Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
'NISAM MOGAO VJEROVATI ...'

BIVŠI DINAMOVAC OPISAO KAKO JE U HRVATSKU DOVEO PET TALENATA KOJI PREUZIMAJU GLAVNE ULOGE 'On će biti velik igrač! Njegov je potencijal neopisiv!'

LOKOMOTIVA Besnik Prenga, zajedno s direktorom škole Juricom Čabrajom, doveo je na Kajzericu kvintet odličnih igrača iz Kosova i Albanije
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. ožujak 2020. 23:02

Ove sezone Lokomotiva juri na kosovsko-albanski pogon, gotovo pola momčadi kluba s Kajzerice sastavljeno je od igrača sa spomenutih područja. Četvorica Albanaca (Uzuni, Cokaj, Mersinaj i Tuci), te jedan Kosovar (Kastrati), vuku Lokose prema Europi, a za njihov dolazak u Zagreb najzaslužniji je bivši Dinamov nogometaš, Besnik Prenga (50).

Nakon što je bio trener u omladinskom pogonu Lokomotive, Prenga je posljednjih godina glavni skaut kluba za Kosovo i Albaniju. I sve što je dodirnuo, pretvorio je u kvalitetu! Svaki od igrača koje je ‘snimio’ i ponudio klubu zasad je opravdao očekivanja, zapravo i više od toga...

- U dovođenju igrača sudjelovali smo direktor Lokomotivine omladinske škole Jurica Čabraja i ja, tek nakon što smo obojica zaključili da bi neki igrač mogao biti za Lokose, tek smo onda klupskome vodstvu prenijeli naše dojmove i preporuke - skromno kaže Prenga, koji na Kosovu i u Albaniji ima velik broj prijatelja i to mu svakako olakšava posao. Uostalom, tako je u Zagreb došao i Uzuni...

- U lipnju 2018. godine nazvao me predsjednik albanskog Lacija, moj prijatelj Pashk Laska, i pitao me želim li voditi njegovu momčad u kvalifikacijama za Europsku ligu, te istodobno napraviti selekciju u momčadi. U dogovoru s Lokomotivom otišao sam tamo i već nakon dva dana vježbanja uočio sam Uzunija, nisam mogao vjerovati da tako nadaren igrač još uvijek igra u Albanskoj ligi, budući da znam kako je san svakog imalo boljeg albanskog nogometaša što raniji odlazak u inozemstvo - kaže Prenga i nastavlja:

- Odmah sam nazvao Šikića i rekao mu da sam pronašao igrača koji će biti pravo pojačanje za Lokomotivu! Nije ga bilo lako dovesti, predsjednik Lacija bio je tvrd u pregovorima, znao je i on kakav nebrušeni dijamant ima u svlačionici, a istodobno su Hajduk i Osijek ‘bacili oko’ na Uzunija, netko je i njima dojavio da bi u albanskom dvorištu mogli pronaći igrača za sebe. No, bili smo najbrži i najkonkretniji, objasnio sam Uzuniju da je Lokomotiva svakako najbolji klub za razvoj mladoga igrača, usput smo u razgovorima ‘omekšali’ i predsjednika Lacija, pa smo dogovorili transfer i Uzuni sad blista u Prvoj HNL.

Došao, prošao, ostao...

Kastratija je, nadalje, Prengi preporučio Klaudio Kajtazi, nekdašnji Dinamov veliki talent, koji sad povremeno zapliva menadžerskim vodama...

- Ponudio mi je Klaudio snimku Kastratijevih igara i kad sam to vidio, rekao sam mu: “Ako je taj dečko doista ovakav i u stvarnosti kao što je na snimci, ti ćeš zaraditi veliku lovu, ha, ha!” I pozvali smo Kastratija na probu, bio je tada u Škendiji iz Tirane. Došao je, prošao i ostao...

Iz Škendije su došli još i Cokaj i Mersinaj...

- Prijatelj me nazvao iz Tirane i rekao mi da u juniorima Škendije ima nekoliko dobrih igrača. Otišao sam u Tiranu, pogledao ih i odlučili smo ih dovesti, da vidimo kako izgledaju u usporedbi s našim juniorima. Odigrali su jednu sezonu za juniore Lokosa, pa sam ih onda odveo u Laci, gdje su odigrali seniorsku sezonu i ljetos smo ih vratili u Zagreb, postali su, eto, standardni igrači!

I Tuci je doveden iz Tirane, iz jedne omladinske akademije...

- Čabraja i ja smo uistinu proputovali Kosovo i Albaniju, pogledali smo mnogo utakmica i na jednoj smo primijetili Tucija. I odmah smo vidjeli da je to igrač za Lokomotivu, nismo nimalo dvojili - kaže Prenga.

U pregovorima s Lokomotivom, albanski klubovi i igrači bili su prilično korektni. Klubove su bili svjesni da je teško prodati igrača za velik novac iz njihove lige, pa ih je stoga više zanimao postotak od budućeg transfera, nego ‘živi novac’, a takva je inačica posla i Lokosima više odgovarala. A ni igrači nisu imali megalomanske zahtjeve, bili su svjesni da će im Lokomotiva zapravo biti poligon za istinsko dokazivanje i prava odskočna daska za odlazak u bogatije klubove u kojima će naplatiti svoju nadarenost. Po dolasku u Zagreb, sa spomenutim kvintetom igrača nikad nije bilo nikakvih problema...

- To su iznimno profesionalni dečki, apsolutno su posvećeni nogometu, sve su podredili sportskom uspjehu. Ako sam u nečemu pogodio, onda sam pogodio u njihovom karakteru, ljudske su im osobine na najvišoj razini!

Koliko još na kosovsko-albanskom području ima sličnih talenata? Možemo li očekivati nove dolaske mladića iz tih zemalja na Kajzericu?

- Albanci su iznimno nadareni za nogomet, njihova je juniorska liga sjajna. I problemi nastaju kad treba preći u seniorski nogomet, jer klubovi baš i ne daju šansu mladim igračima, pa se velik broj talenata izgubi u toj prvoj godini nakon izlaska iz juniora. A to je najvažnije razdoblje za razvoj igrača. I na tom je planu Lokomotiva najjača, idealan je klub za nadarene igrače, što se pokazuje zadnjih desetak godina. Već imamo na papiru neka imena i vjerujem da će uskoro opet doći neki mladi igrač s Kosova ili Albanije.

Kome od spomenute petorice predviđate najveću karijeru?

- Najmlađem, Indritu Tuciju! Njegov je potencijal neopisiv. Istina, treba još mnogo raditi, ali ne bude li nekih nepredviđenih okolnosti, postat će veliki igrač - uvjeren je Prenga.

PRENGA O PETORICI

MYRTO UZUNI (24, napadač)

>> najkompletniji igrač, po svome talentu može igrati ne samo u Dinamu nego i u najvećim svjetskim klubovima. Živi nogomet 24 sata, doista je poseban igrač, ima sve predispozicije za uspješnu karijeru.

LIRIM KASTRATI (21, napadač)

>> brz kao raketa, u posljednje je vrijeme poboljšao taktičko-tehnički dio i očekujem da će biti sve bolji. Karakteran je, strahovito uporan, stoga vjerujem da će uspjeti i u Dinamu, ostavit će trag u Maksimiru.

JON MERSINAJ (21, srednji branič)

>> ni jedan napadač na svijetu ne bi želio da ga čuva srednji branič poput Mersinaja! Uporan i ‘dosadan’ kad čuva igrača, stalno protivničkom igraču puše za vrat, brz i agresivan. Zna što želi i iz dana je u dan sve bolji.

ENIS COKAJ (21, vezni igrač)

>> uporan, velik radnik, agresivan, hrabar i borben. Može beskonačno trčati, moderni zadnji vezni igrač kakvoga treba svaka ozbiljna momčad. Jak u duelu, kad uzme loptu, ima jednostavna rješenja.

INDRIT TUCI (19, napadač)

>> Istinski nebrušeni dijamant, može postati veliki napadač, igrač za najveće klubove. Uistinu je poseban, vidi se to u svakom njegovu dodiru s loptom. Siguran sam da će eksplodirati sljedeće sezone, sad se još privikava na seniorski nogomet.

Linker
20. travanj 2024 14:17