Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
NEKA DRUGA VREMENA

HAJDUKOVA AKADEMIJA U ZADNJA DVA TJEDNA DOŽIVJELA TRI BOLNA PORAZA I TO UNUTAR SVOJE ŽUPANIJE 'Mali' Solin, GOŠK i Split očitali su lekciju Bijelima

Piše: Frane VulasObjavljeno: 19. listopad 2018. 10:57

Tri bolna poraza u Županijskom kupu u posljednja dva tjedna doživjele su mlađe kategorije Hajdukove Akademije. Nakon poraza kadeta "bijelih" od Splita u polufinalu kupa Nogometnog saveza Županije Splitsko-dalmatinske, uslijedio je i poraz pionira u finalu od GOŠK-a iz Kaštel Gomilice, a onda su u srijedu poslijepodne debakl doživjeli i juniori u finalu kod Solina. Split, GOŠK KG i Solin bili su bolji od Hajduka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Velike tri pljuske doživjela je Hajdukova Akademija od klubova koji, uz sav respekt, ne mogu po ničemu stati u istu rečenicu s poljudskim klubom. Od Splita čiji su seniori u trećoj ligi, GOŠK-a koji je u seniorskoj konkurenciji četvrtoligaš (1. Županijska liga) i Solina koji je drugoligaš. Sva ta tri kluba veliki su proizvođači igrača, pa i aktualnih reprezentativaca, ali nemojmo se lagati sve najbolje igrače u ovoj regiji svoje redove dovede Hajduk. Ili bi ih barem trebao pokupiti. No, "mali" Solin, GOŠK KG i Split očitali su lekciju Hajdukovoj Akademiji.

Prije samo godinu i pol u Hajduku su s pravom bili ponosni na to što su njihovi juniori, kadeti i pioniri igrali u finalima Hrvatskog kupa. A pogotovo nakon što su u ta tri finala protiv Dinama osvojena dva trofeja. Međutim, sada na neki način više nemaju primat niti u vlastitoj Županiji. Kao što su ta tri finala i dva trofeja u Hrvatskom kupu u svibnju 2017. sa sobom nosili pohvale, tako i ova tri debakla nose kritike.

Ujedno su se polufinalnim porazom kadeti i oprostili od prilike da pokušaju obraniti naslov najbolje momčadi u kupu iz prošle sezone, jer samo finalisti odlaze u završni dio nacionalnog kup natjecanja. Juniori i pioniri Hajduka mogu još daleko, pa i sve do kraja u Hrvatskoj kupu, ali upitnici ostaju. Pogotovo što su na prvenstvenoj tablici Hajdukovi juniori trenutno prvoplasirani, kadeti trećeplasirani, a pioniri drugoplasirani. Kako su onda juniori izgubili od Solina koji uopće ne igra juniorsku Prvu HNL?

Kako su kadeti poraženi od Splita koji od ove godine također ne igra kadetsku Prvu HNL? A klub ujedno zbog zabrane HNS-a i FIFA-e (zbog spora oko bivšeg igrača Elisa Bakaja) ne može registrirati nove igrače ni u seniorima ni u mlađim kategorijama nakon što su i ljetos mnogi iz omladinske škole odlazili, nisu mogli niti popuniti redove, kamoli se pojačati? A na kraju lanjske sezone tada ta selekcija Splita, tada kao pionirska, bila je na posljednjem mjestu pionirske Prve HNL sa skromnih 11 osvojenih bodova (jedna pobjeda u 30 kola, za usporedbu Hajduk ih je osvojio 67). Ali su se momci muški borili i izborili za pobjedu protiv jačeg protivnika.

Triput su igrali mladi nogometaši Hajduka u gostima, nisu objektivno imali ni sreće u tim susretima, dvaput je odlučivao i rulet jedanaesteraca, kalkuliralo se i sa sastavima... I u srijedu je kontra Solina istrčao kombinirani sastav juniora Hajduka, mnogi od onih koji su inače u početnoj postavi bili su na klupi. Ali triput je triput. U ovoj konstelaciji snaga i rezerve Hajduka morale bi protutnjati Solinom, Parkom mladeži, Gomilicom. A nisu. Nekoć su protivnici po Dalmaciji kontra mlađih kategorija Hajduka izgubili već kada bi ih sustav natjecanja uopće spojio. Ali da ne ostane sve samo na kritikama, vrijeme je i za pohvale. Bravo Splite, svaka čast Gomiličani, kapa dolje Solinjani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:39