Vladimir Dugandzic / CROPIX
IVANOVSKOM MINUS

LEGENDA HAJDUKA OTVORENO PROGOVORILA O BIJELIMA I PRIJELAZNOM ROKU 'Dosta je bilo polovnih, ispodprosječnih stranaca koje smo gledali zadnjih sezona'

ZLATKO VUJOVIĆ Legendarni Hajdukov napadač o stanju u bijelom klubu uoči kraja sezone i skorog ljetnog prijelaznog roka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. travanj 2019. 11:03

Zlatko Vujović kontinuirano je uz Hajduk. Prije dvije sezone u ulozi pomoćnika u stožeru Marijana Pušnika, danas kao gledatelj s poljudskih tribina koji ne propušta nijednu utakmicu svog kluba. Prošle nedjelje pozorno je promotrio i dvoboj s Osijekom.

- Prvih 15 minuta trke i borbe, ali kao i protiv Dinama malo šansi. Malo su nam Bijeli ponudili u kreativnom dijelu. Protiv Dinama su odigrali i bolje, jer to je utakmica za koju se živi. Rezultat nije “poljubio” hajdukovce u tom dvoboju, mogli su po igri uzeti bod, ali s Osijekom su bili na nižoj razini - kazat će Zlatko Vujović bez okolišanja.

Ali i Vujović kao i većina komentatora i analitičara drži da tim remijem Hajduk nije kompromitirao svoje šanse za Europu.

- Dapače, utakmica s Osijekom pokazala je da Hajduk nije ništa lošiji od gostiju koji drže treću poziciju. Sve su to podjednake momčadi, a Hajdukov plasman determiniran je slabom jeseni. Na proljeće je evidentan pomak, premda u susretima s Dinamom i posebno Osijekom, nisam vidio okomitost prema suparničkim vratima koja je uvijek izražena protiv slabijih protivnika.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Inzistira Oreščanin na posjedu lopte, ali taj posjed očito ne donosi prevagu u dvobojima kao što je bio prošlonedjeljni s Osijekom.

- Previše se igra u širinu, nema lopti u prostor, nema udaraca s distance. Hajduk ima loptu, ali nije opasan, Jasno je da nedostaje i klasični napadač, igrač koji bi stvarao rezultatsku razliku u šesnaestercu.

Tu dolazimo do ključnog pitanja i analitičkog dijela. Jednog po jednog analizirali smo napadače Bijelih. Krenuli smo od Mađara Gyurcsa, igrača koji je trebao biti pojačanje i prevaga u jačim dvobojima.

- Gyurcso mi izgleda kao igrač koji više voli driblingom prevariti suparničkog beka nego zabiti gol. Ne može se njemu reći da nema znanja, dapače, Mađar je igrač koji može napraviti višak, ali u ovoj ulozi napadač učinak mu je više nego skroman, jer ne ide okomito na gol. Za razliku od Jaira koji češće puca, koji ulazi u situaciju u 10-ak metara pred vratima. Jairo kao i Caktaš traži loptu za gol, što nije slučaj s Gyurscom.

Split, 030419.
Stadion Poljud, 
Nogometna utakmica HT Prva HNL , 27.kolo, derbi HNK Hajduk - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Jairo De Macedo Da Silva
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Ivanovski je doveden prošlog ljeta da bi pokrio “rupu” odlaskom Ohandze i Futacsa, da bi zabijao po 15-ak golova kao u Belupu.

- Ali, osjetio je Ivanovski koliko je velika razlika igrati u Hajduku i Belupu. U kontinuitetu utakmica se nije snašao. Je li mu ne odgovara sustav igre, je li nema lopte koje je u Belupu pretvarao u pogotke... sve su to pitanja oko kojih možemo razgovarati, ali Ivanovski nije opravdao status pojačanja.

Ove zime je došao Tahiraj, još jedan krilni napadač.

- Za njega vrijedi kao i za Ivanovskog, s tim da je, s obzirom na godine, vrijeme još uvijek saveznik Tahiraju. Mora se dokazati u HNL-u koji je za njega osjetno jača konkurencija od slovenske lige. Ali, moram priznati, nisam Tahiraja dovoljno ni vidio, malo je igrao da bi stekao neku kompletniju sliku.

Delić je iznenađujuće dobio priliku prošle nedjelje startati od prve minute protiv Osijeka.

- Ma nema tu iznenađenja, svi su u konkurenciji, ali da bi Delić zavrijedio novu priliku, mora pružiti veći angažman. Igrač od 20 godina koji dobije šansu u jačoj utakmici treba “pojesti teren”. Kao, primjerice, Šunjić koji je dvije godine stariji od Delića, ali je u derbiju pokazao kakav angažman treba pružiti igrač koji se dokazuje. Šunjić je u mali džep stavio kompletnu sredinu terena, pokazao jednu golemu energiju koju bi ja htio vidjeti i kod igrača poput Delića. Da izađe na teren i da osjetim kako je željan svakog dvoboja, kako gine za svaku loptu. Bit će još prilika za Delića, ali mora unijeti puno više energiju u utakmicu.

Split, 100219.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola Prve HT lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Mijo Caktas.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Kada smo već kod mladih nada Bijelih, još su dva imena u fokusu interesa navijačkog puka i kompletne nogometna javnosti. Domagoj Bradarić prije svih.

- Najveći potencijal Hajduka, igrač kojeg se s pravom vidi među Vatrenima. U budućnosti, naravno.

Što je Bradarić već usvojio, a što mu nedostaje?

- Ima probojnost i centaršut, ima veliku želju za potvrđivanjem. Nedostaje mu bolja igra u defenzivi. Sa svojim karakteristikama podsjeća na Marcela. Jasno, ne uspoređujem ga Brazilcem po igri, nego po činjenici da je puno bolji u napadačkom nego obrambenom dijelu. Ali, obrana se može naučiti i ne čudi da su na Bradarića već dolazile milijunske ponude. Možda pet ili šest milijuna eura koje je zimus ponudio Lille zvuči iznenađujuće, ali u tom trenutku Lilleu je trebao takav profil igrača. Imali su novca, a Bradarić je lijeva noga, mlad, s velikim prostorom za napredak. Međutim, ne sumnjam da će i dalje biti ponuda za Bradarića, premda u derbiju nije iskazao posebnost. Ali, igrao je pod temperaturom, što se tek kasnije saznalo. I bolje bi bilo da nije igrao u takvom stanju, ali sve je to dio procesa sazrijevanja,

Sazrijeva i Darko Nejašmić, 20-godišnji zadnji vezni.

- Puno je napredovao, ali kod njega u ulozi arhitekta igre očekujem više okomitih, a manje tih paralelnih lopti. Nejašmić je mudar, igra pametno i bez puno rizika. Kao da ima pet prvenstava u nogama. Čiste je glave što bi rekli i to mu je najveća karakteristika.

Ante Palaversa više nije igrač Hajduka, ali igra za Bijele kao posuđeni nogometaš Cityja. Puno se polemika vodi ovog proljeća oko njegovih igara, pa i minutaže koja rijetko prelazi brojku 60.

- Očekivanja su veća otkada je potpisao za City, ali protiv Osijeka je bio jedan od boljih. Prava lopta za najveću šansu Gyurcsa, zatim opasan udarac. Palaversi je ovo prva proligaška sezona u Hajduku, a već je igrač Manchester Cityja. Za njega ogromna pohvala, jer na Etihadu znaju zašto su ga izabrali i za njega će platiti blizu 6 milijuna eura. Kada bi gledali samo tu svotu, onda bi netko pomislio “mora sve sam riješiti”. Ali, neće Palaversa sam riješiti utakmicu. Od njega svi očekujemo veći doprinos, ali igrački razvoj ima svoje zakonitosti. Iskustvo se ne stječe u jednoj sezoni, već u kontinuitetu.

I nakon mladih talenata, dolazimo do teme igre današnjeg Hajduka i kratkog pogleda u budućnost.

- Znate što je budućnost, to je angažman napadača ovog ljeta.

Ako može Gorica...

Kako do napadača s malo novca?

- To je pitanje za sportskog direktora. Kako Gorica dovede igrače od 1000 eura i pronađe kvalitetu, tako Hajduk mora dovesti pravu špicu koja će biti prevaga. Dosta je bilo polovnih, ispodprosječnih stranaca koje smo gledali posljednjih sezona. Jedan pravi dođe kao tri polovna, ali od pravog možeš nešto dobiti na terenu i kasnije zaraditi. Hajduk će Europu izboriti, u to ne treba sumnjati i oko tog pitanja uopće ne dvojim. Na proljeće je napravljen iskorak za HNL. Međutim, za Europu trebaju barem dva pojačanja, kreativni veznjak i napadač. Inače, ostajemo na nivou HNL-a.

Jairo i Caktaš su dva igrača koji će ovog ljeta sigurno imati ponuda. Prodati ili ostaviti?

- Nema smisla da netko od njih napusti Hajduk ovog ljeta. Moraju obojica ostati, oko njih graditi momčad s pojačanjima. I to bi onda već bio drukčiji, bolji Hajduk.

Vušković mora igrati u prvoj momčadi

Što je s Vuškovićem, kako vidite razvoj tog talentiranog 17-godišnjeg stopera za kojeg su ove zime talijanski prvoligaši nudili milijune eura?

- Vušković mora igrati u prvoj momčadi da bi se bolje razvijao. Ne može kroz B momčadi doseći visoku razinu koja se od njega očekuje, s obzirom na potencijal koji posjeduje.

Split, 291018.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola 1. HNL za juniore, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Mario Vuskovic i Dominik Resetar.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Mario Vušković (lijevo)

U nedjelju Bijeli nemaju Ismajlija i Vučura, dva desna stopera umjesto kojih će, po svemu sudeći, zaigrati Svatok i Lopez.

- U trenerov izbor nikada se nije dobro miješati, ali sigurno je da u Prvoj ligi ima utakmica za Vuškovića. Ako se od njega očekuju velika djela, onda mora početi stjecati iskustvo makar u dvobojima protiv Istre, Rudeša, Intera. Ima protivnika po mjeri za razvoj takvog potencijala. Jer, ako je Europa prepoznala Vuškovića kao jednog među 50 najtalentiraninih igrača njegova godišta, onda je jasno da treba dobiti priliku u A momčadi.

Linker
07. svibanj 2024 15:13