Matjaž Kek
 Tomislav Kristo / Hanza Media / CROPIX
NISU NAIŠLI NA PLODNO TLO

NA RUJEVICI SU POKUŠALI SVE KAKO BI ODGODILI UTAKMICU 'Probali smo, ali kada zoveš 'gore' počnu pravi problemi. Samo jedni mogu prebaciti utakmicu'

RIJEKA Trener Kek prije utakmice s Interom u kojoj mu je pobjeda imperativ najavio ofenzivu i konstatirao
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. studeni 2017. 12:26

Rijeka 25, Inter 21 bod… Pogled na prvenstvenu tablicu je itekako znakovit uoči dolaska Intera na Rujevicu. Bijeli su osvojili samo četiri boda više od Diva iz predgrađa i na početku sezone vjerojatno nisu ni slutili da će u ovoj fazi prvenstva trupe Samira Toplaka biti ovako blizu Riječanima. Kada bi pobijedili na Rujevici, za Bijele ni četvrto mjesto više ne bi bilo sigurno…

Budući da je isto sportski direktor Srećko Juričić početkom sezone istaknuo kao minimalni cilj, mobilizacija je maksimalna, nakon pobjede u Kupu povratak na pobjednički kolosijek traži se i u HNL-u.

Ne treba se bojati

- Utakmica koja s našeg aspekta zbog zadnjih rezultata znači samo - juriš! Treba sve napraviti da tri boda ostanu na Rujevici. Dolazi suparnik koji nam je dugo vremena bio izuzetno neugodan, sada je u seriji pozitivnih igara nakon što su složili kvalitetnu momčad. Sigurno da s tim drugim poluvremenom iz Gorice možemo i želimo razmišljati pozitivno i optimistično. S jedne strane ne treba se bojati, s druge moraš paziti da ti se ne dogodi pogreška koju će suparnik kazniti, zbog koje ćeš postati nervozan a utakmica otići u krivom smjeru - rekao je Kek pa se osvrnuo i na bodovnu razliku u odnosu na sutrašnjeg suparnika.

Rijeka, 080417.
Stadion Rujevica.
27.kolo HNL.
Utakmica Rijeka - Dinamo.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / Hanza Media
Srdjan Vrancic / Hanza Media / CROPIX
Matjaž Kek

- Ili su ono stvarno tako dobri ili smo mi loši…

Što vi kažete?

- Mislim da smo sve rekli. U manjku smo s bodovima koje smo izgubili svojom krivnjom.

Je li Gorica znak da se nazire nekakvo svjetlo na kraju tunela?

- Ja to gledam drugačije. Niti je kriza produkt jedne utakmice ili jednog tjedna, niti se rješava jednom utakmicom ili jednim poluvremenom. To je kompleksan problem koji mi rješavamo. Najvažniji je trening, pozitiva, optimizam i objektivno sagledavanje situacije u kojoj jesmo. Ništa drugo ne pomaže.

Vidjelo se da je momčadi s vodećim pogotkom pao teret s leđa, počeli su djelovati sigurnije, koliko može ova pobjeda značiti na planu samopouzdanja?

- Mi smo u zadnjim utakmicama imali problem s realizacijom. Neko vrijeme stvaraš prilike koje ne zabijaš, pa padne i igra, s njom i samopouzdanje. Očito je bilo vidljivo kako smo s dosta discipline zatvorili domaćina u prvom poluvremenu i tih nekoliko minuta nastavka, onda je i individualna kvaliteta došla do izražaja. Kada postigneš pogodak, vidi se da nema toliko grča, ali to su stvari koje se događaju i od kojih ne smiješ okretati glavu.

Činjenica je i da je ulazak Gavranovića puno toga promijenio.

Samo neki mogu prebaciti Kup za proljeće

Pokušavali su u riječkom prvoligašu prebaciti termin odigravanja kup-utakmice na proljeće, nadali su se razumijevanju vodstva natjecanja zbog europskih ispita i zgusnutog rasporeda, ali njihove zamisli nisu naišle na plodno tlo.

- Pokušali smo, ali kada zoveš “gore” počnu pravi problemi, kombinatorike…

Utakmica Intera i Rijeke je s 30. studenog prebačena na 13. prosinca, dok su se Riječani nadali da se može odigrati i na proljeće.

- Tamo samo jedni mogu prebaciti utakmicu - ironično je poručio trener Bijelih.

Tražena roba

- To je činjenica zadnjih godinu i pol koliko je Mario s nama. Riječ je o igraču koji ima kvalitetu, zbog toga je i tražena roba.

Najavili ste juriš, ali Inter je momčad koja zna kazniti suparnika ako taj juriš preraste u nešto nekontrolirano?

- Ništa nekontrolirano ne dolazi u obzir. Zato sam rekao da mi je bitno kako se momčad ponašala u prvom poluvremenu protiv Gorice. Bitno je kako reagiraš u trenutku kada se lopta izgubi, na kraju krajeva vidjeli ste i Hrvatsku kako je u Ateni kontrolirala taj moment kada se izgubi lopta. To će biti izuzetno važno, jer su oni s tom trojicom naprijed izuzetno nezgodni, vezni igrači se brzo pridodaju i kvalitetnom loptom brzo mogu izaći…

Kakva je situacija s Josipom Mišićem, izašao je šepajući protiv Gorice?

- Mišić je dobio udarac, koji je vidljiv ali neće to biti problem. Veći je problem njegova glava. Samo njegova? Njegova malo izraženije. Ali doći će Miško u red, to što mu se događa je normalno za mladog igrača koji je bio u sjeni pa zasjao i potvrdio svoju kvalitetu. Držati formu na toj razini nije lako i sada ga treba podržati kada je možda malo u krizi.

Dugo nije bilo vatrometa koji na Rujevici prati pobjede Rijeke?

- Predugo. Kao da smo u zadnjih četiri, pet godina ispucali sve.

Subota je prilika za obnoviti tu tradiciju.

- Ako ne, kupit ću ja negdje pa ću sam opaliti, što bude, bude… - zaključio je Matjaž Kek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:49