Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
NE STIŠAVA SE BURA

HAJDUK TRAŽI EKSPERATA FIFE I UEFE, IGOR ŠTIMAC RIGA VATRU 'Bebek je u svakoj prilici pokazivao naklonost Dinamu'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 04. listopad 2016. 14:17

Nevjerojatna je bila samouvjerenost brojne armije navijača Hajduka kako će njihovi “bijeli” trijumfirati na Maksimiru, s druge strane sada poslije 0-0 u derbiju silno je zadovoljstvo pripadnika hajdučkog puka.

No, još jednom, po tko zna koji put, na Poljudu su kivni na suca Ivana Bebeka, jer je on - po uvjerenju - ovog, ali i prošlih rukovodstava Hajduka, doslovno “killer” splitskog kluba u derbijima.

- Bebek je stalno, u svakoj prilici, pokazivao naklonost Dinamu - rekao je Igor Štimac, koji je ocijenio da je Hajduk u dvoboju protiv Dinama “perfidno oštećen”.

Sad će se u analizama tumačiti, na primjer, kako nije dosuđen kazneni udarac za Hajduka (faul Pivarića na Saidu u 74.), ali isto tako da Bebek nije pokazao na bijelu točku kad je šut Soudanija rukom zaustavio Ćosić (u 83.). I to je točno, ali ipak je razlika velika u vremenskom događanju, jer - bez obzira što se može samo nagađati što bi bilo - ključna je prednost na strani Hajduka. Ali, to nije sve…

sporno zaleđe Je li Franck Ohandza bio u 40. minuti u nedozvoljenom položaju ili nije pokazat će precizne analize. Istina je, Tomislav Petrović, pomoćni sudac brzo je dignuo zastavicu, alarmirao zaleđe, još prije nego je Ohandza poslao loptu u mrežu. Ima još jedan detalj, kojeg izvlače na vidjelo na Poljudu. A to je situacija kad je uslijed grča Ćosić pao na travnjak pa je tu rupu u obrani iskoristio Antolić za asistenciju Henriquezu, ali je njegov udarac s pet metara čudesno obranio Kalinić.

Bard nogometnih sudaca, jedinstveni Joža Strmečki iz Zagreba, svojedobno je odao tajnu:

- Glavni sudac je tu da sudi, a pomoćni zabijaju golove.

Tu je i dodatak: ili ih sprečavaju.

Ali ajde, uzmimo da su pogreške moguće, pitanje ja zašto se u derbijima, u pravilu protiv Dinama, u posljednje vrijeme i protiv Rijeke, događaju Hajduku?

Uglavnom, u taboru Hajduka uz sve propuste Bebeka, svi su zadovoljni s 0-0. Trener Pušnik je poslao na teren momčad koja je po sastavu nagnuta ofenzivi, ali je najprije shvatio da je Ohandza ipak prazna puška, pa je poslije prvog dijela poklonio povjerenje Hamzi Barryju. Pokazalo se s razlogom. Iz utakmice u utakmicu Barry se afirmira kao igrač koji nije obična prinova nego baš pojačanje. A onda je dvadesetak minuta prije kraja poslao u svlačionicu i Nikolu Vlašića (to mu se dogodilo i u Splitu, u derbiju od 0-4 za Dinama), pa je u igru ušao Fran Tudor.

gdje je nestao vlašić? Moglo bi se zaključiti da je trener Hajduka želio ugoditi i Ohandzi i Vlašiću, ali i njihovim ljudima. Što se tiče zamjene Kamerunca, ona i nije toliko bitna, jer od Ohandze se stalno očekuju spektakularni potezi, koje on tu i tamo i izvodi. Uostalom, Said igra bolje, a osim toga na klupi je Futacs, tako da se može dogoditi da Ohandza u siječnju spakira kofere i otiđe. No, za Pušnika je znatno teži problem Vlašić, kojemu je standardno mjesto ugrozio Ante Erceg. Poslije ove stanke zbog reprezentativnih obveza bit će zanimljivo vidjeti na prvoj sljedećoj utakmici protiv Splita na Poljudu, koju će gimnastiku Pušnik izvesti.

Inače, Pušnik je čovjek bez dlake na jeziku, on ima svoj pravac, a osnovna njegova ideja je da igrači Hajduka uz pomoć besprijekorne fizičke pripreme lome suparnike. Istina, on u pravilu tumači kako teži nadigravanju, ali u stvari radi se o nadjačavanju. I baš taj faktor pokretljivosti i rastrčanosti u drugom poluvremenu derbija otkrio je, dapače uvjerio da Hajduk može sve bolje. Uostalom, Zvonimir Kožulj je poslije utakmice potvrdio:

- Mi smo o tome pričali na sastanku, znali smo da će oni pasti, ipak su se istrošili protiv Juventusa…

remi je realan Kožulj je rastumačio da prije utakmice “nikako se ne bi zadovoljio s jednim bodom”, ali da mu se poslije susreta čini kako je “taj neodlučeni rezultat realan”.

E da, Pušnik stalno ima potrebu tumačiti kako obrambeni igrači zaslužuju pohvale, premda je svima jasno da je baš taj dio momčadi najnestabilniji i da na vratima nema Lovre Kalinića ta manjkavost bi itekako došla do izražaja. Kad smo kod Pušnikove otvorenosti, bez obzira što se na svaki način nastoji dodvoriti navijačima, što mu se ne može uzeti kao grijeh, ipak je izjavio da ga “smetaju te petarde koje se bacaju na teren”.

poruka iz lože Tko zna, možda je baš Pušnik, kojom srećom, ključni faktor da napokon zaustavi toliko bezumna “raketiranja”, koja Hajduk toliko mnogo koštaju.

I na kraju, pokušaj da saznamo što su jedan drugome poručivali poslije pola sata igre Zoran Mamić iz službene lože i Marijan Pušnik s tartana, ostao je tajna. Činjenica je da Pušnik vjerojatno one iz drugog tabora nervira svojim gestikuliranjima uz aut-liniju, kao i to da stalno na svoj način teatralno komentira pojedine događaje, ali je to u ovoj, a i na drugim utakmicama u domeni sudaca.

--------------------------------------------------

Hajduk traži mišljenje neovisnih sudačkih eksperata u Fifi i Uefi

U Hajduku će poduzeti svoje akcije u odnosu na suđenje Ivana Bebeka u nedjeljnom derbiju protiv Dinama (0-0), jer smatraju da su drastično oštećeni.

Na Poljudu će pročešljati videosnimku, utvrditi neke sporne trenutke i navodno zatražiti od Uefe i Fife, s obzirom da je Bebek međunarodni sudac, neutralno mišljenje o suđenju riječkog arbitra.

Računaju da će Slovenac Čeferin u Uefi, kao i Boban u svjetskoj organizaciji uslišati njihovu molbu i prepustiti suđenje Bebeka na stručnu ekspertizu.

Inače, na Poljudu su revoltirani saznanjima da je Bebek svojim suđenjem, kako se saznaje u kuloarima, zadovoljio vodstvo sudačke organizacije HNS-a.

--------------------------------------------------

Linker
02. svibanj 2024 13:53