjelica stavio na 'hlađenje'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. prosinac 2019. 16:58

S Amerom Gojakom razgovarali smo još prije zadnje jesenske utakmice s Rijekom, a ovih dana na društvenim mrežama objavljuje fotografije iz Dubaija. Omiljena je to destinacija ne samo Dinamovim nogometašima, na pustinjskoj klimi skupljat će snagu za proljetne izazove.

Bila je ovo za Gojaka iznimno sadržajna jesen. Prvo je svojim golom donio Dinamu Superkup protiv Rijeke, potom i onom bombom, kad je ušao s klupe u Trondheimu, potvrdio plasman u Ligu prvaka.

U međuvremenu je uspio još biti kratko na ledu kod trenera Bjelice poslije onog poraza u Varaždinu, a istovremeno zabriljirati u reprezentaciji BiH, gdje je zabio i četiri pogotka u kvalifikacijama, pa je onda bio i ozlijeđen.

Zagreb, 060819.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinamo i TC Ferencvaros.
Na fotografiji: Amer Gojak
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

Zima ili ljeto? Isto

Uglavnom, bilo je tu svega, uspona i padova, velikih i teških trenutaka. Kad se sve zbroji...

- Ukupno sam zadovoljan i našim rezultatima i kolektivno momčadi, ali i sobom. Bilo bi još bolje da nije bilo te ozljede, no sad je sve to iza mene, osjećam se odlično i nakon odmora bit ću potpuno spreman za nove ciljeve - rekao je Gojak, kojega se još od ljeta vrlo intenzivno spominje u kontekstu odlaska iz Dinama. Sevilla, Getafe, Betis, Mallorca, Schalke, Werder, Engleska, Italija...

Puno je bilo onih koji su pitali za njega, htjeli ga dovesti, za Gojaka interesa uvijek ima. Neovisno o njegovim amplitudama i oscilacijama, jedan je od onih koji bi prvi mogli napustiti Dinamovu svlačionicu. Možda već ove zime?

- Gledajte, imam ugovor s Dinamom i uopće ne razmišljam o odlasku. Tu su ljudi koji brinu o tome, a moja je glava vezana samo za Dinamo.

Soccer Football - Champions League - Playoffs - Second Leg - Rosenborg v Dinamo Zagreb - Lerkendal Stadion, Trondheim, Norway - August 27, 2019. Dinamo's Amer Gojak and Bruno Petkovic celebrate after the match NTB Scanpix/Ole Martin Wold via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS

Znači, nema žurbe, nema pritiska da mora otići u ovom prelaznom roku?

- Ne, nisam ni najmanje opterećen transferom. Opušten sam, zadovoljan u Dinamu. Igrali smo Ligu prvaka, igramo svake godine u Europi, imamo veliku prednost u prvenstvu i vjerujemo da ćemo na proljeće nastaviti tako i osvojiti naslov i Kup, tako da mi je u Dinamu trenutno uistinu lijepo, nemam nikakvog razloga previše razmišljati o odlasku.

Obično se kad se govori o transferima kaže da se pravi transferi rade ljeti, da tada dolaze najveća pojačanja, a da zimi klubovi samo krpaju rupe. Ako se Gojaka pita, kada bi htio otići u inozemstvo, zimi ili ipak ljeti, s obzirom na tu razliku?

- Po mojem mišljenju, nema tu neke velike razlike. Ljeti svi klubovi kupuju i kupuju sve, a zimi dovode ciljana pojačanja, igrače koji im baš trebaju. Što je bolje i kad je bolje otići? Ne znam, po meni to stvarno nije neka velika razlika, nisam previše o tome ni razmišljao.

I reprezentacija je ove sezone bila Gojakova sretna i nesretna priča. Osobno je postao standardan u momčadi, zabijao golove, asistirao, međutim konačan je rezultat u kvalifikacijama izostao. Reprezentacija BiH se nije plasirala na Europsko nogometno prvenstvo, ali ima još jednu priliku preko doigravanja Lige nacija.

- Imamo priliku u baražu izboriti Euro 2020. i dok imamo šanse, nećemo se predati. Igramo protiv Sjeverne Irske, ako prođemo, onda protiv pobjednika između Slovačke i Irske. Šanse imamo, dat ćemo sve od sebe da se nađemo na Europskom prvenstvu.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group J - Greece v Bosnia and Herzegovina - Olympic Stadium, Athens, Greece - October 15, 2019  Bosnia and Herzegovina's Amer Gojak celebrates scoring their first goal   REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC130C5A7BB0
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Tada bi - naravno, ako još bude u Dinamu - bio među brojnim modrim suigračima koji bi mogli zaigrati na Euru. Uz četvoricu u dresu Hrvatske, Livakovića, Petkovića, Perića i Oršića, tu su Kadzior, Gavranović, Moubandje, Olmo... Mogao bi to biti Dinamov rekord, nikad toliko igrača na velikom natjecanju.

- Bilo bi stvarno lijepo kad bih mogao igrati na Euru, to je san svim igračima. Kažem, još uvijek postoji mogućnost da se nađemo ondje, vjerujemo u sebe i znamo da imamo kvalitete za plasman na Euro.

Bit će vremena

Dok smo razgovarali, nije još znao ime novog izbornika BiH, u međuvremenu je to postao Dušan Bajević. Međutim, poruka je ista tko god bio.

- Novi će izbornik imati vremena posložiti momčad, a moram reći da u kvalifikacijama često nismo imali ni sreće, pa se nadamo da će nam se vratiti u baražu.

Reuters

Uvijek je hvalio Roberta Prosinečkog, bivšeg izbornika BiH, no Žuti je na kraju neslavno završio etapu na klupi nogometaša BiH.

- Zadovoljan sam njegovim odnosnom prema meni, on je vrhunski izbornik. Sve pohvale za njega, dao mi je priliku, kod njega sam napredovao i debitirao u reprezentaciji, drago mi je zbog toga i te ću trenutke uvijek pamtiti. Želim mu svu sreću u daljnjoj karijeri - zaključio je Gojak.

KRATKI GOJAKOV CV

Datum rođenja: 13. veljače 1997.

Mjesto rođenja: Sarajevo

Visina/težina: 184 cm/79 kg

Pozicija: vezni, ofenzivni vezni

Reprezentacija: Bosna i Hercegovina

Klub: Dinamo Zagreb

Ugovor: do ljeta 2022.

Vrijednost na TM-u: 6,5 milijuna eura

GOJAK DOSAD ZA DINAMO

U PRVENSTVU

89 utakmica

9 pogodaka

U KUPU

15 utakmica

0 pogodaka

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group J - Armenia v Bosnia and Herzegovina - Vazgen Sargsyan Republican Stadium, Yerevan, Armenia - September 8, 2019  Bosnia and Herzegovina's Amer Gojak celebrates scoring their second goal     REUTERS/Anton Vaganov
REUTERS/Anton Vaganov

U SUPERKUPU

1 utakmica

1 pogodak

U EUROPI

34 utakmice

4 pogotka

UKUPNO

139 utakmica

14 pogodaka

Linker
08. svibanj 2024 23:37