Tomislav Kristo / CROPIX
TO SE NIJE MOGLO IGNORIRATI

'KEK JE JAMSTVO DA RIJEKA MOŽE IĆI STABILNO DALJE' Na Rujevici nije bilo tekstonskih poremećaja, ali jedan igrač kažnjen je zbog nedopustivog ispada

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 15:06

Matjaž Kek krenuo je s pripremom gostovanja kod Dinama. Sama šutnja s Rujevice ovih dana najbolje sugerira da su se neki potresi ipak dogodili, ali, što je najvažnije za budućnost riječkog prvoligaša, tektonskih poremećaja nije bilo. Ili barem ne u mjeri u kojoj bi to značajnije utjecalo na aktualni trenutak društva s Rujevice.

Dobro su došla praktički dva slobodna dana koja su svi dobili, ohladile su se glave, a bilo je dovoljno prilike i za razgovor o smjeru kojim Rijeka ide dalje.

- Imao sam sličnu situaciju u Salzburgu, šok ispadanja iz Europe povukao je sa sobom neke posljedice. To je sigurno bio važan cilj, taj suparnik i onaj koji je dolazio nakon bili su savladivi i grupna faza Europske lige činila se nadohvat ruke. Dogodila se mala kriza, ali ja otpočetka apsolutno podržavam Keka, sa svim svojim manama on je apsolutno najvažnija karika kluba, a je li došlo do potrošnje, on će sam procijeniti. Kek je za mene jamstvo da Rijeka može dalje ići stabilno - kaže Marinko Koljanin, bivši direktor Rijeke, koji ima bogato igračko iskustvo iz Austrije, u kojem se posebno ističe Salzburg, gdje je bio pomoćnik Otta Barića.

Ambicije sve veće

Kontinuitet struke nešto je do čega na Rujevici posebno drže i zbog toga za ljude u klubu ni u jednom trenutku nije bilo upitno ide li se dalje sa slovenskim stručnjakom na klupi. Iako je Rijeka u Kekovu mandatu imala teških poraza ili negativnih serija, trenerova uloga u svakom je trenutku bila neupitna. Bila je i sada, bez obzira na to što je Kek želio dati do znanja da mu nije svejedno kojim će putem Rijeka ići u idućem periodu.

- Kontinuitet struke je važan, a još je važniji kontinuitet ovakve struke. Nekima je to nepopularno, ali Kek je sve ovo vrijeme momčad vodio vrlo čvrsto i odlučno. Sigurno mu je teško što se stalno mijenjaju igrači, ali to je specifičnost današnjeg nogometa, u kojem su promjene stalne.

Dotaknuo se Koljanin i ambicija koje su nakon nekoliko europskih sezona i osvojene dvostruke krune odletjele u nebo.

- Ambicije navijača sve su veće, neće se zadovoljavati drugim i trećim mjestom, što je u ovoj krizi otežavajuće, ali ne vidim u tome velik problem. Momčad je proljeće odigrala odlično, dogodile su se male promjene, a na sve je, po meni, najviše utjecao taj šok ispadanja iz Europe protiv skromnih Norvežana koji su bili savladivi. Mislim da je to u glavama igrača, ali Kek će ih razdrmati i siguran sam da će svi zajedno naći snagu da pokažu da imaju neupitnu kvalitetu za hrvatsku ligu.

Balon se ispuhao

Koljanin napominje i da naglašene ambicije klupskih čelnika ne smiju biti problem momčadi.

- Još je početak sezone i s te strane moram reći da je Mišković od svog dolaska u Rijeku sjajno spuštao ciljeve, samim time i ne vidim da ih je sada nešto posebno podignuo. A i što će reći nego da će se boriti za naslov prvaka kada su proljetos bili najbolja momčad HNL-a? Takve stvari ne smiju sputati momčad, u profesionalizmu toga nema i ne smije biti opravdanje jer kvaliteta u riječkoj momčadi postoji. Meni ni Dinamo nije toliko uvjerljiv da bi se Rijeka već sada predala. Veći je problem što se s tim Sarpsborgom ispuhao balon...

Značajan trenutak

Prema Koljaninu, neće biti tragedija ni ako se Rijeka rezultatski vrati korak unatrag da bi u budućnosti napravila dva unaprijed.

- Izgubila se najveća kvaliteta iz šampionske momčadi, izgubila se ona supstanca koja je donosila prevagu i sigurno će trebati strpljenja da se to nadomjesti. Ali to su normalne pojave i najveći će izazov biti pomiriti ambicije navijača. Nakon četiri-pet sezona iznad prosjeka treba se pomiriti i s činjenicom da će se dogoditi trenutak krize, a one u klupskoj povijesti nisu bile rijetkost.

Bivši direktor Rijeke optimističan je i kada je riječ o nastavku sezone. Bez obzira na to što Bijelima slijedi nimalo lagana serija utakmica, uvjeren je da Kek može dignuti momčad.

- Koliko god glupo zvučalo, Rijeci je velika prilika to što, za razliku od Dinama, neće igrati Europu. Dinamo neće sigurno cijelu polusezonu igrati s drugom momčadi jer im suparnici neće biti blagonakloni kao Lokomotiva pa će se trošiti i treba vidjeti kako će gurati na dva fronta, dok Rijeka može sav fokus staviti na prvenstvo. Ako se Rijeka dobro digne, a Kek apsolutno može dignuti momčad, pogotovo što će igrati samo HNL, ovo može biti značajan trenutak koji na Rujevici moraju pokušati iskoristiti - zaključio je Marinko Koljanin.

Roberto Punčec propustio je jutarnji trening u srijedu, a iz klupskog odjela za odnose s javnošću stigla je objava da će se vrijedni branič vratiti redovitom treningu i time konkurirati za nedjeljni ogled s Dinamom.

Nk Rijeka

“Ishitrenim i nedopustivim verbalnim ispadom prema treneru Matjažu Keku nakon utakmice s Istrom 1961 u šestom kolu Hrvatski telekom Prve lige igrač Roberto Punčec ogriješio se o disciplinski pravilnik HNK Rijeka. Nakon razgovora s odgovornim osobama u klubu te njegove isprike treneru i stručnom stožeru, Roberto Punčec bit će financijski kažnjen sukladno disciplinskom pravilniku i vraća se redovitom treningu te će konkurirati za nedjeljni ogled protiv Dinama u Maksimiru”, objavili su iz riječkog prvoligaša.

I taj je slučaj na Rujevici, dakle, zatvoren, požar je ugašen i Rijeka ide dalje putem koji je zacrtan. U jednu ruku, možda nije ni loše da je malo zaiskrilo, pokazatelj je to da je svima stalo i da se žele trgnuti iz situacije u kojoj su se našli. Hoće li u tome i uspjeti, pokazat će utakmice koje dolaze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:48