Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
'DOSSIER PALAVERSA'

JE LI HAJDUK TOLIKO JAK DA MU IGRAČ NOVOG PRVAKA ENGLESKE SJEDI NA KLUPI? Trener je prestao odgovarati na pitanja o njemu, a jasno je i zašto

DOSSIER PALAVERSA Sve skromnija minutaža igrača pod ugovorom s engleskim prvakom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. svibanj 2019. 16:40

Ante Palaversa mogao je prošle nedjelje u Splitu proslaviti naslov prvaka svog kluba Manchester Cityja. U Brightonu su Guardioline trupe pobjedom u posljednjem kolu Premiershipa obranile naslov, a Palaversa može s pravom reći “moji su uzeli titulu”. Što to znači za Palaversu u budućnosti, tema je o kojoj je u ovome trenutku sasvim sigurno nezahvalno debatirati.

Hajduk je ove zime dobio 4,8 milijuna eura odštete, a još je 1,5 milijuna eura spremno kroz bonuse. Palaversa, doduše, u posljednje vrijeme rijetko igra, četiri posljednje utakmice započeo je s klupe i nakon naslova Cityja ponovno se povlači pitanje je li s pravom na klupi ili bi igrač prvaka Engleske ipak trebao imati mjesta u momčadi Bijelih.

- Po mojem sudu Palaversa kvalitetom ima mjesta u momčadi, a zašto ne igra od početka, nego u posljednje vrijeme ulazi s klupe, to je u domeni trenerova izbora - kaže Hrvoje Vejić uz jedna duhoviti dodatak:

- Možemo to gledati s vedrije strane i kazati koliko je Hajduk jak ako ima igrača Cityja na klupi.

Koprivnica, 090319.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola 1. HNL izmedju NK Slaven Belupo i NK Hajduk.
Na fotografiji: Ante Palaversa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

I to je istina, kao što je istina da su drugi igrači formom i svojim izdanjima dobili dres prvotimca. Nejašmić je igrač od najvećeg povjerenja Oreščanina, ali pozicije koje bi igrao Palaversa uglavnom zauzimaju Stanko Jurić i Hamza, a ponekad i Jradi. Jurić je bio najbolji igrač derbija s Rijekom potvrdivši ovog proljeća da je najugodnije iznenađenje u Hajduku. Premda je Jurić i prošle jeseni u nekoliko navrata pokazao koliko zna i može, definitivna potvrda njegova potencijala stigla je u dvoboju s Rijekom.

Hamza je najiskusniji u veznom redu, a Jradi ipak ofenzivniji igrač koji po svojim karakteristikama nije toliko blizak profilu igrača poput Palaverse. Nikad se pritom neće saznati je li Palaversa preselio na klupu iz jednog pragmatičnog razloga, a to je već realizirana prodaja koja pruža mogućnost da Hajduk u sredini terena promovira nekog drugog igrača.

Trener Oreščanin odavno je već prestao odgovarati na pitanja o Palaversi. Ali, jasno je zašto ne dobiva pitanja “koliko igra, naprimjer, Jradi”, nego baš Palaversa, jer ovog proljeća, otkada je postao igrač Manchester Cityja, Palaversa je od 14 utakmica za koje ja imao pravo nastupa (prvu je preskočio radi sređivanja dokumentacije) osam počeo od prve minute, dvije je ostao na klupi, jednu nije bio u sastavu, a u tri je ušao u drugom poluvremenu. Indikativno je da je u samo jednoj (Gorica na Poljudu) odigrao 90 minuta, dok je ostalih sedam koje je počeo u statusu prvotimca odigrao između 60 i 70 minuta. U finišu prvenstva najčešće “grije” klupu, ali Hajduk je u ta četiri posljednja susreta upisao tri pobjede. Dok trener ima rezultat, rijetko mu se može zamjeriti nešto glede izbora igrača. Uostalom, Oreščanin je drugi trener po učinku otkada je preuzeo Hajduk krajem studenoga prošle godine.

Split, 230219.
Stadion Poljud,
Nogomet, Mali derbi, 22. kola HNL-a izmedju HNK Hajduk Split i HNK Gorica.
Na fotografiji: Ante Palaversa
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Za City je njegova perspektiva neupitna, ali ipak je pitanje kada će se, i hoće li, Palaversa priključiti Manchester Cityju. Jer, Guardiolina momčad ove je sezone ispustila Ligu prvaka, a gazde kluba imaju taj cilj kao najveću želju. Stoga neće žaliti novca u novoj potrošnji, a shodno tome bit će manje prostora za igrače na posudbi. Njih je trenutno 14 u klubovima od Australije preko Južne Koreje do Europe.

Čestitka na daljinu

Zanimljivo je da su igrači Cityja na posudbama u Gironi i NAC Bredi, momčadima koje ispadaju iz španjolske, odnosno nizozemske prve lige. Ima ih u australskim Melbourne Cityju i Sydneyu, korejskom Ulsanu, nizozemskom Groningenu koji je također blizu ispadanja. Ne pomažu igrači Cityja svojim klubovima u borbi za opstanak, a Palaversa je jedan od rijetkih koji se na u klubu na posudbi bori za Europu. U Hajduku bi trebao ostati do ljeta 2020. godine, ali jasno je da Građani odlučuju o tome gdje će usavršavati svog 19-godišnjaka na zadnjem veznom. Nije Palaversi žurba, ima za njega vremena i prostora. I može barem nekoliko dana uživati u činjenici da mu je klub upisao još jedan naslov prvaka.

Iako je Palaversa u Splitu, ipak klub s Etihada plaća 19-godišnjaka iz Žrnovnice koji se u sjeni naslova prvaka Cityja sprema za današnji ogled s Rudešom. Dok Kompany i društvo slave, Palaversa im englesku titulu može samo čestitati “na daljinu”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:25