Ronald Gorsic / CROPIX
DEJA VU NA RUDEŠKI NAČIN

MEĐUSOBNO SI NE ZNAJU NI IMENA, A USPJELI ZAUSTAVITI MOĆNI DINAMO Igrači koji igraju praktički za 'minimalac' od uloge autsajdera do favorita iz sjene

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. srpanj 2018. 10:23

Bio je to klasični deja vu, otvorenje prvenstva na rudeški način. Prije godinu dana tada novi prvoligaš otišao je na gostovanje kod Osijeka i očekivalo se pakleno krštenje. No priča je bila potpuno drugačija. Karlo Kamenar je doveo Rudeš u vodstvo, a Muzafer Ejupi jedva je spasio Osječane od startnog poraza. Uoči početka druge sezone u elitnom društvu, rudeška misija bila je apsolutno nemoguća. Potpuno nova momčad lišena pomoći brojnim igračima koji nisu imali pravo nastupa jer nisu registrirani, na klupi samo četvorica igrača, od kojih dvojica mladića iz omladinske škole.

Drukčiji od drugih

A suparnik, domaćin, osvajač dvostruke krune iz prošle sezone, klub koji je tri dana ranije u kvalifikacijama za Ligu prvaka posramio najbolju izraelsku momčad Hapoel Beer Shevu poslavši je s Maksimira kući s čak pet golova u mreži.

"Nikad nismo imali novca da plaćamo igrače kako ih plaćaju drugi klubovi. Mi smo uvijek bili izlog, tako je i sada. Nije bez veze naš slogan “totalno drukčiji od drugih”. Ove ćemo sezone dokazati da se i bez puno novca može igrati, a i ostati u Prvoj ligi. Bojim li se? Naravno da se bojim, svatko bi se u ovoj situaciji plašio, ali čvrsto vjerujem da ćemo uspjeti i ostati u ligi", pričao je prvi čovjek Rudeša Ivan Knežević u najavi sezone.

Na startu moćni Dinamo, unaprijed upisana tri boda u prvoj utakmici 28. prvenstva Hrvatske za momčad iz Maksimira. Pogrešno razmišljanje, nešto se pitalo i Rudeš. Nakon što je u 28. minuti Sadegh Moharrami pogodio vlastitu mrežu nakon sjajnog prodora i ubačaja Tomislava Mrkonjića, dinamovci su ostali šokirani. Da je potkraj dvoboja Mihael Klepač zabio zicer, Modri bi upisali prvi domaći poraz u 1. kolu od davne 1983. godine kad je Maksimir šokirala tuzlanska Sloboda. Malo je nedostajalo, a ovako je Dinamo nagrađen za upornost izjednačujućim pogotkom Dine Perića u nadoknadi utakmice.

"Dinamo je išao s mišlju da smo slabija momčad i stavio igrače za koje je mislio da će nas pobijediti, no naši su očito dali malo više srca. Miješaju se emocije, ispustili smo velik plijen, imali zicer za 2:0 na kraju utakmice, a opet smo na kraju mogli i izgubiti da Dominik Picak nije izvrsno intervenirao. Pobjeda bi za nas bila strašan poticaj, a Dinamo to ionako stigne nadoknaditi. Moji su igrači sve iznenadili, prvi put su zajedno stajali na terenu, praktički međusobno ni ne znaju tko se kako zove", kaže predsjednik Rudeša Ivan Knežević.

Knežević je prije otvaranja prvenstva kazao “odabrao sam trenera-radnika” i predstavio Ivana Matića. On je prošlu sezonu odradio kao pomoćnik čak trojice rudeških trenera, Inakija Alonsa, Dinka Jeličića i Josea Manuela Aire. Matić je 47-godišnjak, trener koji je cijele kalendarske 2014. bio trener Splita. Prije četiri godine, zanimljivo, s Crvenima iz Parka mladeži je u kvalifikacijama za Europsku ligu izbacio upravo Hapoel Beer Shevu, ali u tri sudara s Dinamom njegov Split nije uspio zabiti ni pogodak.

Svima nude šansu

"Ako budemo pravi, iznenadit ćemo Dinamo", rekao je Matić u najavi utakmice.

Neobično optimistično za trenera momčadi koja je tek skupljena, a s druge strane stajalo je udarnih 11 koji prema TM-u zajedno vrijede 13 milijuna eura. No Matić je imao dobar njuh.

"I u najavi prvenstva sam kazao da smo okupili igrače koji su željni dokazivanja, gladni su slave, a s druge strane bili su igrači koji imaju sve. Igraju u Dinamu i u utakmicu uđu, ajmo reći, poluaktivno, dok naši daju sve od sebe. Rudeš ima školovane igrače, koji dosad nisu imali priliku da se dokažu. Nemamo novca, no svima nudimo šansu da krenu od nule. NK Rudeš igračima uglavnom snosi troškove spavanja i prehrane, ali ima i još nekih stvari koje smo dogovorili s menadžerskim kućama. Mjesečne plaće igrača su, cca, tisuću eura neto, od čega radnik u Hrvatskoj može pristojno živjeti, ali u nogometnom svijetu to su iznimno niski iznosi. Mi nemamo skuplje igrače od toga", zaključuje predsjednik Rudeša.

Petorica novih za Gradski vrt, ali Klepač i Mišković ne smiju igrati

Rudeš je u prvoj utakmici u sezoni imao samo četvoricu igrača na klupi, a među njima i dvojicu kadeta.

"Oni su jedini imalo pravo nastupa. Prema pravilniku, ako igrač iz omladinskog pogona nema nikakav ugovor s klubom, on jedino može igrati samo ako je već od 12. godine registriran za taj klub ili ako mu je registracija u tom klubu prva u karijeri. Nažalost za to pravilo nismo znali", objašnjava Ivan Knežević.

Dosta je igrača nedostajalo Rudešu na premijeri, ali već na drugoj utakmici u Osijeku bit će malo drugačije.

"Soldo i Crnogorac imali su pravo nastupa, ali su odrađivali kartone. Trojica igrača, Milenković, Obanor i Diakiese dobili su međunarodnu dozvolu za nastup u utorak navečer, ali ZNS takve registracije radi isključivo utorkom pa ih ipak nismo mogli registrirati za Maksimir. Njih petorica bit će u kadru za Gradski vrt, ali tamo neće biti Miškovića i Klepača, jer je Osijek inzistirao da oni kao njegovi igrači ne igraju", kaže predsjednik kluba.

Linker
20. travanj 2024 20:34