Damir Krajac / CROPIX
PRAVO POJAČANJE

'DA SAM PRIJE DOŠAO U DINAMO, NE BIH IGRAO NA OVAKO VISOKOJ RAZINI' Veliko Dinamovo otkriće za SN: 'Ako stigne Dalićev poziv, nitko sretniji od mene!'

MISLAV ORŠIĆ Jesenas je bio ugodno iznenađenje Modrih, proljeće je započeo hat-trickom protiv Rudeša u Maksimiru, a jako je zahvalan korejskom iskustvu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. veljača 2019. 22:33

Na oproštaju od jeseni, u kojoj je bio jedno od najugodnijih Dinamovih iznenađenja, Mislav Oršić skromno je poručio:

- Zadovoljan sam svojom formom i napretkom, ali trebao bih više zabijati u HNL-u. Vjerujem da ću u tome na proljeće biti bolji!

I, eto, došla je prva utakmica i odmah tri komada. Istina, suparnik je bio slabašni Rudeš, no to ne umanjuje vrijednost tih pogodaka. Pogotovo ne kad znamo da ih je zabio u samo nešto više od sedam minuta. Koji je bio najljepši, najbolji ili najteže zabiti, teško je odlučiti.

- Naravno da sam zadovoljan kad na ovakav način otvorim nastavak sezone, ali isto tako sam svjestan kako se od prošlosti ne živi. U subotu navečer je bilo jako lijepo, ali već u ponedjeljak je bio novi trening i priprema za Istru. A kad me pitate za golove... Svaki je jednako drag, ali ako moram birati, onda pak ovaj treći koji je značio hat-trick. Nakon utakmice su mi se suigrači potpisali i uzeo sam tu loptu koja će za mene imati veliko značenje među uspomenama koje sam skupio kroz karijeru.

Kemija i karakter

Dojam je da je čitava momčad bila izuzetno motivirana protiv Rudeša, kao da su svi skupa jedva čekali da počne sezona, kao da jedva čekaju svaku novu utakmicu?

- Da, u pravu ste. Svi mi živimo jedan san. Ti rezultati koje smo ostvarili nisu pali s neba. Bilo je tu puno truda, momčadske atmosfere, kemije, karaktera... Naravno i kvalitete te stručnog vodstva. I svi mi smo svjesni koliko je svatko od nas uložio truda i vremena u to. Kada ti se sve vrati kroz rezultat, onda si sretan, uživaš u nogometu i motiviran da san potraje što duže.

Čeka li se s takvim žarom i Istra 1961, pa onda i Viktoria?

- Ako sam išta naučio kroz svoj profesionalni put, to je da nema biranja protivnika. Nema lakih utakmica i ulaska “pod ručnom”. Mi smo Dinamo i svjesni smo da se svi žele dokazati na nama, i to nam je svojevrsna opomena da protivnika moramo shvatiti ozbiljno.

Ipak, iako je Istra prije Viktorije, predmnijevamo da su Česi već sad u fokusu. Velika je to utakmica.

- Lagao bih kada bi rekao da nam Viktoria nije u glavama, ali za sada nismo ni jednu riječ progovorili o Česima. Bar ne službeno. Tek nakon Istre počinje priprema za tu utakmicu i to je sasvim dovoljno vremena da se svi skupa spremimo za ono što nas čeka u Plzenu.

S obzirom na jesensku formu, na sve ono što smo vidjeli u tom prvom proljetnom dvoboju s Rudešom, osjećaju li se u Dinamu favoritima protiv Čeha?

- Ne bih ulazio u takve procjene. Kako možeš biti favorit protiv momčadi koja je bila treća u skupini Lige prvaka te do zadnjeg kola bila u igri za prolaz? Mislim da smo tu negdje i da će odlučivati nijanse, faktor sreće, možda veća želja... Bit će to sudar dviju momčadi koje su na pozitivan način obilježile jesenski dio sezone. Ne bih ulazio u prednosti ili mane, pogotovo neću otkrivati njihove minuse ako samo ih uočio. Koncentrirajmo se na sebe da u izvučemo maksimum kad bude potrebno i time si otvorimo put prema prolasku.

Spomenuli smo cilj da više zabija u HNL-u nego jesenas. A koji su još ciljevi i koje želje u Oršićevoj glavi sad na startu proljeća?

- Moji ciljevi su identični onima koje imamo u svlačionici. Uzeti dva trofeja u Hrvatskoj te u Europi trajati što dulje. Osobni ciljevi mi nikada nisu bili bitniji od onih klupskih ili momčadskih.

Svatko može bolje

A u čemu momčad može biti bolja, kakvo je fizičko stanje u svlačionici, osjećaju li se igrači spremnima za sve izazove?

- Mislim da svatko od nas može biti bolji, najviše kao momčad. Mi zbog gustog rasporeda praktički nismo imali prilike uigravati neke taktičke varijante koje se vježbaju na treninzima i onda se usavršavaju stalnim ponavljanjima. Mislim da na tom planu imamo dosta prostora te da ćemo tu biti svi skupa bolji. Pripreme smo odradili dobro, iako smo imali manjih problema oko vremena, u Turskoj smo ostvarili zadane planove, jer se dobro radilo na svakom treningu. Činjenica je da smo u jesenskom dijelu sezone bili fizički moćni, pa nema razloga da to isto ne ponovimo i sada na proljeće.

Kako uopće objasniti takav Oršićev “boom” protekle jeseni? Je li onda doista toliko napredovao ili nitko u Hrvatskoj nije dovoljno pratio i cijenio korejsku ligu?

- I ja si često postavljam isto pitanje. Ajmo reći da je tu bilo svega pomalo. Logično da me mediji nisu pratili u Koreji koja je prilično daleko, ali nisam ni ja bio na ovoj razini koju danas imam u Dinamu. Mislim da je inozemstvo bila dobra škola za mene, naučio sam više cijeniti neke stvari, naučio sam punu formulaciju riječi “profesionalizam” i shvatio sam shvatio da na kraju ipak sve ovisi o meni. Da sam prije došao u Dinamo, vjerojatno ne bih bio na tako visokoj razini kao što sam danas.

Kvalitetni Atiemwen

Stigao je još jedan konkurent, Atiemwen može igrati i na lijevom krilu, a radi se o najboljem igraču HNL-a u prvom dijelu sezone?

- Konkurencija te tjera naprijed. Tako ja gledam na to. Činjenica jest da Atiemwen ima kvalitetu koja ga je dovela do Dinama i drago mi je da je među nama. Tek smo par treninga odradili i još se upoznajemo, usvajamo neke navike.

Načet ćemo i tu temu. Iako nije pametno preko medija gurati se izborniku, premda je ponekad dosta popularno, “škaklja” li Oršića pomisao da bi jednom mogao zaigrati za reprezentaciju? Barem doći na neki širi popis, da bude u krugu reprezentacije?

- Sad bih mogao lagati i reći da ne razmišljam, ali mislim da svaki igrač Dinama može razmišljati o pozivu izbornika svojih zemalja, pa tako i ja. Svi koji me poznaju znaju da sam skroman i sigurno se neću nametati kroz medije. Tamo mi je travnjak, tamo se dokazujem i sebi i treneru, navijačima, ljudima koji su me doveli u Dinamo, ali i izborniku Daliću. Ako procijeni da sam mu potreban, nitko sretniji od mene. Ako ne dobijem poziv, onda mi je to motiv da zapnem još više.

Puno je izazova pred Oršićem i suigračima, tko zna što će donijeti budućnost. U svakom slučaju, rasplet dvoboja s Viktorijom reći će puno toga...

Vatreni? To nije pitanje za mene

Nije lako upasti u momčad koja je srebrna na svijetu, to je nepobitno, ali ima li u Dinamu igrača koji niže i sjajne europske rezultate, pa i općenito u HNL-u, koji bi mogli u dogledno vrijeme konkurirati za mjesto u nacionalnoj momčadi?

- To nije pitanje za mene. Svatko ima svoje vizije i razmišljanja. Ja bih se zadržao na onome što sam rekao u prethodnom odgovoru, a to je kako svaki igrač Dinama može razmišljati o pozivu izbornika. Koncentracija kvalitete je velika, rezultati su najbolji u novijoj povijesti kluba i mislim da ima materijala. No, ponavljam, nisam ja taj koji će gurati sebe ili suigrače u reprezentaciju.

Pošteno. Logično je da svaki igrač sanja reprezentaciju, kad si u Dinamu i kad imaš ovakvu sezonu onda taj san postaje još veći.

ORŠIĆEVA SEZONA

HNL 14 utakmica, 720 minuta, 4 gola, 1 asistencija

EUROPA 12 utakmica, 999 minuta, 4 gola, 0 asistencija

KUP 2 utakmice, 106 minuta, 1 gol, 0 asistencija

UKUPNO 28 utakmica, 1825 minuta, 9 golova, 1 asistencija

Linker
06. svibanj 2024 17:19