Tea Cimas / CROPIX CROPIX
S NJIMA NIKAD NIJE BILO DOSADNO

EVO KAKO SU ZAVRŠILA NAJPOZNATIJA BRAĆA HNL-A U vrijeme najveće slave imali su cijeli grad na rukama, danas su treća liga, teretana...

Najpoznatija riječka nogometna braća igrala su i za Rijeku i za Hajduk
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. studeni 2019. 22:46

Svibanj je 2009. godine, Rijeka i Hajduk na Kantridi igraju jadranski derbi u kojem su Splićani pokušavali ostaviti “živim” nade da mogu Dinamu uzeti naslov prvaka, a u 90. minuti Anas Sharbini kreće u svoj karakterističan prodor lijevom stranom.

Neuhvatljiv sprint i sjajna lopta desnom vanjskom koja je zaobišla cijelu obranu i došla na volej bratu Ahmadu. Realizacija je bila neumoljiva kao i svih 70 (54 u HNL-u) tijekom šest seniorskih sezona u riječkom dresu...

Zapad na Kantridi je eruptirao, a braća Sharbini imali cijelu Rijeku na rukama i da godinu dana kasnije nisu otišli u Hajduk i danas bi u riječkom prvoligašu imali status kakav zaslužuje netko tko je puno toga dao klubu. A Ahmad i Anas su djeca Grobnika i Kantride, po mnogima spadaju u Top 5 najtalentiranijih igrača koje je Rijeka imala, a i brojke koje su ostvarili puno govore. Ahmad je i danas najbolji klupski strijelac otkako je HNL-a, Anas najmlađi kapetan u klupskoj povijesti...

Svako približavanje jadranskog derbija iznova vraća razmišljanje kako bi se njihove karijere razvile da nisu otišli u Hajduk kojem, usput, nisu dali ni približno od onoga što su prikazivali u riječkom dresu.

- I sad svi pitaju “bi li što promijenio”, pa naravno da bih! Tko zna što bi bilo da sam 2009. godine otišao u Dinamo ili Red Bull Salzburg kada sam mogao - rekao je jednom prilikom Anas Sharbini itekako svjestan da je njegova karijera odlaskom u Hajduk “skrenula” u krivu ulicu.

Kada se vratio na Kantridu i Rujevicu u eri Mišković, s namjerom da izdigne karijeru u visine kojima pripada, bilo je kasno. Iako je još uvijek bio u godinama u kojima može puno toga dati Rijeci, Anas u riječkoj svlačionici više nije bio igrač o čijoj je inspiraciji uglavnom ovisilo hoće li Rijeka pobijediti nego samo jedna od figura Kekova stroja što je bila uloga kojoj se teško podređivao. Zbog toga se i dogodio onaj čuveni nedolazak na autobus za gostovanje u Osijek kojim je, praktički, završila njegova nogometna karijera. A s 32 godine definitivno nije prestar da i danas ne bi mogao igrati na visokoj razini kakvu Rijeka traži...

- Jedan od stvarno klasnih igrača koje sam trenirao je Anas Sharbini - kazao je jednom Matjaž Kek.

Epizoda u Turskoj nije bila uspješna (Anas se navodno odrekao velikog novca kako bi se ranije mogao vratiti kući), a druge ponude (Poljska, Belupo, Osijek...) nisu ga zanimale čime je samo potvrdio ono što je mnogo puta davao naslutiti, a to je da se najbolje osjeća kada igra u Rijeci - i nigdje drugdje!

- Stalno san mislil na Grobnik, kako bin bil doma - rekao je jednom prilikom i objasnio onima koji bi se čudili, dok je igrao za Hajduk, kada bi ga vidjeli na Čavlima samo tri sata nakon što je utakmica na Poljudu završila.

Gdje su danas najpoznatija riječka nogometna braća? Anas Sharbini i danas se vodi kao igrač Grobničana, njegova registracija je važeća i hipotetski postoji mogućnost da već ovog vikenda zaigra za tog trećeligaša. Neće se dogoditi, jer Anas je tu priču zaključio već na pripremama prošlog ljeta.

Rijeka, 231008.
Stadion Kantrida, NK Rijeka.
Braca Sharbini - stariji Ahmad (majica na pruge) i mladji Anas (bijela majica), igraci nogometnog kluba Rijeka.
Foto: Tea Cimas / Cropix
- sn specijal -
Tea Cimas / Cropix CROPIX

Dugo se u kvarnerskim kuloarima nagađalo gdje će nastaviti karijeru, navodno su mu neki lokalni klubovi nudili i ozbiljan novac, ali Anas je stavio svoj potpis na pristupnicu Grobničanu. Odigrao po poluvrijeme u dvije pripremne utakmice, pa skroz nestao s travnjaka. Anasa se može sresti u Dražicama, iz nogometa se potpuno isključio do te mjere da ga danas osobito ni ne prati, ali zato redovito trči i vježba u teretani.

Ahmada se pak može vidjeti na utakmicama veterana Rijeke na kojima i dalje pokazuje golgetersku klasu kako i dolikuje najboljem klupskom strijelcu u HNL-u.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 10:32