Matija Djanjesic / CROPIX
VELIKI ISKORAK

NA MAKSIMIR JE STIGAO KAO POTPUNI AUTSAJDER, A SADA JE POSTAO NAJBOLJI NOGOMETAŠ DINAMA Može li džoker Nenada Bjelice konačno zablistati i u derbiju?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. veljača 2020. 21:29

Tko god posumnja da je era Nenada Bjelice u Dinamu uspješna, pa zaboravi i europsko proljeće, Ligu prvaka, pobjedu protiv Atalante..., tko zaboravi da su pod njegovom palicom veliki pomak napravili Petković, Oršić, Olmo, Gojak, Perić..., neka pogleda put Damiana Kadziora.

Na njegovu je dolasku inzistirao sam Bjelica, znao ga je iz poljske Extraklase, u Maksimiru je dočekan kao ‘autsajder’, međutim, u godinu i pol dana prometnuo se u važnu Dinamovu kariku. Uvijek je spominjao ‘rad, rad i rad’, jednom prilikom rekao nam da mu je idol Cristiano Ronaldo, upravo zato što je sve postigao radom i odricanjem, ne samo talentom. Tako se i ponaša, nikad se Kadzioru ne može prigovoriti da igra ‘ispod gasa’, uvijek daje maksimum. Nekad se stekne dojam da prenaglašeno pada u duelima, dosta često uz glasan uzvik, međutim, ali u nedjelju je protiv Intera nakon teškog sudara glavama sa zaprešićkim stoperom van Bruggenom, nastavio je dalje. I postao najbolji igrač susreta.

Općenito gledano, Kadzior je najbolji igrač Dinama ovoga proljeća, uz dva gola i jednu asistenciju. Zabio je prekrasan gol Gorici, protiv Intera bio je glavni Bjeličin igrač, pogodak, asistencija, izboreni penal. Da je bio malo precizniji i mirniji u završnici, mogao je te brojke i podebljati.

Bio je Kadzior i prošle sezone odličan u HNL-u i Kupu, zabio je 8 golova i imao 11 asistencija. Međutim, prošle sezone HNL je nekako bio u drugom planu, zbog Dinamove sjajne euro-sezone, pa je Kadzior ostao u sjeni Olma, Oršića, Petkovića. I Hajrovića, izravnog konkurenta za poziciju na desnoj strani, koji je tada bio najbolji modri pojedinac u europskim dvobojima. Kadzior je u Europi, u onim jačim utakmicama, malo i igrao, a kad je i igrao, nije nešto posebno pokazao i dobio je ‘stigmu’ igrača za HNL. Ove sezone, slična priča. Upisao je dosad sedam golova i sedam asistencija u ligi, plus tri gola u Kupu i jednu asistenciju u Ligi prvaka. Za onaj fantastičan gol Danija Olma Manchester Cityju. Njegov centaršut, odavno smo to napisali, u sebi ima nešto ‘beckhamovsko’, često je u završnici, ulazi u šanse, zabija i asistira. Nije čudno da je postao i poljski reprezentativac, zabio je i pogodak za nacionalnu momčad, po svemu sudeći igrat će na Euro. Zahvalan igrač, jedan od onih s kojim biste uvijek krenuli u rat...

Međutim, ima jedan detalj koji još ostavlja neki upitnik iza Kadziorova učinka. Od 18 golova koliko je zabio za Modre u dvije sezone, 13 u HNL-u i pet u Kupu, samo je dva zabio klubovima s vrha ljestvice, jedan Hajduku iz slobodnjaka za pobjedu 1:0 te jedan Osijeku, također za pobjedu 1:0. Interu je zabio pet puta, Lokomotivi i Gorici po dva, Istri i Slavenu Belupu po jedan, a u Kupu dva Zelini i Karlovcu, jedan Opatiji. Što ga može etiketirati kao igrača za takve utakmice, a ne za one najjače, za derbije i Europu. Da, nije puno takvih utakmica niti igrao, jer je veći dio dosadašnjeg razdoblja u Dinamu proveo kao igrač tzv. ‘druge momčadi’, među onim dečkima koji su više igrali HNL nego Europu. No, možda je to posljedica, a ne uzrok, možda Bjelica ima neki razlog što mu u tim dvobojima nije toliko duboko vjerovao.

Kako god, Kadzior ovog proljeća igra odlično, nedvojbeni je starter u Bjeličinoj viziji, zaslužan što za Hajrovića više nitko i ne pita. Međutim, sad se od njega i više očekuje. Pred Dinamom su dva derbija, protiv Rijeke i Hajduka i od poljskog reprezentativca kao jednog od najjačih napadačkih uzdanica sad se očekuje i da u tim dvobojima bude igrač prevage, da i u derbijima dokaže klasu izdrži udarce i duele, upiše neki centaršut ili pogodak. To je iduća stepenica koju treba preskočiti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:32