Arteaga
 Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
BROJNI SPLITSKI EPIZODISTI

HAJDUKOVI PROMAŠAJI OD KANADE DO PERUA Sjećate li se 'ubojitog' tandema Patinho - Cassio? Jedan je prolaznik Bijele koštao čak pola milijuna eura

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. studeni 2019. 15:03

Ivan Bulos napustio je Hajduk nakon tri mjeseca provedena na Poljudu. Raskinut mu je ugovor s Bijelima, sporazumno su se dogovorili igrač i klub, pa je Peruanac bez nastupa otišao iz Hajduka. Koliko je takvih igrača bilo u Hajduku proteklih godina, nagledali smo se uglavnom Južnoamerikanaca koji nisu ni zaigrali u dresu Bijelih.

Sjećate li se tandema Patinho i Cassio, dvojca koji je iz Fluminensea došao u Hajduk na posudbu u siječnju 2013. Nakon tri mjeseca otputovali su iz Splita, jedne travanjske subote ispratili smo ih u zračnoj luci Resnik, a da prethodno nisu zabilježili službeni nastup.

Isti je slučaj i s njihovim sunarodnjakom Felipeom De Souza Camposom. U Hajduk je stigao u listopadu 2006., nakon probe je potpisao ugovor, ali nije ugovor verificiran u HNS-u. Službenu utakmicu nije igrao, te je u ožujku dobio raskid, ali Hajduk je napustio u travnju 2007. potpisavši za novozelandski Wellington Phoenix. Kanađanin Ryan Thomson ima upisanu kup-utakmicu s Primorcem u Biogradu u rujnu 2002. godine, ali u HNL-u nije nastupio.

Robert Matić / hajduk.hr

Neslavan oproštaj

Idemo malo bliže, u recentnu prošlost. Manuela Arteage se navijači dobro sjećaju. Došao je u siječnju 2016. kod trenera Burića na posudbu iz Palerma. Upisao je dva nastupa i potom se ugasio. Tek malo bolji od njega bio je Nicolas Velez, Argentinac koji je zajedno s Arteagom trebao biti udarna napadačka snaga u proljeće 2016. Ali bio je samo veliko razočaranje s četiri prvenstvene utakmice.

Isto toliko je nastupa u HNL-u upisao Artem Radčenko, veliki ukrajinski talent koji se neslavno oprostio od Hajduka nakon godinu dana boravka na Poljudu. U ljeto 2016. u svitanje zore pod jakim utjecajem alkohola razbio je svoj automobil u prometnoj nesreći u Splitu nakon čega je Hajduk potpisao izvanredni raskid ugovora. Četiri nastupa ima i Nikola Sarić, Sarajlija s danskom putovnicom koji je s Poljuda otišao u siječnju 2012. godine.

Velika Gorica, Zagreb, 260116.
Zracna luka Zagreb.
Nogometasi HNK Hajduk otputovali su danas na pripreme u Tursku.
Na fotografiji: Manuel Arteaga.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
Arteaga

Epizodne uloge

Puno je igrača koji su imali epizodne uloge posljednjih sezona, a pritom su upisali i dvoznamenkasti broj nastupa. Među njima su Španjolac Maganto koji je u Hajduk došao poslije šestomjesečne stanke u karijeri koju je do tada obilježilo igranje u američkom sveučilišnom nogometu. Među Bijelima je proveo jesen 2016. i potom dobio raskid.

Gustavo Carbonieri dobio je otpremninu i raskid nakon što je odigrao šest utakmica za Bijele i dvaput ozljeđivao koljeno. Otišao je u ljeto 2018., godinu prije isteka ugovora. Uzbekistanac Temurkuja Abduholikov je upisao 10, Gruzijac Iluridze 11 utakmica, a obojica su tek prolaznici na Poljudu kroz 2014. godinu.

Isto kao što je prolaznik bio i Steliano Filip, ali uvjerljivo najskuplji prolaznik. Za njega je Hajduk platio odštetu od 500.000 eura (po Transfermarktu), uz ugovor koji je prema rumunjskim medijima dosegao 18.000 eura mjesečno. Godinu dana je bio u Hajduku, zabilježio 10 nastupa. Više od ostalih prolaznika, ali bio je i nemjerljivo skuplji.

Većina igrača bili su epizodni glumci na Poljudu, igrali su kao posuđeni igrači ili su imali minimalne plaće. Istina, slaba je to utjeha...

Hajdukovi 'epizodisti' s brojem utakmica:

Temurkuja Abduholikov (10)

Steliano Filip (10)

Ignacio Maganto (9)

Gustavo Carbonieri (6)

Ruslan Gurbanov (5)

Nikola Sarić (4)

Nicolas Velez (4)

Manuel Arteaga (2)

Ryan Thomson (0)

Felipe Campos (0)

Ivan Bulos (0)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 20:45