Foto; Ronald Gorsic / CROPIX
SASVIM POSEBNA PRIČA

EMOTIVNO PREDSTAVLJANJE NA MAKSIMIRU: BJELICA POSLAO PORUKU SVOJIM OSJEČANIMA NAKON ŠTO SU GA PREKRIŽILI I OBJAVIO: 'Dinamo je najveći...'

Nenad Bjelica i službeno je predstavljen kao novi trener Dinama. Pred novinare na Maksimiru izašao je u 12 sati. Bjelica je četvrti Dinamov trener ove sezone, nakon Peteva, Cvitanovića i Jurčevića, a potpisao je dvogodišnji ugovor.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. svibanj 2018. 13:44

Nenad Bjelica i službeno je predstavljen kao novi trener Dinama. Pred novinare na Maksimiru izašao je u 12 sati. Bjelica je četvrti Dinamov trener ove sezone, nakon Peteva, Cvitanovića i Jurčevića, a potpisao je dvogodišnji ugovor.

Marijan Vlak najavio je novog Dinamovog trenera nakon čega je on sam preuzeo riječ.

"Gospodin Bjelica je radio uglavnom u inozemstvu. Ostvario je zapažene rezultate i smatramo da se radi o kvalitetnom mladom treneru".

"Prije svega, velika mi je čast biti trenerom Dinama. Zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Nadam se da ću svojim radom, kao što sam to napravio u drugim sredinama, poboljšati klub, dovesti ga na nivo na kojem su očekivanja od Dinama, uz pomoć svih u klubu. Mislim da svi zajedno možemo doći do rezultata koji se od nas očekuje. Ne samo u sljedećem prvenstvu, nego u ovoj szeoni gdje još imamo dvije vrlo važne utakmice", objasnio je Bjelica.

"Jako sam sretan što sam u Dinamu. Nadam se da ću sa svojom pozitivnom energijom pomoći Dinamu da bude na nivou na kojem zaslužuje."

Upitan je Bjelica je li upoznat sa postojećom situacijom u klubu.

"Moj zadatak je provesti razgovore s igračima i za početak vidjeti što je u njihovim glavama. Objasniti im važnost zadnje dvije utakmice. Ne razmišljam još o Kupu, već o prvoj utakmici u subotu. Mislim da imamo dobru ekipu, bez obzira na ozljede. Mislim da imamo dobru ekipu sposobnu da pobijedi u obje utakmice. Treba podići ekipu, podići energiju. S optimističnim stavom prići igračima. Od igrača ću tražiti da ostave srce na terenu.

Došao sam u klub koji je prvak Hrvatske, koji je zadnjih 12 godina igrao u Europskkoj ligi, klub koji je primjer za mnoge stvari, ne samo u ovom dijelu Europe. Mislim da sam došao u dosad najveći klub u kojem sam ikad bio trener. Bit ću samo koncentriran na svoj rad i svoje igrače".

Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

Komentirao je vlastiti prekrižen grafit u Osijeku.

"Što god da se dogodi u Osijeku, to neće promijeniti moju ljubav prema Osijeku. Takav neki potez, frustrirajući potez, ja mogu razumjeti. Ja sam profesionalac i imam sa svima dobre odnose. naravno da mi nije drago, ali Bože moj. Moja ljubav neće se promijeniti', rekao je Bjelica na upit o prekriženom njegovom grafitu u Osijeku.

O eventualnim pojačanjima.

"Nakon sezone ćemo analizirati situaciju i procijeniti gdje trebamo pojačanja.Nije to sada tema, ovo su tek prvi razgovori, no željeli bismo na početu priprema imati 90-ak posto željene momčadi na raspolaganju, pa u hodu možda još jednog-dva igrača dovesti. Ali o svemu tome nakon finala protiv Hajduka".

Bjeličin uspon počeo je upravo izbacivanjem - Dinama!

Bjelica je još kao igrač bio miljenik osječkih navijača, jedan od onih kojega se i danas rado sjećaju u Gradskom vrtu. Igrao je potom šest godina u Španjolskoj, u Albaceteu, Betisu i Las Palmasu, a kad se 1999. vratio u Osijek, ubrzo je postao i najbolji igrač HNL-a u izboru Večernjeg lista.

Kaiserslautern mu je bio iduća postaja, pa zatim Austria, Admira Wacker i Kärnten, gdje je i okončao karijeru. Upisao je devet nastupa za reprezentaciju, igrao je i na Europskom prvenstvu 2004. u Portugalu.

Trenersku je priču započeo bašu Kärntenu, a u Klagenfurtu živi s obitelji i danas. Još dok je bio igrač postao je i trener Kärntena, zatim i samostalni trener. Otamo je otišao u Lustenau 07, potom i u WAC koji je uveo u Budesligu te je ljeta 2013. preuzeo novog austrijskog prvaka bečku Austriju. I odmah, za ulazak u Ligu prvaka, morao je igrati protiv Dinama.

- Navijao sam da izvučemo Dinamo. Puno je bilo momčadi kvalitetnijih od nas, bio je i Dinamo, ali sam znao da će nas Modri podcijeniti, da zbog toga protiv njih imamo najviše šansi - rekao nam je kasnije jednom prilikom.

Otvorio prostor Zoranu Mamiću

Baš tim dvobojem protiv Dinama počeo je Bjeličin trenerski uspon, pobijedio je u Maksimiru 2:0, u Beču je i s minimalnim porazom 2:3 izborio Ligu prvaka. Iznenađujuće i neočekivano, a već tada su u Maksimiru podcrtali njegovo ime. Jednoga dana, sigurno... Zanimljivo, da Bjelica tada nije izbacio Modre iz Lige prvaka, odnosno da ih nije pobijedio u Maksimiru, Zoran Mamić vjerojatno ne bi nikad sjeo na klupu i postao trener. Tada je to učinio silom prilika, u Beču bio blizu velikom preokretu i to ga je zagolicalo da se nastavi baviti trenerskim poslom.

Blizu ulaska u Serie A

Bjelica se u Austriji nije dugo zadržao, već šest mjeseci kasnije napustio je klupu, a od ljeta 2014. bio je trener Spezije, talijanskog drugoligaša koji su vodili Volpi i Mišković. I tamo je ‘zapalio’ grad, Spezia je bila blizu ulasku u Seriju A, na kraju ipak nije uspio. Nije uspio ni osvojiti trofej s Lechom koji je trenirao dvije sezone, a bio je također vrlo blizu. Do naslova prvaka lani ga je dijelilo nekoliko minuta i poneka dvojbena sudačka odluka, iako je na klupu tog uglednog poljskog kluba sjeo dok je Lech bio bližu dnu nego vrhu ljestvice. Igrao je Lech i finale Kupa, izgubio u produžecima od Arke Gdynia 1:2.

- Lech je financijski puno iza Legije, koja ima budžet u rangu Dinama i pravo je čudo što smo uopće tako dugo bili u borbi za naslov, pogotovo nakon tako lošeg starta u sezonu - govorio je Bjelica na kraju prošle sezone.

Ove sezone bio je donedavno u borbi za naslov, no kad je izgubio izglede za trofej, u klubu su mu odlučili dati otkaz. Trofej, dakle, još nije uzeo, mogao bi ga uzeti u Dinamu već idući tjedan, zapravo dva u tjedan dana, za naslov prvaka i u finalu Kupa protiv Hajduka. Bio je u Austriji, Italiji, Poljskoj, gledao prema inozemstvu, prema Njemačkoj ili Španjolskoj, to su bile njegove želje, a prvi pehar mogao bi podići u Hrvatskoj. Na klupi kluba kojega je izbacio iz Lige prvaka i koji mu je, očito, bio suđen.

Linker
26. travanj 2024 14:32