Ronald Gorsic / CROPIX
KAKVA BI TO PRIČA BILA

ON JE NAJVEĆA 'KRAĐA' JADRANSKIH DERBIJA U Hajduku višak, u Rijeci ključno ime koje ima priliku ući u povijest kluba s Rujevice

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. svibanj 2018. 19:21

Nogometaši Rijeke subotnjim jadranskim derbijem zaključit će turbulentnu sezonu, uspješnost koje će, doduše, samo na papiru, uvelike odrediti ishod utakmice protiv Hajduka. A nakon toga kuda koji mili moji... Na ljeto u riječkoj svlačionici slijedi novo preslagivanje zbog čega će, možemo to reći s velikom sigurnošću, sraz sa Splićanima biti i posljednji ogled u riječkom dresu za kapetana Filipa Bradarića. Protiv Hajduka je upisao prvi nastup u dresu Rijeke 18. veljače 2015. godine, u subotu će se 132. nastupom, ponovo protiv Hajduka, oprostiti (za sada) od Bijelih.

Inozemni transfer koji nekako ‘visi’ u zraku još od prošlog ljeta sada bi konačno trebao biti i realiziran, a Bradarić napokon ostvariti toliko željeni iskorak prema inozemstvu i ligi koja će mu omogućiti da pod svjetla reflektora još bolje stavi svoje igračke kvalitete. Još prošloga ljetoa spominjala se Bologna koja je bila praktički gotova stvar sve dok kapetana Bijelih nije nazvao predsjednik Damir Mišković i zamolio ga da ostane dio momčadi koja će pokušati izboriti Ligu prvaka, dok je prošle zime neke zanimljive opcije (Španjolska, Rusija...) stavio na čekanje zbog procjene da će u dresu Rijeke imati veće šanse za naći se na popisu izbornika za Svjetsko prvenstvo.

Cropix

Poslije njega ni jedan

Odlazak na Svjetsko prvenstvo, uz transfer koji je praktički neminovan, na najbolji bi način zaokružili epizodu Filipa Bradarića u Rijeci i bez imalo dvojbe prometnuli ga u, da se tako izrazimo, najveću krađu jadranskih derbija. Pod “krađom” mislimo na prelazak igrača iz Hajduka u Rijeku ili obratno čime je ovaj napravio igrački iskorak u koji je prethodno malo tko vjerovao. Mnogi su igrači prije Bradarića prešli iz Hajduka u Rijeku (poslije njega ni jedan!) ili iz Rijeke u Hajduk (posljednji je junior Kovačević koji nema nastup za prvu momčad Rijeke), ali u novoj sredini nitko poput njega nije napravio korake od sedam milja.

A bilo je tu itekako znanih imena, od Nenada Gračana kojeg mnogi smatraju najtalentiranijim nogometašem kojeg je dalo riječko podneblje, do Anasa Sharbinija koji nikada nije dosegao razinu koju je njegov talent nagovještavao, pa i nekih poput Luke Vučka, Filipa Marčića, Gorana Rubila ili Siniše Linića koji su napravili solidne karijere, ali vjerojatno ne kakve su očekivali kada su mijenjali dresove dva rivala s jadranskih obala. Neke su zaustavile ozljede, drugi nisu uspjeli ponoviti ono što su prije pokazivali, treći nisu bila ta razina ili su u Hajduk/Rijeku došli kao već afirmirani igrači... Baš nitko poput Bradarića svoje igračke kvalitete u dresu rivala nije dignuo do razine da postane itekako valjani kandidat za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Bradarić je na Rujevicu došao kao svojevrsni višak u Hajduku u kojem odgovorni ni nakon 48 utakmica nisu uspjeli uvidjeti da u njemu ima materijala za isprofilirati ga u igrača za veliku pozornicu. Slično kao i s Frankom Andrijaševićem, na Poljudu kao da su jedva dočekali prvi mig da ga prodaju i pustili su ga u Rijeku za 300-tinjak tisuća eura i oprost duga koji su Splićani imali za neke ranije transfere (Sharbini, Maloku). Nije tajna da je Bradarić bio velika želja Matjaža Keka, kao što nije teško zaključiti da kapetan Bijelih po pitanju igračkog napretka, osim svom talentu i karakteru, duguje i strategu Rijeke koji ga je na svoj već karakterističan način istesao u kvalitetu za neke razine više od HNL-a.

Puno su si dali

Kao što je Rijeka puno dala Bradariću, tako je i Bradarić puno dao Rijeci, bio je jedan od stožernih igrača momčadi koja je prošle sezone osvojila dvostruku krunu, a još više je mjesto u navijačkim srcima “kupio” svojim odnosom prema riječkim bojama i ponašanjem na terenu gdje se nekada, i na svoju štetu, zaštitnički postavljao prema interesima kluba. Od prihvaćanja Miškovićeve molbe i odbijanja unosnog transfera, do packi Gavranoviću kod one famozne ozljede uoči utakmice na Maksimiru (“ako je i ozlijeđen, mogao je biti uz momčad”), na kraju i pogotka Hajduku koji nije slavio, odnosno suza kada je nekoliko minuta kasnije zbog ozljede morao biti zamijenjen.

Igrači koji su prelazili izravno iz Hajduka u Rijeku ili obratno:

Filip Bradarić

Vedran Celišćak

Nikica Cukrov

Drago Gabrić

Tonći Gabrić

Nenad Gračan

Igor Jelavić

Ive Jerolimov

Mišo Krstičević

Siniša Linić

Filip Marčić

Ivica Matković

Jozo Matošić

Željko Mijač

Mladen Mladenović

Igor Musa

Mato Neretljak

Natko Rački

Ivan Rodić

Goran Rubil

Ahmad Sharbini

Anas Sharbini

Stjepan Skočibušić

Zoran Slavica

Robert Vladislavić

Luka Vučko

Kazimir Vulić

Miroslav Vajs

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
07. svibanj 2024 10:29