Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'NAJTEŽE U DINAMU NA PROLJEĆE...'

BIVŠI TRENER DINAMA RAZBIO 'MIT' O VELIKOM MAKSIMIRSKOM PROPUSTU I PROMAŠAJU 'Nije točno da je bio kriva procjena...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. veljača 2020. 22:49

U Maksimir stiže Rijeka, a to je uvijek utakmica koja izaziva interes, pogotovo nakon što su Riječani izbacili Modre iz Kupa. Sigurno će Dinamovi nogometaši imati neki dodatan motiv, htjet će se revanširati Riječanima za taj poraz.

A zanimljivost je i ovo; Rijeka je zadnja hrvatska momčad koja je uspjela pobijediti Modre u Maksimiru. Bilo je to 28. travnja 2018. Nikola Jurčević vodio je Dinamo, tjedan dana nakon pobjede na Poljudu stigla je u Zagreb momčad Matjaža Keka. Jurčević bez mnogo udarnih igala, u prvih 11 Gabriel, Muhar, tada jedan od sporednih - Perić, s klupe su umjesto Gojaka i Ćorića ušli Miklić i Đurasek (Leovac je tada igrao za Rijeku). Golom Acostyja Rijeka je slavila, Nikola Jurčević opet ušao u “nemirne vode”, na kraju i nije izdržao do samog kraja sezone, umjesto njega je nakon poraza od Rudeša, došao Nenad Bjelica. A nakon tog poraza od Rijeke, Modri su nanizali 31 HNL utakmicu bez domaćeg posrtaja, 28 pobjeda i samo tri remija, sva tri po 1:1, izvukli su ih Rijeka, Rudeš i Hajduk. Ako bismo tu dodali i Kup, taj je omjer još jači, u Europi su, pak, u Maksimiru slavili tek Young Boysi i Manchester City. Dakle, Maksimir je čvrsta tvrđava.

Uvijek se nešto vrti

Nikola Jurčević, nakon što je završio epizodu u Azerbajdžanu, trenutno je bez posla, ali prati, naravno, što se događa na našim nogometnim terenima.

- Što se tiče angažmana, uvijek se nešto vrti, ali zasad se nije konkretiziralo. Vidjet ćemo, sezona ulazi u samu završnicu - kazao je Jurčević, koji se prisjetio te utakmice s Rijekom u Maksimiru, zadnjeg Dinama domaćeg HNL poraza.

- Pamtim utakmicu, kako ne? Nešto ranije smo Rijeku uvjerljivo u Kupu pobijedili 3:0, također u Maksimiru, a mislim da smo bili manje dominantni nego u toj utakmici koju smo izgubili. Ali, tako je to u nogometu, ne pobijediš uvijek kad si bolji.

Spomenuli smo već Dinamov sastav, vidljivo je da je Jurčević imao problema sa sastavljanjem momčadi.

- Da, imali smo dosta problema, nije bilo nekoliko bitnih igrača. Kažem, čak i takvi nismo bili loši, Rijeka je zabila i pobijedila, praktički iz jednog udarca.

Dinamo je tog proljeća došao iz komotne u situaciju da spašava prvenstvo, a Jurčević objašnjava kako je biti Dinamov trener u ovom dijelu sezone.

- Najteže je biti trener Dinama na proljeće i kad nema previše neizvjesnosti. Nakon Europe i dobrih rezultata, navijačkog interesa i fokusa koji je daleko od HNL-a, odjednom se sav interes vraća na utakmice domaćeg prvenstva. A tribine prazne i velika prednost na ljestvici utječu i na igrače. Naravno, uvijek svi govorimo da smo profesionalci, da moramo uvijek dati sve od sebe, međutim, stvarnost je ipak drugačija. Nakon Europe i utakmica koje pune tribine, koje su igračima veliki izazov, dolaze susreti pred praznim stadionom, bez pravog naboja i nije se lako na to priviknuti. Također, dok traje Europa malotko se zamara rezultatima u HNL-u. Ako odigraš dobru utakmicu u Europi u četvrtak, nitko ti neće prigovoriti pobijediš li u nedjelju nekoga 1:0. Ali na proljeće odjednom svi prate HNL i očekuju pobjede i uvjerljive utakmice, ako pobijediš 1:0, nije dobro. Moraš igrati kao u Europi. A pogotovo ako izgubiš, odmah katastrofa. Iako, uvijek se poraz može zalomiti, posebno od momčadi kao što su Hajduk, Rijeka ili Osijek.

Proljetna ‘frustracija’

Dodao je Jurčević još nešto.

- Sve to je, na neki način, koštalo i mene. Oni koji su bili “unutra” znali su koliko smo imali problema u momčadi, često smo bili bez sedam, osam igrača. Ali tako je to u Dinamu.

Sad Dinamu slijede dva derbija, s Rijekom i Hajdukom, a ta proljetna “frustracija” o kojoj priča i Jurčević već je “bacila pipke”, nakon poraza od Osijeka Bjelica se našao na udaru.

- Bez obzira na sve, mislim da se ne može ništa promijeniti što se naslova prvaka tiče, da Dinamo neće dopustiti dramu, da će mirno privesti prvenstvo kraju. Da će do kraja biti poneka lošija utakmica, možda i poraz, naravno, pa to je normalno i ne treba histerizirati. No, isto tako vjerujem da će protiv Rijeke i Hajduka Dinamovi nogometaši biti dodatno motivirani i da će uzeti barem četiri boda.

S Gabrielom smo ozbiljno računali, ali njegova odštetna klauzula bila je previsoka za Dinamo

Brazilac Gabriel, stoper Lillea, ovih se dana spominje kao hit ljetnog prelaznog roka, kao igrač za kojega će nogometni velikani iskrcati mininalno 30 milijuna eura. Naravno, to je idealna prilika da se napiše i kako je to veliki promašaj Dinama, kako Modri nisu prepoznali Gabrielov potencijal, jer je odigrao samo jednu utakmicu za prvu momčad, a onda ga u Maksimiru nisu otkupili. Inače, tu jedinu utakmicu za prvu momčad odigrao je Gabriel upravo protiv Rijeke, u Jurčevićevu porazu od Keka i bio je ponajbolji Dinamov igrač.

gnk dinamo

Jurčević o njemu danas kaže:

- Vidim da se piše i priča kako je Gabriel bio kriva procjena Dinama, kako ga u Maksimiru nisu prepoznali. To nije točno. Mi smo svi vrlo brzo vidjeli da se radi o ozbiljnom igraču, modernom stoperu, trenirao je s nama, odigrao tu jednu utakmicu. Pričao sam s njim, moj pomoćnik Marko Marić prevodio je francuski, rekao sam mu tada da sam njime jako zadovoljan, da je on igrač koji bi nam bio pojačanje i da s njim ozbiljno računam za iduću sezonu. No, Gabriel je u ugovoru imao takvu odštetnu klauzulu, višemilijunsku, da je i Dinamu bio preskup, bila je to nemoguća misija. Znači, ne radi se ni o kakvoj lošoj procjeni.

Po našim saznanjima, Gabriel je tada došao u Dinamo iz Troyesa kako bi dobio kontinuitet utakmica, igrao je za Dinamo II, a svojim je karakteristika zaslužio i taj nastup za prvu momčad. Modri su ga željeli otkupiti, tada nisu bili u mogućnosti platiti toliki novac. Imao je uz to, navodno, i nekih zdravstvenih problema...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 19:44