CROPIX
UBOJIT MODRI NAPAD

DINAMOVE LEGENDE ODUŠEVLJENE DEMONSTRACIJOM SILE NA MAKSIMIRU 'Bjeličinu će momčad Viktoria teško uspjeti zaustaviti! Svi pucaju od snage!'

DINAMO Napadačke legende modrog kluba Slaven Zambata i Igor Cvitanović nakon sedmice Rudešu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. veljača 2019. 19:53

Netko će možda kazati, pa kaj sad, igrali su protiv Rudeša. Istina, dečki iz zagrebačkog kvarta stvarno su skromna nogometna družina, najslabija momčad HNL-a. Međutim, zabiti bilo kome u današnjem modernom nogometu sedam komada sjajan je doseg, a kad je još uljepšan sjajnom igrom, atraktivnošću, maštovitošću i briljantnim akcijama, onda se Bjeličinoj momčad mora skinuti kapa do poda. Točnije, nije se ta kapa trebala ni vraćati na glavu, jer Modri su na otvaranju proljetnog dijela sezone samo nastavili ondje gdje su stali jesenas.

Teško se odlučiti što je u toj cijeloj modroj priči bilo najupečatljivije, najdojmljivije, najljepše... Koji je pogodak bio najljepši?

Jesu li to one Hajrovićeve škarice, ili onaj Gojakov gol kad je loptu poslao pod gredu? Ili možda oni majstorski potezi Mislava Oršića za drugi najbrži hat-trick u povijesti HNL-a? A tek ona divne akrobacije i pete Brune Petkovića koje su podsjetile na majstorije Zlatana Ibrahimovića? A kako su samo igrali Nikola Moro i Amer Gojak, čudo jedno...

Izaberite sami što vam je bilo najljepše, o ukusima se ne raspravlja. Međutim, ono što nakon divne nogometne subote u Maksimiru treba posebno izdvojiti svakako je nevjerojatan potencijal Dinamovih napadača. U njega smo se uvjerili i jesenas, a potvrda je stigla i u prvom proljetnom kolu. A posebno treba podcrtati činjenicu da zabijaju - svi! Na domaćim i stranim poljima. Recimo, najbolji Dinamov europski strijelac Izet Hajrović, koji je u Europi postigao šest pogodaka, postigao je svoja prva dva pogotka u HNL-u. Pomalo neobičan podatak za tog igrača koji je bušio europske mreže, ali i dokaz da je golgeterski učinak modrih napadača zgodno raspoređen, nitko ne odskače s posebno velikim brojkama na ljestvici strijelaca. Recimo najbolji modri strijelac u HNL-u Bruno Petković sa sedam postignutih pogodaka dijeli tek četvrto mjesto sa svojim novim kolegom Atiemwenom, Kastratijem, Krstanovićem, Mierezom i Hajradinovićem, koji će na proljeće tresti mreže u Kasimpasi. Naravno da ovdje nismo računali deset pogodaka Komnena Andrića, prvog golgetera lige, koji ih je sve zabio za Inter.

Prava kolektivna igra

Najuravnoteženiji je strijelac Modrih Mislav Oršić, njemu se podjednako sviđaju i europske i domaće mreže, on je zabio po četiri u Europi i HNL-u, ukupno osam pogodaka, te je s Hajrovićem ukupno najbolji golgeter Modrih, s tim da su Hajri draže europske mreže...

Naravno, nikako se ne smije zaboraviti ni Mario Budimir, sadašnji napadač Persepolisa, koji je jesenas u HNL-u zabio pet pogodaka, a nadodao je još dva europska. Dinamovi napadači - a tu računamo špice - dosada su zabili u HNL-u 23 pogotka, a u Europi 12. Kad smo već kod brojki, onda strši još jedan zanimljiv podatak. Prije utakmice s Rudešom, te maksimirske golijade, modri su napadači (bez otišlih Budimira i Hodžića) u HNL-u zabili ukupno 17 pogodaka (Petković 6, Gavranović 5, Kadzior 4, Oršić i Šitum po 1), a dvojica koja su stigla kao pojačanja, Andrić i Atiemwen, zabili su isto toliko. Dakle, iako je otišao odličan strijelac Budimir, Modri su se itekako ojačali u napadačkom dijelu.

- Utakmica s Rudešom bila je jako dobra za publiku, ali Dinamo je bio mnogo, mnogo kvalitetniji suparnik - kaže nam najbolji strijelac u klupskoj povijesti Modrih Igor Cvitanović.

Drži da nitko od Dinamovih napadača nije posebno iskočio u golgeterskom smislu iz sasvim razumljivog razloga.

- Za razliku od prijašnjih godina, Dinamo sada nudi pravu kolektivnu igru. Negda se igralo manje-više na inspiraciju pojedinaca. Ovako, kad se igra maksimalno kolektivno i disciplinirano, razvodni se priča golgetera. To je logično jer svi aktivno i zajednički sudjeluju u napadačkom dijelu, pa se onda golgeterski učinak ravnomjerno raspoređuje.

Govori nam da Dinamo daje mnogo golova, da ova subotnja utakmica nije izuzetak, iako je pala “sedmica”.

- Evo pogledajte, Komnen Andrić igrao je standardno u Interu, dok su se Dinamovi napadači stalno mijenjali jer ih je Nenad Bjelica rotirao. Tako da nijedan, praktički, nije mogao ući u neku veliku golgetersku formu, no jedni su druge u tom smislu uvijek nadopunjavali.

Svaka čast Oršiću

Dosadašnji najbrži Dinamov hat-trick u Prvoj HNL držao je upravo Igor Cvitanović iz sezone 1995/96, kad je u pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca od 6:0 zabijao između 71. i 80. minute. Sad ga je prestigao Mislav Oršić.

- Vjerujte, dok nisam to vidio, nisam ni znao da sam ja do subote bio autor najbržeg hat-tricka za Dinamo. Uopće se ne sjećam da sam u tako malo minuta dao tri pogotka. Ali takvi su dosezi sjajni, malo je to minuta za tri pogotka, svaka čast Oršiću. Inače, kad sam debitirao protiv Sarajeva u jugoslavenskoj ligi, ušao sam u 84. minuti, a do konca sam zabio dva pogotka...

Pitali smo Cvitu koji mu je pogodak u subotu bio najljepši.

- Istaknuo bih da su sve Dinamove akcije prije pogodaka bile odlične. Naravno, kad netko zabije škaricama, onda se takvi pogoci smatraju najljepšima.

Zanimalo nas je što slavni golgeter misli o Andriću i Atiemwenu, koliko će taj dvojac još poboljšati Dinamove napadačke kapacitete?

- Za Atiemwena nisam siguran, a za Andrića - jesam! Gavranović je trenutačno izvan stroja, pitanje je kako će igrati s obzirom na to da nije prošao pripreme. Andrić će dobiti priliku i vjerujem da je može iskoristiti jer je kvalitetan strijelac i pojačanje za Dinamo - zaključio je Cvitanović.

Porazgovarali smo jučer s još jednim velikim modrim golgeterom, velikim Slavenom Zambatom. Evo što kaže Zambi:

- Prvo bih kazao da su plavi dečki izvanredno tjelesno spremni. To je preduvjet za sve. Tako smo i mi bili spremni kad nas je trenirao Branko Zebec. To je baza naše dobre igre, Nenad Bjelica tu je, očito, sjajan. Kad su igrači, naravno, uključujući i napadače, tjelesno spreman, onda sve drugo ide od noge, pa tako i pogoci, krasne akcije, škarice, baš sve... Vidio sam protiv Rudeša da svi pucaju od snage, a kad je tako, onda se može “prodavati” pete, sjajno kombinirati, asistirati, zabijati...

Pitanje vremena

Kaže da se na tu priču nadogradio i odličan napadački roster.

- Dinamov je napadački potencijal ubojit. Ogroman je to kapital. Sad su još došla dvojica odličnih, Andrić i Atiemwen. Zapravo, Bjelica tu uopće ne može pogriješiti. Koga god stavi u momčad, špice ili krilne napadače, svi zabijaju. Evo, meni se jako sviđa Mislav Oršić, on, po meni, stalno napreduje, taj je dečko pravi moderni napadač. Petković mi je isto odličan, on ne može a da ne zabije. S tim da će Andrić i Atiemwen biti samo još veći plus, oba su igrača dokazana, samo je pitanje vremena kad će početi zabijati kao što su to radili u Interu i Gorici. Ma, ovaj Dinamo ima jako velike šanse u sudaru s Viktorijom iz Plzena, zaista djeluje europski - zaključio je Zambata.

Linker
21. travanj 2024 00:15