Ivan Bilić

 ANTE CIZMIC/CROPIX/EONEA.HR
TKO JE IVAN BILIĆ?

Novi predsjednik Hajduka? Danas omiljen poslovni čovjek, nekoć žestoki navijač kojeg su uhitili u Sloveniji

‘Slika moga uhićenja u Sloveniji i dan danas se objavi uz natpise o divljanjima navijača‘, pisao je 2006. godine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. travanj 2024. 18:34

Ekonomist i financijski savjetnik Ivan Bilić trebao bi biti novi predsjednik Hajduka. Tko je Ivan Bilić? Javnosti je potpuno nepoznat. Neće u medijima ili na portalima pronaći njegove slike, ili intervjue. Tek možete doznati da je u poslovnom svijetu 20-ak godina i da je u njemu bio dobar. Ne - doduše - toliko dobar da bi bio vlasnik neke velike ili ugledne firme.

Ivan Bilić na neki način podsjeća na Hrvoja Maleša, Ivana Kosa, ili Jasmina Huljaja, ljude koji su bili predsjednici Hajduka, a da prije toga praktički nikome nisu bili poznati, niti su imali ozbiljnijeg doticaja sa sportom, poglavito nogometom. Nećemo sada dublje analizirati njihov rad, ali možemo bez problema podvući da su ostavili neusporedivo manji trag od onog koji je ostavio - Lukša Jakobušić. A Jakobušić je smijenjen jer nije bio dovoljno dobar, barem su tako podvukli članovi Nadzornog odbora Hajduka...

Može li Bilić biti na tragu Lukše Jakobušića? U kladionicama vjerojatno ne bi dobro stajao. Kladionice su pragmatične, koriste pregršt matematičkih i analitičkih alata, emocije ne petljaju s poslom. Vjerojatno zato i opstaju već stoljećima.

"Hladna" analiza će reći da Bilića čeka iznimno teška misija. Prije svega zato što nema iskustva u nogometu, a Hajduk je još puno kompliciraniji od nogometa. Većinu toga što je naučio i godinama radio kao ekonomist i financijski analitičar na Poljudu uredno može spremiti u ormar.

Hajduk nije banka, ili tvrtka koja nešto proizvodi pa se ponašaš u skladu s tržištem. Hajduk "proizvodi" igrače koji bi trebali donositi dobre rezultate. I nema tog predsjednika koji će samo tako naučiti takvu "proizvodnju". Kako mu objasniti da su igrači "roba" koju je teško drugačije oblikovati? Kako mu objasniti da trener u jednom klubu izgleda fantastično, osvaja naslove, da bi već tri mjeseca kasnije bio potjeran zbog loših rezultata? Koliko će mu trebati da shvati kako je netko s 18 godina "bolji od Messija", a s 20 - bivši igrač!? To je sve nogomet. I to je sve Hajduk.

image

Ivan Bilić

EONEA.HR

Bilić je "gromada" visoka 207. Hajduk višeg predsjednika sigurno nije imao, velika je suprotnost Jakobušiću. U poslovnom svijetu je - kažu nam oni koji su s njim surađivali - poznat kao vrhunski stručnjak u reviziji i financijama, skroman i omiljen kod velike većine. Spaja, a ne razdvaja, okuplja i vodi znanjem, a ne galamom. Ima jako dobre ljudske osobine, što je puno.

Kako se jedan tako iskusan financijski analitičar odlučio okušati na vrućem Poljudu? Odgovor smo vjerojatno pronašli na stranici "Riječ Života". Na njoj je jako lijepo ispričao priču o tome kako je nakon Hajduka počeo navijati i za - Isusa. Bilić je naime bio istinski pripadnik Torcide. Iznosimo jedan vrlo zanimljiv pasus iz njegove priče.

"...Svojim sam načinom života zadao mnoge nevolje svojoj obitelji. Znao sam se buditi na mjestima na kojima nisam znao kako sam dospio, preživio sam mnoge pijanke, automobilske nesreće, tuče, čak i par boravaka u pritvoru. Slika moga uhićenja u Sloveniji i dan danas se objavi uz natpise o divljanjima navijača, a Maltu da i ne spominjem. Tek pokoji dobronamjeran prijatelj me znao ukoriti ili prizivati pameti, a među njima se isticao Kristijan, kolega s posla, koji je znao reći da me sam Bog čuva.To sam doista i sam osjećao. Ipak i dalje svaki ponedjeljak bih nakon iscrpljujućeg vikenda vezao kravatu i uredno radio svoj posao. Bio je to pravi "dvostruki život" povezan jedino mojim prepričavanjima vikend dogodovština kolegama kojima sam bio jako zabavan i "poseban". Imao sam svoju publiku i repertoar. Preuveličavao sam priče, činio ih zanimljivijima i tako postao jako popularan. Unatoč svemu tome osjećao sam se prazan. Niti buka stadiona, a niti sva tapšanja po ramenu nisu mogla zatomiti moje vapaje za istinskim ispunjenjem..."

Ivan Bilić više nije dolazio na utakmice, barem ne na Sjever, ali ljubav prema Hajduku je ostala. I po svemu što smo doznali vraća ga na Poljud. U ulozi prvog čovjeka Hajduka.

Je li joj Ivan Bilić dorastao pokazat će vrijeme. Poželjet ćemo mu jako puno sreće, hrvatski nogomet jako treba dobar Hajduk. Uz sreću će mu trebati i puno mudrosti. Prije svega pronaći sportskog direktora od formata, a onda s njim i trenera sposobnog voditi klub poput Hajduka. Što već skoro 20 godina Hajdukovim predsjednicima ne polazi za rukom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 18:37