Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
VIDLJIV NAPREDAK

METAMORFOZA MAJSTORA S MORA U SAMO DVA MJESECA Momčad je uigrana i ima karakter, ali da nije tog čudesnog Afrikanca...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2016. 10:21

U nepuna dva mjeseca promijenio se Hajduk. Na stranu rezultat, Hajduk je u derbiju izgledao kao momčad. Ne toliko u prvom dijelu, koliko u drugom. Ali, treba imati ponekad i sreće da te rezultat “poljubi”, da na vratima imaš čuvara mreže koji ti ponudi priliku pokazati da vrijediš više od prikazanoga u prvih 45 minuta maksimirskog derbija.

Ali, u cjelini Hajduk je bolji negoli je bio 10. kolovoza kada su Modri promarširali Poljudom. Što se dogodilo s Hajdukom, kakve su promjene uslijedile od zadnjeg derbija s Modrima? Četiri su bitna faktora koji su podigli Bijele. Momčad je ozbiljna i većim dijelom uigrana, ima karakter, a ima i jednog bitnog novog igrača, a to je Hamza Barry. Idemo redom.

Kako je Hajduk postao ozbiljniji?

Protiv Dinama su se Bijeli raspali u kolovozu već nakon prvog primljenog zgoditka. U Maksimiru nisu izgledali dobro prvo poluvrijeme, ali u drugom su pokazali da ipak znaju i mogu. Nakon gotovo četiri mjeseca rada i Pušnik je upoznao mogućnosti svoje momčadi. Nije u zagrebačkom derbiju ušao u rizik, nije jurio po gol i pobjedu, već je utakmici pristupio racionalno.

Čovjek s klupe

Unatoč činjenici što je Hajduk zabio 16 pogodaka u tri dvoboja prije derbija, znao je Pušnik da ogled s Dinamom nije utakmica u koju se ulazi srcem, već glavom. Opet ćemo kazati, imao je Hajduk sreće u prvom dijelu, ali momčad je bila borbena, pružala je agresivni otpor. Ako već nisu mogli otvoriti igru prema naprijed, nisu dopustili da im Dinamo “sjedi” pred kaznenim prostorom, Uz ozbiljnost koja se primarno veže uz Pušnikov rad i taktiku, dolazi i uigranost. Znaju se zadaće, znaju se i ciljevi. Hajduk je u drugom dijelu dvoboja pokazao da može igrom parirati, u nekim razdobljima biti i bolji od Dinama. Nisu prebacivali linije, gradili su akcije iz kojih su u nekoliko navrata opasno ugrozili Livakovića.

Odgovorni taktički pristup, uigrana momčad i karakter. Da, bitan je karakter, jer Hajduk je nakon slabih 45 minuta u drugom dijelu preokrenuo tijek zbivanja na terenu. Postao momčad koja diktira igru. To je najveći profit Bijelih iz maksimirskog remija. Rijetke momčadi u HNL-u mogu Dinamu diktirati ritam utakmice, pogotovo okrenuti igru i zagospodariti terenom nakon što 45 minuta provedu na “konopcima” kao što je Hajduk teško živio u prvom poluvremenu. Ali, momčad je pokazala da se može podići. Da, imaju Bijeli karakter, ali i Pušnik je promjenama pokazao da je u startu pogriješio u izboru početne postave. Dva napadača predaleko od suparničkih vrata, manjak u sredini terena i Dinamo je s Machadom i Antolićem radio višak ulascima iz drugog plana. Međutim, jedan čovjek s klupe preokrenuo je tijek zbivanja.

Otkup Gambijca

U odnosu na poljudski derbi Hamza je novi igrač. Pušnikov as iz rukava. Ulaskom Gambijca Hajduk je uzeo sredinu terena, “potjerao” Modre s vlastite polovice. Momčad se uigrala tijekom proteklih 50 dana, rasla je forma pojedinaca (Said, Ismajli, Jefferson...) ali Hamza je jedino novo lice. Jedan, ali jako vrijedan. Pokretljivi vezni koji igra u oba smjera, a može stići u završnicu zaprijetiti kao što je to uradio početkom drugog dijela kada je Livaković sjajno obranio njegov pokušaj. Moguće je da se Dinamo potrošio u prvom poluvremenu, ali isto tako je činjenica da je ulaskom Hamze Hajduk izgledao kao momčad koja ide po tri boda.

Hamza je taj koji traži loptu, nameće se kao bitan igrač u veznoj liniji formacije 4-2-3-. Gambijac je nedostajao Bijelima u prvom dijelu da bi pokrio manjak “figura” u veznom redu. Imat će taj 21-godišnjak posuđen iz ciparskog Apollona oscilacija u svojim izvedbama, ali ne čudi da su u Hajduku već izrazili želju za otkupom njegovog ugovora. U derbiju je pokazao da je dobitak za Hajduk i bit će zanimljivo pratiti kako će se Hamza razvijati u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 18:59