Vladimir Dugandzic / CROPIX
SAVJET NEKADAŠNJEG VOĐE NA TERENU

'IZBJEGAVAJTE RIZIK I ČUVAJTE GLAVNE IGRAČE ZA DINAMO' Savjet bivšeg kapetana Hajduka i posljednjeg koji je s Bijelima podigao trofej

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. svibanj 2018. 13:10

Stoper Mario Maloča (29) uživa zadnjih dana jer mu je počeo odmor, ali ponajviše zbog toga što je sa svojim Greuther Fürthom u posljednjem kolu II. Bundeslige sačuvao mjesto u drugom razredu njemačkoga nogometa. Momčad koju vodi splitski trener Damir Burić osigurala je drugoligaški status u posljednjem kolu protiv Heidenheima odigravši 1:1 čime su sebi i svojim navijačima priuštili veliko slavlje.

Samo nekoliko dana nakon toga uspjeha, Maloča je potpisao ugovor s Fürthom na dvije plus jednu sezonu. Sve se to dogodilo pet godina nakon što je s Hajdukom kao kapetan podignuo zadnji trofej Bijelih osvojivši tada s trenerom Igorom Tudorom Kup protiv Lokomotive u dvije utakmice. Naravno da je s Maločom uvijek tema Hajduk, ali prvo smo oživjeli friške uspomene iz posljednjega kola II. Bundeslige...

Split, 230513.
Nekoliko tisuca navijaca docekalo je na zapadnoj tribini oko 5 sati ujuro igrace i strucni stozer Hajduka na povratku iz Zagreba u kojem su u finalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa igrali protiv lokomotive te osvojili Kup.
Na fotografiji kapetan Hajduka Mario Maloca.
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Josko Ponos/ CROPIX

Bilo je napeto

- Bilo je napeto, ali uspjeli smo se nekako izvući. Zabili smo pogodak negdje oko 50. minute, ali smo čitavu utakmica igrali zaista dobro. Tri-četiri dana prije posljednjega susreta bili smo u karanteni, sve je bilo usmjereno prema toj utakmici. Bio je veliki pritisak, jer bi puno ljudi u klubu izgubilo posao, a tko zna što bi bilo sa svima nama igračima. Također bi klub izgubio veliki novac od televizijskih prava da se ispalo u niži rang, zato je ulog bio zaista velik. S nama u hotelu bili su i predsjednici, klub je organizirao da i naše obitelji dođu na tu utakmicu. Na kraju je sve super završilo, jer smo imali kontrolu utakmice i vodstvo 1:0, a vidjeli smo da Darmstadt vodio protiv Auea, pa nam je bod bio dovoljan i pogodak koji smo primili na kraju nije ništa promijenio. Hvala Bogu, završilo je 1:1 i poslije toga je bilo veliko slavlje. Sad je počeo odmor, ali možemo biti ponosni da smo se uspjeli izvući, jer su nas svi još na početku otpisali, a mi smo dokazali suprotno.

U Greutheur Fürthu su svi na čelu s trenerom Burićem zadovoljni Maločom, što dokazuje i činjenica da je s njima produžio vjernost nakon što mu je istekla posudba s poljskom Lechijom.

Split, 070715
Nakadasnji  kapetan HNK Hajduk Mario Maloca odrzao je oprostajnu press konferenciju sa splitskom sportskim novinarima u Hemingway baru.
Na fotografiji: Mario Maloca.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

- Zadovoljan sam ovdje, evo baš sam potpisao ugovor s Greuther Fürthom na dvije godine s opcijom za još jednu, ostajem u Fürthu. Za iduću sezonu ćemo se sigurno morati pojačati. Što se tiče ove sezone platili smo danak lošemu startu, jer je nakon toga svaka utakmica bila pritisak, ne smiješ izgubiti, a bude tu poraza i pobjeda. Svi kažu da je ova sezona bila najluđa što se tiče borbe za ostanak, jer je u treću ligu moglo pet-šest ekipa. Ranijih godina ostanak je jamčilo 35-36 bodova, a ove sezone mi smo se jedva spasili sa 40 bodova.

Nakon bundesligaškoga uvoda vratili smo se na hrvatske teme... Maloča je bio kapetan kada je osvojen zadnji Hajdukov trofej, Kup iz 2013. godine protiv Lokomotive kada su Bijeli slavili nakon dvije utakmice.

- To je moj najveći uspjeh u karijeri. Gdje god da nešto drugo osvojim, ništa se ne može mjeriti s tim. Igraš u klubu koji voliš, kapetan si i još podigneš trofej, to je zaista bilo posebno. Sigurno je to moj najljepši trenutak u karijeri.

Naravno da je nekadašnji kapetan pratio Hajdukovu sezonu i smatra da je propuštena prigoda za prvo mjesto...

- Hajduk je imao veliku priliku za osvajanje naslova prvaka. Vidimo svi da se Dinamo raspao. Nažalost, Hajduk je kiksao puno puta na domaćim utakmicama. Šteta, ova sezona je bila idealna za uzeti prvenstvo koje čekamo tako dugo. Eto, nije se poklopilo, ali Hajduk se dobro posložio, puno je drugačija sitaucija nego kada sam ja bio dolje. Znamo svi kroz kakva samo vremena mi prolazili. Svi mi koji smo navijači Bijelih smo sretni što se Hajduk podigao i da sve ide na bolje. Mislim da će čak u sljedećoj sezoni Hajduk možda biti favorit broj jedan za osvajanje naslova.

Bolje samo jedna

Maloča je te sezone kad je osvojen Kup dijelio svlačionicu sa sadašnjim igračima Hajduka, Mijom Caktašem, Zoranom Nižićem i Josipom Radoševićem, koji je otišao na polusezoni u Napoli. Kako vidi taj jedan susret za Rabuzinovo Sunce u Vinkovcima?

- Po meni je dobro da se igra jedna utakmica. Trenutno stanje je da je Hajduk bolji, premda posljednje dvije-tri utakmice ne blista. Svima su misli usmjerene na finale Kupa. Hajduku je u posljednjim utakmicama bio hendikep što nije igrao Nižić, jer kada je on na terenu, onda je sve drugačije. Siguran sam da će se oporaviti. To je utakmica koja se mora igrati, jer to je prilika za trofej nakon pet godina. Idealna je situacija, a Hajduk ima igrače koji su već osvajali trofej, znaju kako je to jer su sudjelovali u prošlom osvajanju Kupa. Bit će sigurno nabijena emocijama utakmica, ali je jedinstvena prilika za uspjeh. Veća draž je igrati samo jednu utakmicu.

Prije Kupa Hajduk ima obvezu odigrati utakmicu s Rijekom u prvenstvu, a ulog je drugo mjesto?

- Svi bismo voljeli na kraju biti drugi kada već nismo prvi. Ali s druge strane, riskirati neku ozljedu ili crveni karton, u situaciji kada nije velika razlika jesi li drugi ili treći, ne bi imalo smisla. Da se mene pita, ja bih odmorio sve igrače koji su glavni, kako bi spremni dočekali srijedu. Kažem, neki crveni karton ili ozljeda bili bi veliki hendikep za Hajduk, a s druge pak strane Rijeka nema što izgubiti.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
22. travanj 2024 11:58