Gabriele Maltinti/Getty Images
NEĆE SE LOKOSI PREPASTI

'DOBIJU VARAŽDIN I ODMAH SU ČUDO, TALENATA KAO U PRIČI' Čovjek za kojeg je trener Hajduka 'crna mačka' otkriva tko je najveći neprijatelj Igora Tudora

TOMISLAV IVKOVIĆ Jedini trener koji je s Lokomotivom slavio na Poljudu, ali protiv Igora Tudora nije dobio nijedan od devet međusobnih dvoboja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. veljača 2020. 15:28

Nema trenera koji je češće sudjelovao u obračunima Hajduka i Lokomotive od Tomislava Ivkovića, 59-godišnjeg stratega koji je trenutačno još čeka na novi posao nakon odlaska iz Rudeša na kraju prošlog proljeća. Čak 15 puta je kao trener Lokosa vodio momčad protiv Hajduka u prvenstvu i Kupu, a iza njega su dvojica mlađih kolega; Igor Tudor i Goran Tomić u subotu će po osmi put sjediti na klupama Hajduka i Lokomotive u Prvoj HNL u ovim ST - ZG obračunima. Tudor je dvaput vodio Bijele u Kupu protiv Lokosa, a Tomić ima jedan takav dvoboj.

- S Lokomotivom je na Poljudu bilo svega, uglavnom sve te naše utakmice bile su jako dobre, interesantne - sjeća se Ivković.

Tudor u devet utakmica na klupi Hajduka nijednom nije izgubio od Lokomotive. U svih tih devet dvoboja suparnik mu je bio Ivković.

- Bili smo dvaput blizu na Poljudu. U travnju 2014. gubili smo 0:2, pa su na konačnih 2:2 izjednačili Ante Budimir i Mario Musa. Naš Petar Mišić je na samom kraju utakmice išao sam na golmana od centra i nije pogodio. Tu utakmicu nikad neću zaboraviti, sjećam se kako sam pomislio “je li ovo moguće promašiti?”. Šest mjeseci kasnije vodili smo 2:0 pa primili pogotke u 86. i 89. minuti, također je završilo 2:2.

Iskusni trener pamti i okršaje s Tudorom u finalu Hrvatskog kupa u svibnju 2013. Hajduk je u prvoj utakmici kod kuće 0:1 preokrenuo u 2:1, a uzvrat u Maksimiru završio je 3:3.

- To mi je definitivno najteži poraz od Hajduka jer smo imali stvarno odličnu momčad. Poveli smo, zabio je Domagoj Antolić, imali šansu za 2:0, onda uđe Anton Maglica pa u sljedećoj minuti zabije za 1:1. Čudesna utakmica koja je nažalost otišla na njihovu stranu, ali to je nogomet.

Složeno u Hrvatskoj

Kako danas, dosta godina nakon tih vrlo zanimljivih dvoboja s Tudorom, vidi trenera splitske momčadi?

- Prošao je od tada puno toga, promijenio dosta klubova. I sam kaže da je danas mirniji, staloženiji, sad ćemo vidjeti na koji će način u Hrvatskoj odraditi posao. Ali, složeno je to u Hrvatskoj...

Obuzdati strasti

Nastavio je rečenicu:

- Hajduk je svladao Varaždin i opet se ponavlja splitska klasika. Opet je Hajduk čudo. Kvalitetnih igrača koliko hoćeš, mladi samo nadiru... Tudorov najveći neprijatelj su mediji, jer čim Hajduk napravi jedan pozitivni rezultat, odmah kreću s uzdizanjem igrača, stavljanjem višnje na vrh torte. On mora raditi čuda da bi doveo momčad u normalu, da igrači ne vjeruju u sve što o njima mediji pišu, jer i sam Tudor zna da to nije istina. On je tek krenuo s poslom i sad mu je najveći zadatak kako obuzdati te strasti, tu veliku želju za uspjehom koju ima navijački puk. A to sigurno ne ide preko noći. Tudor sada ima iskustvo i njegov je najvažniji posao da mu te priče ne prebace igrače. Ako ih ne prebaci, onda su tu, uz Rijeku, Osijek i Lokomotivu, glavni kandidati za drugo mjesto.

Vjeruje Ivković da Tudor psihološki može odraditi posao, spustiti svoje igrače na zemlju. No ne vjeruje da se Tudorov stil vođenja utakmice, bez obzira na stečeno iskustvo, bitno promijenio.

- Ma planut će on, ne može se čovjek samo tako transformirati. Ta mediteranska, dalmatinska krv neće mu dati da smireno gleda utakmicu. On je takav. Može biti mirniji što se tiče dijaloga s igračima i pripreme treninga, ali kad utakmica krene, ne može se to baš tako kontrolirati. Sigurno razmišlja o tome, no utakmica te ponese.

Ivković je jedini trener Lokomotive koji je upisao pobjedu na Poljudu u samostalnoj Hrvatskoj. Sjeća se Ivković dobro tog dvoboja odigranog 12. svibnja 2012.

- Za 1:0 pobjedu strašan gol je postigao Andrej Kramarić, koji je na toj utakmici promašio kazneni udarac i jedan zicer, a trener Hajduka bio je Mišo Krstičević. Rekao sam igračima u zafrkanciji prije tog dvoboja da ako ne dobijemo Hajduk da će od Karlovca do doma ići pješke.

Agresivno na agresivu

Može li Lokomotiva nešto slično napraviti u Splitu u subotu?

- Lokomotiva ima adute za pobjedu, samo mora odigrati hrabro. Na Poljudu je uvijek ključan početak dvoboja. Neće se Lokosi prepasti, nemaju čega, imaju i dovoljno kvalitetne igrače da ne ustuknu. Sve oči su uprte u Hajduk i u Tudora. Oni su favoriti, igraju doma, gladni su uspjeha, a visi im mač nad glavom da moraju biti drugi, jer se to od njih očekuje. Taj mač za njih je uteg. Lokomotiva mora igrati svoju igru i obavezno odgovoriti na agresivnost Hajduka s istom takvom agresivnošću. Bude li tako, utakmica će biti potpuno nepredvidiva, a ako ne bude, šanse Zagrepčana za uspjeh bit će minimalne.

Ivković naglašava gdje vidi ključ utakmice:

- Presudit će vezna linija. Ukoliko Lokomotiva uspije prenijeti loptu, onda će Hajduk imati problema. Budu li njeni veznjaci igrali sporo, držali previše loptu u nogama i igrali unatrag, onda je Hajduk u prednosti. No budu li u sredini imali igrače koji brzo razmišljaju, onda mogu napraviti milijun problema Hajduku. Bude li njena vezna liniji na pravoj razini, onda je Lokomotiva opasnija što se tiče završnice, jer Hajduk će morati napasti. Uvijek sam protiv njih igrao na isti način, dobio sam ih u Splitu i sa Slavenom Belupom. Hajduk i Lokomotiva su dosta slični, iako mislim da zagrebačka momčad ima više igrača za individualnu prevagu. Tu su Mario Budimir, Sammir, Lirim Kastrati, Myrto Uzuni, kao i Indrit Tuci, koji mi se jako sviđa, dok Hajduk u ovom trenutku, ne podcjenjujući druge, ima Jaira i Miju Caktaša.

Ivković u zaključku:

- Igrači su ti koji odlučuju na terenu, sve drugo je pričam ti priču. Sve taktike padaju u vodu kad utakmica krene. Dinamo je za Rujevicu nešto pripremao, došla je bura i otišli su vrit. Puno je varijanti u igri, zato je nogomet nepredvidiv. Da nije tako, Dinamo bi onda u Hrvatskoj dobio sve utakmice koje igra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:26