Nikola Vilic / CROPIX
ANALIZA STRUČNJAKA

'HNL JE LIGA ZA KOJU HAJDUK IMA KVALITETU! BIJELI ĆE UHVATITI EUROPU' Iskusni trener tvrdi: 'Splićanima nedostaje nogometaš kao što je bio on'

LUKA BONAČIĆ Iskusni nogometni trener analizira igru Bijelih u susretu s Osijekom i aktualnu poziciju na tablici
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. travanj 2019. 18:27

Hajduku nedostaju igrači poput Futacsa ili Ohandze, ali na kraju će biti treći!

Luka Bonačić pažljivo je promatrao dvoboj Hajduka i Osijeka u kojem su remijem zadovoljniji ostali gosti.

- Hajduk teško dolazi do prilika protiv momčadi koje se brane u dva bloka kao što je to radio Osijek. Nema prolaza “jedan na jedan”, nema individualne klase, ali ni reakcije s klupe. Jer, kada ne ide, kada se ne može probiti defenzivna formacija protivnika, treba prilagoditi sustav. Ne treba se stalno držati iste sheme - smatra iskusni strateg Luka Bonačić.

- Osjetio se izostanak Caktaša, a Jairo je stao. Nije prolazio kroz obranu, nije imao ni upotrebljivih lopti i Hajduk je ostao bez napadačkog učinka. Bijelima nedostaju igrači poput Futacsa, snažnog Mađara koji je razgrtao protivničke obrane. Ili Ohandze koji je imao smisao za igru, koji je otvarao prostor za suigrače. Fali klasa u špici.

Split 091110.
Nogometni trener Luka Bonacic. 
 Foto : Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Bez obzira što su Bijeli uzeli samo bod u dva susreta prošlog tjedna, Bonačić je optimist glede konačnog plasmana.

- Hajduk će biti treći - poručit će bez oklijevanja i dodati objašnjenje: - HNL je liga za koju Hajduk ima kvalitetu. Zar je Osijek nešto posebno pokazao na Poljudu? Branili su se Osječani i obranili, međutim treba stvarati i igru prema naprijed. Nije Osijek bolji od Hajduka, zato bez obzira na trenutna tri boda prednosti, držim da će Hajduk do kraja uzeti treće mjesto. Dapače, uvjeren sam u to. Europa neće pobjeći Hajduku, za taj doseg ne treba se plašiti.

Međutim Bonačić, kao i svi kojima je Hajduk prirastao srcu, gledaju i korak naprijed.

- Problem će doći u europskim kvalifikacijama kada se naiđe na jačeg, organiziranijeg suparnika. Rezultati Hajduka ove sezone u prvenstvu jasno govore kako su se Bijeli bodovno podigli. Njihova igra prolazi protiv Istre, Rudeša, Belupa i Intera, međutim morat će nešto mijenjati za utakmice s jačim suparnicima.

Pomak je napravljen

Što treba mijenjati?

- Angažirati napadača i sustav igre adaptirati. Za ovaj 4-3-1-2 treba imati trkački jako spremne igrače u sredini koji mogu pokriti teren. Vidim da trener inzistira na posjedu i Hajduk ima taj segment. Međutim, s tim inzistiranjem na posjedu izgubila se okomitost i agresivnost igre. Ima tu prostora za promjene i zato treba reagirati tijekom utakmice, prilagođavati se situaciji da bi došao do pobjede. Protiv Dinama mi je Hajduk izgledao bolje nego s Osijekom, jer je u početku utakmice išao na pogon navijača i cjelokupne atmosfere što nije bio slučaj prošle nedjelje s Osijekom. Međutim, i bod u ovakvim utakmicama dovoljan će biti za Europu, jer ni protivnici ne profitiraju s remijem. A Hajduk je pokazao da s lakoćom pobjeđuje momčadi iz donjeg dijela i tu je ključ uspjeha za Europu. Pomak je evidentni ovog proljeća napravljen, ali da bi se pripremili za Europu, morat će se investirati.

Linker
26. travanj 2024 19:17