Cropix
VATRENO KRŠTENJE

Kako je Čačić izabrao prvog pomoćnika: 'Od mene nećete doznati što je bilo između nas!'

Ante Miše, 48-godišnji trener, do prije četiri dana bez angažmana (posljednji posao je imao u Vitezu), odjednom je postao velika fora: prvi je pomoćnik izbornika reprezentacije Hrvatske Ante Čačića.
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. rujan 2015. 22:03

A Miše, iskren i otvoren do krajnjih granica, priznao je:

- Kad sam pročitao da se spominje moje ime u kontekstu novog stožera bio sam iznenađen. Ali i počašćen. Naravno, kad mi se Ante javio, u stvari kad je najavio tu mogućnost, nisam mogao, pa ni htio odbiti, prihvatio sam… I zahvalan sam mu.

Čim je službeno objavljen izbor Čačića, razgovarao sam s Mišom, koji je u međuvremenu 'dobio naputak da ne daje izjave dok se ne obave sve formalnosti oko angažmana'. Tako je naš razgovor ostao na razini ćakule i to prije embarga.

- Kod mene nema kompromisa, ja sam odlučan i da sam imao i najmanje dvojbe oko toga je li Čačić pravi izbor, sigurno bi ga odbio bez obzira na činjenicu da sam bez angažmana. Sa Čačićem sam se malo bolje upoznao prošle zime na pripremama. Bio sam u Medulinu s Vitezom, on s Lokomotivom, logično je da smo se ne samo onako usputno sretali, već sam baš razgovarali o bitnim stvarima u trenerskom pozivu.

Tko bi rekao da će ti noćni razgovori i razglabanja o taktici uroditi Mišinim angažmanom. On je potpuno 'inn' bez obzira što se povukao iz Viteza, Miše je spreman za uskočiti na klupu, pogotovo kad je reprezentacija u pitanju.

- Imam iskustva, bio sam i pomoćnik, znam što znači biti lojalan, ali nisam onaj koji klima glavom i slaže se sa šefom ili predsjednikom kluba. Ja ću kazati svoje, naravno, u četiri zida, između nas, ne za javnost. I kako god završila ova avantura, jer za mene je to ipak jedna vrst pustolovine, od mene nikad nitko neće doznati nešto što je bilo između izbornika i mene.

Miše je uvjeren da će ostati uz bok Čačiću ne samo za ove dvije presudne utakmice kvalifikacija za Euro 2016., već da će doživjeti nastup reprezentacije Hrvatske i na mundijalu 2018.

- Siguran sam da će igrači reagirati kako treba, oni će iznijeti teret, a mi znamo kako ih podržati, u prvom redu osloboditi pritiska. Žao mi je što se ova utakmica protiv Bugarske igra bez publike, ali kako se sve razvija možda je i bolje. Uglavnom, izbornika Čačića i mene uz njega, uopće nas u stožeru može održati jedino rezultat. To je nogometno pravilo, rezultat sve pokriva.

Kako odigrati te dvije utakmice, Hrvatska ima imperativ osvojiti svih šest bodova…

- Kad sam komentirao ovaj neuspjeh u posljednje dvije utakmice naglasio sam da je greška bila u pristupu protiv Azerbajdžana. Tu se krio kiks. Moralo se uči odlučno, bez čekanja, znači jurišati…Što se tiče Bugarske ne želim sad ja tumačiti kako treba igrati, Čačić to zna itekako. Sigurno je da nemamo vremena, ta se utakmica mora igrati napadački.

O tome kakve će biti reakcije navijača Hajduka Miše uopće nije htio raspravljati. To da će ga možda tretirati kao svojevrsnog izdajnika nije želio ni čuti…

- Ja sam časno nosio dres Hajduka, bio sam kapetan, Bijeli su za mene bili i ostali moj život. U ovom času se nemam kome opravdavati, u stvari da nisam prihvatio poziv od čovjeka kojemu vjerujem i za kojeg držim da je vrhunski trener, mislim da bi to bila svojevrsna izdaja. Znate i sami da sam i kao igrač i kasnije kao trener bio profesionalac, tako je i sada.

U javnosti je uvjerenje da je Čačić u stvari samo figura, da je njegov mentor Zdravko Mamić, da će njega slušati, da će mu se dodvoravati…

- Ma dajte, priča se svašta. Čačić je pametan čovjek, ja sam ga doživio kao samostalnoga. Kod nas se ljude olako etiketira. Uostalom, vidjet ćemo, sve je kao na pjatu, nema zakulisnih poteza. Žao mi je da u ovim delikatnim danima koji dolaze neće biti mira. Čekam vidjeti reakciju ljudi na izbor Čačića…

Linker
27. travanj 2024 07:09